Parazitárne a infekčné choroby potravinových zvierat

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaEaP/ICh BKaPef*/22    Short: ICh BKaPef*
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:     
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnou podmienkou pre absolvovanie predmetu je splnenie úplného odborného programu
výuky a 100 % účasť na praktických cvičeniach. Jednu neúčasť na praktickom cvičení (dokladovanú
od lekára) môže ospravedlniť vyučujúci .Spracovanie seminárnej práce z časti infekčné choroby; z
časti parazitárne choroby a absolvovanie ústnej skúšky z obidvoch častí predmetu.
Learning outcomes
WOAH, EFSA, WHO a ochrane
zdravia človeka a zvierat, potravín a surovín živočíšneho pôvodu, ako aj životného prostredia.
Absolvent vedomosti môže v praxi uplatniť ako laborant pri analýze potravín a krmív v
technologickom procese výroby, poradenskej činnosti so zameraním na mikrobiologické a
parazitologické analýzy.
Brief outline of the course
. Všeobecné pojmy v epizootológii a parazitológii.
. Základné diagnostické metódy využívané v epizootológii a parazitológii.
. Bakteriálne a mykotické choroby zvierat a ľudí.
. Vírusové a prionové choroby zvierat a ľudí.
•Protozoózy potravinových zvierat.
•Helmintózy (trematoda, cestoda, nematoda) potravinových zvierat.
Course syllabus
Osnova prednášok
1. Všeobecná epizootológia a infektológia, základné pojmy, infekčná choroba, infekčný proces, všeobecná klasifikácia infekčných chorôb u potravinových zvierat.
2. Pramene pôvodcov infekčných chorôb, cesty prenosu, spôsoby nakazenia.
3. Princípy diagnostiky, infekčných chorôb, hlásenie infekčných chorôb, prevencia a tlmenie infekčných chorôb.
4. Zoonózy, ich všeobecná charakteristika, delenie, animálne pramene zoonóz.
5. Infekčné choroby s charakterom prírodnej ohniskovosti so zameraním sa na prameň pôvodcu nákazy a faktory prenosu.
6. Alimentárne infekčné choroby zvierat a ľudí.
7. Mykotoxikózy a orgánové mykózy.
8. Parazitológia – úvod - základné pojmy, vzťah parazit a hostiteľ, cesty prenosu pôvodcov, patogenita, obranné mechanizmy hostiteľov parazitov.
9. Protozoológia, všeobecná charakteristika parazitických prvokov - systematika, morfológia, rozmnožovanie a životné cykly. Giardióza a kryptosporidióza, geografické rozšírenie, biológia, klinické prejavy, vznik a vývoj ochorenia, prevencia.
10. Tkanivové kokcídie – Sarcocystis, Toxoplasma, Neospora - morfológia, biológia, patogenéza, vznik a vývoj ochorenia, prevencia.
11. Helmintológia – náplň, charakteristika, rozdelenie. Ploché červy – motolice a pásomnice (Pseudophylida), biológia, cesty šírenia, vznik a vývoj ochorenia, prevencia. Diphylobothrióza a anisakidóza. Parazitózy rýb, charakteristika, rozdelenie, biológia, cesty šírenia, vznik a vývoj ochorenia, prevencia. Sparganóza.
12. Pásomnice mäsožravcov a ich larvocysty. Charakteristika dospelých pásomníc (Cyclophylida) a ich larvocýst. Druhová skladba, morfológia, biológia, charakteristika čeľ. Taeniidae. Pásomnice človeka a ich larvocysty. Taenia solium a T. bovis. biológia, cesty šírenia, vznik a vývoj ochorenia, prevencia.
13. Oblé červy – nematoda. Askaridóza a trichinelóza morfológia, biológia, patogenéza, vznik a vývoj ochorenia, prevencia.
Osnova praktických cvičení
1. Zásady bezpečnosti pri práci a manipulácii s infekčným materiálom, odber balenie a zasielanie vzoriek na laboratórne vyšetrenie.
2. Virologické a sérologické metódy diagnostiky infekčných chorôb.
3. Bakteriologické a mykologické metódy diagnostiky infekčných chorôb.
4. Klinická a laboratórna diagnostika antraxu a brucelózy.
5. Klinická a laboratórna diagnostika TSE ,tuberkulózy.
6. Klinická a laboratórna diagnostika a zdolávacie opatrenia pri salmonelózach.
7. Klinická a laboratórna diagnostika mastitíd.
8. Parazitologická diagnostika – úvod. Odber vzoriek na parazitologické vyšetrenie, konzervácia, skladovanie a zasielanie vzoriek.
9. Koncentračné metódy I. – princíp flotačných metód, pracovný postup – Faustova metóda, Brezova metóda. Diagnostika giardiózy a kryptosporidiózy
10. Ploché červy a ich druhová diagnostika. Morfológia tela a orgánových sústav motolíc a pásomníc.
11. Larválne štádiá pásomníc. Morfológia, charakteristika základných typov larvocýst.
12. Echinokokóza a alveokokóza mäsožravcov. Vyšetrenie trusu mäsožravcov, parazitologická pitva medzihostiteľov.
13. Trichinelóza – laboratórna diagnostika.
Recommended literature
Goldová, M., Levkutová, M. a kol. Infekčné a parazitárne choroby potravinových zvierat a ľudí.
III. Parazitárne choroby. Košice: UVLF, 2013, 157 s. ISBN 978-80-8077-379-3.
Jurášek, V., Dubinský, P. a kol.(1993): Veterinárna parazitológia. Bratislava: Príroda:1993, 382 s.
ISBN 80-07-00603-6
Levkutová, M., Goldová, M. a kol. (2013): Infekčné a parazitárne choroby potravinových
zvierat a ľudí. I. Všeobecná časť. Diagnostické metódy. Rozhodnutia o požívateľnosti produktov
živočíšneho pôvodu pre ľudskú spotrebu. Košice: UVLF, 2013, 161 s. ISBN 978-80-8077-377-9
Levkutová, M., Goldová, M. a kol. : Infekčné a parazitárne choroby potravinových zvierat a ľudí.
II. Infekčné choroby. Košice: UVLF, 2013, 226 s. ISBN 978-80-8077-378-6.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Spracovanie seminárnej práce z obidvoch častí predmetu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre absolvovanie predmetu je splnenie úplného odborného programu
výuky a 100 % účasť na praktických cvičeniach. Jednu neúčasť na praktickom cvičení (dokladovanú
od lekára) môže ospravedlniť vyučujúci .Spracovanie seminárnej práce z časti infekčné choroby; z
časti parazitárne choroby a absolvovanie ústnej skúšky z obidvoch častí predmetu.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet, skúška.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 19
ABCDEFX
26.3210.5331.585.2621.055.26
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content