Technológia spracovania a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVDCHZv/TaBSVK1 BKaPef/22    Short: TaBSVK1 BKaPef
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
Following:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach - vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite a úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %). Výsledky dosiahnuté študentom v priebehu prvého semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia v druhom semestri (maximum 15 %).
Learning outcomes
Pri štúdiu predmetu získajú študenti poznatky o význame a metódach úpravy kŕmnych komponentov, technologických postupoch používaných pri úprave krmív a používaných zariadeniach, technológii výroby vedľajších produktov potravinárskeho priemyslu používaných vo výžive zvierat, ich nutričnej a dietetickej hodnote a využití pri výrobe kŕmnych zmesí, o technológii výroby kŕmnych zmesí, premixov a doplnkových krmív.
Brief outline of the course
Stručná osnova predmetu:
Význam a metódy úpravy kŕmnych komponentov (fyzikálne, chemické, biologické, bio-technologické).
Technologické postupy používané pri úprave krmív a používané zariadenia.
Technológia výroby vedľajších produktov potravinárskeho priemyslu (mlynárskeho, tukového, cukrovarského, škrobárenského, liehovarského, pivovarského, mliekarenského), ich nutričná a dietetická hodnota a využitie pri výrobe kŕmnych zmesí.
Technológia výroby kŕmnych zmesí, premixov, doplnkových krmív pre jednotlivé druhy zvierat.
Course syllabus
Prednášky (1. semester):
1/ História výroby krmív pre potravinové a spoločenské zvieratá, Klasifikácia krmív;
2/ Suroviny pre výrobu krmív, Suroviny rastlinného a živočíšneho pôvodu;
3/ Minerálne látky, Iné komponenty a aditíva pre výrobu krmív;
4/ Technologické úpravy krmív a kŕmnych komponentov – rozdelenie, Mechanické metódy, Tepelné metódy,
5/ Chemické, biologické a biotechnologické metódy úpravy krmív a špeciálne biotechnológie,
6/ Výroba kombinovaných krmív, Výroba mäsových konzerv;
7/ Vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu pre výrobu krmív, Mlynársky priemysel,
8/ Pivovarský a sladovnícky priemysel, Liehovarský priemysel,
9/ Škrobárenský priemysel, Cukrovarský priemysel,
10/ Olejársky priemysel, Produkty mliekarenského priemyslu vyrábané pre kŕmne účely,
11/ Konzervárenský priemysel, Droždiarsky priemysel, Spracovanie rýb;
12/ Rozdelenie obmedzení pri používaní krmív, Všeobecné požiadavky na kŕmne suroviny,
13/ Technologické požiadavky na jednotlivé kategórie surovín, Laboratórne parametre pre posúdenie nezávadnosti;
--
Cvičenia (1. semester):
1/ Poučenie o predmete a bezpečnosti práce;
2/ Klasifikácia krmív, kŕmne komponenty používané v krmivárskom priemysle, nutričné zloženie krmív, odber a úprava vzoriek krmív pre analýzu, Laboratórne stanovenie sušiny v krmivách,
3/ Klasifikácia minerálnych látok a kŕmnych aditív používaných v krmivárskom priemysle, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie minerálnych látok a aditív,
4/ Termická úprava krmív, Termická a hydrotermická úprava sójových bôbov, Stanovenie ureázovej aktivity v sójových produktoch,
5/ Klasifikácia kombinovaných krmív, technologický postup ich výroby, Stanovenie odrolu a stanovenie dĺžky a priemeru granúl,
6/ Klasifikácia kombinovaných krmív, technologický postup ich výroby pre potravinové zvieratá, Stanovenie odrolu a stanovenie dĺžky a priemeru granúl,
7/ Obilniny, vedľajšie produkty obilnín, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie vedľajších produktov mlynárskeho priemyslu,
8/ Kŕmne zvyšky pivovarského a liehovarského priemyslu, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie vedľajších produktov sladovníckeho priemyslu, / alternatívne odborná exkurzia v Sladovni, a.s., Michalovce – vedľajšie produkty pri výrobe sladu používané pri kŕmení hospodárskych zvierat,
9/ Kŕmne zvyšky cukrovarského priemyslu, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Mikroskopické pozorovanie škrobových zŕn v obilninách, strukovinách a okopaninách,
10/ Vedľajšie produkty olejárskeho priemyslu, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie vedľajších produktov olejárskeho priemyslu,
11/ Technológia výroby mäsových konzerv, charakteristika výrobného procesu, používané zariadenia, vplyv na kvalitu produktu, Podmienky mikroskopického zisťovania, identifikácie alebo odhadu zložiek živočíšneho pôvodu v krmivách,
12/ Obmedzenia pri používaní krmív – medikované krmivá, zakázané krmivá, organické kontaminanty krmív.
13/ Zostavovanie receptúr kŕmnych zmesí pre ošípané s PC,
**
Recommended literature
1. Bujňák, L., Hreško Šamudovská, A.: Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat. Košice: UVLF, 2017, 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6.
2. Drdák, M. a kol.: Základy potravinárskych technológií. Bratislava: Malé centrum, 1996, 512 s. ISBN 80-967064-1-1.
3. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 23. augusta 2004 č. 2145/2004-100 o úradnom odbere vzoriek a o laboratórnom skúšaní a hodnotení krmív.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: KaVDCHZv/PaKKaK2 BKaPef/22 - Pestovanie a konzervovanie krmovín a krmív
Priebežné hodnotenie:
Protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite a úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach - vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite a úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %). Výsledky dosiahnuté študentom v priebehu prvého semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia v druhom semestri (maximum 15 %).
Záverečné hodnotenie:
zápočet
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 32
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content