Autentifikácia potravinových komodít

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/AtPtKm HP/20    Short: AtPtKm HP
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
aktívna účasť na cvičeniach, odovzdávanie protokolov
Learning outcomes
Absolvovaním predmetu študent získa poznatky a zručnosti v oblasti identifikácie falšovania a autentifikácie potravín pri zabezpečovaní kvality potravín, zisťovaní ich pôvodu, pravosti alebo zhody s originálom či referenčným výrobkom predpísaného zloženia.
Brief outline of the course
Predmet sa zaoberá:
- metodológiou identifikácie falšovania a autentifikácie vybraných potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu (ovocné šťavy, alkoholické nápoje, cereálne výrobky, med, káva, kakao a čaj, jedlé tuky a oleje, koreniny, aromatické prípravky a farbivá, mäso a mäsové výrobky, ryby a morské živočíchy, mlieko a mliečne výrobky, geneticky manipulované potraviny a biopotraviny)
-sleduje možnosti znehodnotenia potravín pri výrobe, skladovaní, balení a počas predaja
- podáva odborné znalosti zdravotných aspektov falšovania potravín
- náplň predmetu sa bude systematicky upravovať podľa požiadaviek platnej legislatívy
Course syllabus
Syllabus prednášok
1.Všeobecné príčiny a spôsoby falšovania potravín
2.Metódy identifikácie falšovania a autentifikácie potravín
3.Falšovanie výrobkov z ovocia a zeleniny
4.Autentifikácia liehových nápojov
5.Autentifikácia cereálnych výrobkov
6.Autentifikácia jedlých tukov a olejov
7.Autentifikácia medu
8.Autentifikácia výrobkov z kávy, kakaa a čaju
9.Autentifikácia korenín, aromatických látok a farbív
10.Autentifikácia mlieka a mliečnych výrobkov
11.Autentifikácia mäsa a mäsových výrobkov
12.Autentifikácia geneticky manipulovaných potravín
13.Autentifikácia biopotravín
Syllabus cvičení
1.Kritéria autenticity pre jednotlivé potravinárske komodity
2.Všeobecné zásady komplexného posudzovania potravín - analytické metódy
identifikácie falšovania a autentifikácie potravín
3.Autentifikácia ovocných štiav – detekcia prídavku sekundárnych ovocných extraktov
4.Autentifikácia liehovín – konzumný lieh, liehoviny a iné alkoholické nápoje
5.Autentifikácia obilnín a cereálnych výrobkov
6.Identifikácia margarínov a emulgovaných jedlých tukov
7.Autentifikácia medu
8.Autentifikácia zelenej, praženej a instantnej kávy a kávovín
9.Autentifikácia chuťových a vonných látok
10.Identifikácia pôvodu mlieka v mliečnych výrobkoch
11.Analýza cudzích bielkovín v mäsových výrobkoch
12.Autentifikácia geneticky manipulovaných potravín
13.Hodnotenie biopotravín na báze rastlinných surovín
Recommended literature
Suhaj, M., Kováč, M.: Metódy identifikácie falšovania autentifikácie potravín, VÚP, Bratislava 1998
Baranová, M.: Hygiena a technológia potravín rastlinného pôvodu a potravinárskych prísad, UVL Košice, 2007, 253 s.
Potravinový kódex SR
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Predmet sa zaoberá:
- metodológiou identifikácie falšovania a autentifikácie vybraných potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu (ovocné šťavy, alkoholické nápoje, cereálne výrobky, med, káva, kakao a čaj, jedlé tuky a oleje, koreniny, aromatické prípravky a farbivá, mäso a mäsové výrobky, ryby a morské živočíchy, mlieko a mliečne výrobky, geneticky manipulované potraviny a biopotraviny)
-sleduje možnosti znehodnotenia potravín pri výrobe, skladovaní, balení a počas predaja
- podáva odborné znalosti zdravotných aspektov falšovania potravín
- náplň predmetu sa bude systematicky upravovať podľa požiadaviek platnej legislatívy
Priebežné hodnotenie:
aktívna účasť na cvičeniach, odovzdávanie protokolov
Podmienky na absolvovanie predmetu:
aktívna účasť na cvičeniach, odovzdávanie protokolov
Záverečné hodnotenie:
zápočet a skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Predmet sa poskytuje ak si ho zapíše najmenej 15 študentov
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 22.04.2020
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content