Jazyk anglický

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVP/J-A3 HP/10    Short: J-A3 HP
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie písomných testov
Learning outcomes
Po absolvovaní semestra študent vie, ako sa delí obsah vody v tele, pozná termíny vnútrobunková a mimobunková voda. Pozná biologické procesy difúzia a osmóza. Vie popísať lymfatický systém, jeho zloženie a funkcie. Pozná zloženie kože a jej funkcie, pozná kožné pomocné orgány - exokrinné žľazy umiestnené v koži. Vie popísať niektoré ochorenia spôsobené parazitmi ako Trichinella spiralis, popísať vývoj parazita a príznaky ochorenia, ktoré vyvoláva, poznať preventívne opatrenia a liečbu. Bude schopný porozprávať o druhoch mäsa, spracovaní a dozrievaní, o vedľajších produktoch získaných od zvierat.
Brief outline of the course
Water content of the Body. Lymphatic System in the Body. Integumentary System and its Function. Skin Appendages - accessory organs of the skin: sweat, sebaceous and mammary glands. Hair and Hair growth. Parasites and diseases caused by them. Trichinosis and Trichinella spiralis. Meat.
Course syllabus
Water Content of the Body- intracellular and extracellular water. Plasma, cerebrospinal fluid, digestive juices, lymph, diffusion and osmosis. Lymphatic system - lymph nodes, tissues, capillaries vessels and ducts, spleen, Thymus - their functions. Integumentary system - skin, epidermis, dermis, subcutis, sebaceous glands, sweat glands. Skin appendages - nails, talons, hooves and horns. Hair and hair growth - wound healing. Stages of wound healing, types of wounds. Parasites, Parasitology. Life cycle of parasite, transmission, types of hosts. Trichinosis, Trichinella spiralis. Meat - Red, white meat. Slaughter, spoilage and preservation of meat.
Recommended literature
Gréserová, G.: Angličtina pre študentov UVL
Džuganová, Božena, Jurečková, Anna, Polačková Gabriela: Textbook of Medical English, UK Bratislava, 1996
Aspinall, V. and Capello, M.: Introduction to Veterinary Anatomy and Physiology Textbook, third edition, Elsevier, London, 2015
Cochran, Ph., E.: Veterinary Anatomy and Physiology, Clinical Laboratory Manual, second edition, Delmar, Cengage Learning, NewYork USA, 2011
Colville, Thomas and Oien, Sharon A.: Clinical Veterinary Language, Elsevier, St.Louis, Missouri, 2014
Murphy , Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2009
Redman, Stuart : English Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2000
aktuálna časopisecká literatúra
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
úspešné zvládnutie obsahu druhého semestra štúdia Jazyka anglického a udelenie zápočtu za 2. semester
Priebežné hodnotenie:
priebežné testy
Podmienky na absolvovanie predmetu:
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie písomných testov
Záverečné hodnotenie:
zápočtový test
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 247
ABCDEFX
0.499.6
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content