Propedeutika

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/Prop2 HP*/20    Short: Prop2 HP*
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:      
Following:    
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na
praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na základe získaného počtu bodov za ústnu a praktickú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A - FX
Learning outcomes
Zvládnutie základnych fyzikálnych vyšetrovacích metód (adspekcia, palpácia, perkusia, auskultácia), schopnosť samostatne vyšetriť zviera a a správne určiť symptómy, symptomatickú diagnózu s kompletným vypracovaním chorobopisu pacienta vrátanie posúdenia laboratórneho nálezu
Brief outline of the course
Predmet sa zameriava na základné fyzikálne vyšetrovacie metódy, použitie týchto metód na vyšetrovanie všetkých orgánových systémov u rôznych druhov zvierat a ich kategórií, rozpoznávanie zdravého a chorého systému na základe symptomatológie. Súčasne základné klinické vyšetrenie sa dopĺňa špeciálnymi vyšetrovacími metódami (USG, EKG) a laboratórnym vyšetrením prístupného biologického materiálu (krv, moč, mlieko, trus, bachorový obsah, liquor a punktáty).
Course syllabus
Prednášky
1. Klinické a špeciálne metódy vyšetrenia pečene a sleziny. Biopsia pečene. Hepatálny profil
2. Rektálne vyšetrenie hov. dobytka, prasnice. Zmeny polohy a objemu brušných orgánov, indikácia pre vyšetrenie
3. Rektálne vyšetrenie koňa, psa, indikácie
4. Vyšetrenie a diagnostika chorôb močového aparátu (Hd, ovca, koza, kôň, pes, mačka). Vyšetrenie moča, hodnotenie nálezov. Močový profil
5. Katetrizácia kravy, kobyly, ovce, psa
6. Klinická a laboratórna diagostika chorôb mliečnej žľazy, vyšetrenie mlieka, odber, konzervovanie, rýchle skúšky na mastitídu. Mliekový profil
7. – 8. Vyšetrenie nervového aparátu (vedomie, citlivosť, reflexy, likvor). Vyšetrenie pohybového aparátu. Punkcie, vyšetrenie likvoru a punktátov
9. – 10. Vyšetrenie krvi (sérum, plazma, krvinky). Diagnostické hodnotenie červenej a bielej krvnej zložky. Hematologický profil
11. Klinické vyšetrenie mláďat hospodárskych a domových zvierat (znaky biolog. plnohodnotnosti, pupok, kĺby, štítna žľaza, prirodzené otvory). Metódy alergeno- diagnostiky
12. Metabolické testy. Zásady výberu zvierat, hodnotenie a dg. význam poradia parciálnych metab. testov. Pokyny pre vypracovanie individuálneho chorobopisu
13. Zásady klinického vyšetrenia chovu podľa druhov a kategórií zvierat, hodnotenie skupín. Klinické vyšetrenie bitúnkových zvierat
Cvičenia:
1. Klinické vyšetrenie pečene a sleziny. Biopsia pečene. Hepatálny profil – interpretácia
2. Rektálne vyšetrenie hovädzieho dobytka
3. Rektálne vyšetrenie koňa, psa
4. Klinické vyšetrenie močového aparátu. Cystoskopia (Hd, kobyla, bahnica). Katetrizácia Hd, kobyla, ovca, pes
5. Laboratórne vyšetrenie moča a sedimentu. Screening. Hodnotenie klinického a laboratórneho nálezu. Močový profil – interpretácia
6. Klinické vyšetrenie mliečnej žľazy, odber vzoriek mlieka, zmyslové posúdenie (prímesy, mikroskopia). NK – test. Mliekový profil
7. Diagnostika chorôb nervového aparátu. Klinické vyšetrenie vedomia, citlivosti, reflexov, zraku
8. Odber a vyšetrenie mozgomiechového likvoru (Hd, ovca, pes). Punkcia knihy, brucha. Vyšetrenie punktátov
9. Vyšetrenie krvných elementov (Celloskop), hemoglobín – hodnotenie nálezov, diferenciálny krvný obraz
10. Hematokrit. Sedimentácia Er – hodnotenie pat. nálezov. Hematologický profil
11. Klinické vyšetrenie mláďat. Alergenodiagnostika (kožné a očné testy)
12. Praktické hodnotenie parciálnych metabolických testov – porovnanie s klinickým nálezom. Laboratórna ukážka spracovania krvi – hematologický profil (Celloscope Serono 150). Astrupov prístroj (AB profil), mikro– a makrominerálny profil (adsorpčná spektrofotometria)
13. Individuálne zadávanie a preberanie chorobopisov. Hodnotenie získaných nálezov
Recommended literature
1. Slanina, Lehocký a kol.: Veterinárna klinická diagnostika vnútorných chorôb, Bratislava, Príroda 1993,
2. Hisira a kol.: Klinická propedeutika pre ŠP Hygiena potravín, Košice, UVLF, 2020
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Na každom praktickom cvičení formou krátkeho preskúšania z predchádzajúcej látky, v 10 týždni - test, odovzdanie chorobopisu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na
praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na základe získaného počtu bodov za ústnu a praktickú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A - FX
Záverečné hodnotenie:
priebežné 20%/ skúška 80%
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Na praktické cvičenia je potrebný pracovný odev a obuv, fonendoskop, perkusné kladivko, pleximeter, teplomer
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 217
ABCDEFX
13.8224.8826.7318.8911.983.69
 
Date of last modification: 12.12.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content