Prednášky: 1.Predmet a úlohy senzorického skúmania potravín - kvalita potravín, základné pojmy a definície 2. Senzorické vlastnosti potravín - senzorické znaky kvality, význam pre celkovú akosť 3. Fyziologické a psychologické základy senzorického skúmania potravín - všeobecné základy fyziológie zmyslov, zmyslový vnem a pocit 4. Systematika zmyslových vnemov pri senzorickom skúmaní potravín - optický, gustatorický, olfaktorický , haptický a akustický vnem 5. Požiadavky pre senzorické laboratória a optimálne podmienky hodnotenia 6. Chyby a vplyvy pri senzorickom hodnotení kvality potravín 7. Základy a zásady senzorickej analýzy potravín - hodnotiteľské subjekty a príprava a predkladanie vzoriek 8. Senzorické metódy skúmania a hodnotenia - metódy skúmania rozdielov, metódy opisu, hodnotenia senzorickej kvality potravín 9. Moderné metódy skúmania a hodnotenia potravín - testy prijateľnosti a časovo intenzitné testy 10. Moderné metódy skúmania a hodnotenia potravín - preferenčné testovanie a preferenčné mapovanie 11. Metódy spotrebiteľskej senzorickej analýzy potravín 12. Personálna certifikácia - systém personálnej certifikácie 13. Štatistické metódy v senzorickej analýze potravín Cvičenia: 1. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov - stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov - chute, pachy 2. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov - stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov - farby, Stroopov efekt 3. Základné testy senzorickej analýzy – párová, poradová metóda, metóda duo-trio, trojuholníkový test 4. Praktické hodnotenie potravinárskych produktov jednotlivými metódami - praktické cvičenie v špecializovanom senzorickom laboratóriu 5. Modelové testovanie kvality potravín a panelové vyhodnocovanie 6. Využitie inštrumentálnych metód pri senzorickej analýze potravín 7. Metódy škálovania a príprava protokolov pre senzorické hodnotenie 8. Špeciálne testy senzorickej analýzy - profilová analýza - konštrukcia senzorických profilov 9. Senzorické posudzovanie mlieka a mliečnych výrobkov 10. Senzorické posudzovanie mäsových výrobkov 11. Senzorické posudzovanie ovocia a zeleniny, cereálií a nápojov 12. Personálna certifikácia - praktická orientácia v systéme personálnej certifikácie v ŠSL 13. Udeľovanie zápočtov. |