Jazyk anglický

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVP/J-A4 HP/20    Short: J-A4 HP
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie písomných testov
Learning outcomes
Po ukončení semestra je študent schopný rozprávať na témy krmív pre hospodárske zvieratá, poznať zložky krmív a stráviteľnosť. Pozná terminológiu ochorení a symptómov pri jednotlivých ochoreniach, vie príčiny chorôb, čo je imunita a aké druhy imunity poznáme. Po absolvovaní semestra študent vie popísať niektoré ochorenia spôsobené baktériami ako mastitída alebo salmonelóza a vírusové ochorenia ako besnota alebo slintačka a krívačka, pozná symptómy týchto chorôb, priebeh ochorenia, preventívne opatrenia a liečbu. Pozná svalovo-kostrový systém, vie pomenovať typy kostí, kĺbov a typy zlomenín. Pozná problémy globálneho otepľovania a dažďových pralesov.
Brief outline of the course
Musculosckeletal system.-Joints, bones, muscles. Viral and bacterial diseases: Rabies, Mastitis, Foot-and-Mouth Disease., Salmonellosis. - Feeding Farm Animals. -Livestock Health. Global problems - Amazon Rainforest. - Global Warming - Kiribati.
Course syllabus
Musculoskeletal system, types of bones, ossification. Types oj joints, muscles tendons. Fractures of bone. Viral diseases: Rabies -causative agent, occurence, symptoms, possible treatment and preventive measures. Foot-and-Mouth Disease - symptoms, causative agents, treatment, preventive measures, occurence. Bacterial diseases: Mastitis in dairy cows -causative agent, occurence, treatment, preventive measures. Salmonellosis -causative agents, symptoms, treatment, preventive measures. Feeding Farm Animals, constituents of food, feeding value - carbohydrates, proteins, fats and oils. Minerals, vitamines, fibre- cellulose and lignin. Livestock health- Typical symptoms of diseases, immunity. Problems of Global Warming - Kiribati. Rainforest in Amazonia deforestation, burning.
Recommended literature
Gréserová, G.: Angličtina pre študentov UVL
Džuganová, Božena, Jurečková, Anna, Polačková Gabriela: Textbook of Medical English, UK Bratislava, 1996
Aspinall, V. and Capello, M.: Introduction to Veterinary Anatomy and Physiology Textbook, third edition, Elsevier, London, 2015
Cochran, Ph., E.: Veterinary Anatomy and Physiology, Clinical Laboratory Manual, second edition, Delmar, Cengage Learning, NewYork USA, 2011
Colville, Thomas and Oien, Sharon A.: Clinical Veterinary Language, Elsevier, St.Louis, Missouri, 2014
Murphy , Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2009
Redman, Stuart : English Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2000
aktuálna časopisecká literatúra
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
úspešné ukončenie 3. semestra štúdia jazyka anglického, udelený zápočet z predchádzajúceho semestra
Priebežné hodnotenie:
priebežné testy
Podmienky na absolvovanie predmetu:
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie písomných testov
Záverečné hodnotenie:
zápočtový test
ústna alebo písomná skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 68
ABCDEFX
36.768.8217.6520.5916.180.0
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content