Senzorické analýzy potravín

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/SzAP HP*/10    Short: SzAP HP*
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:    
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu sa musí študent aktívne zúčastňovať prednášok a cvičení, získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Learning outcomes
Študenti získajú rozšírené teoretické a praktické vedomosti z problematiky hygieny potravín a nadobudnú praktické zručnosti v senzorickom hodnotení kvality potravín a potravinárskych surovín. Absolvovaním predmetu po ukončení vysokoškolského štúdia budú študenti schopní poskytovať odborné služby a poradenstvo v problematike hygieny potravín vrátane komplexného posudzovania kvality potravinárskych výrobkov.
Brief outline of the course
Základné a špeciálne testy senzorickej analýzy. Praktické metódy senzorickej analýzy- panelové vyhodnocovanie analýz. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov-stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov. Modelové testovanie hodnotiteľov - testy spôsobilosti v Špecializovanom senzorickom laboratóriu. Personálna certifikácia v oblasti senzorickej analýzy potravín. Praktické hodnotenie vybraných potravinárskych komodít.
Course syllabus
Prednášky:
1.Predmet a úlohy senzorického skúmania potravín - kvalita potravín, základné pojmy a definície
2. Senzorické vlastnosti potravín - senzorické znaky kvality, význam pre celkovú akosť
3. Fyziologické a psychologické základy senzorického skúmania potravín - všeobecné základy fyziológie zmyslov, zmyslový vnem a pocit
4. Systematika zmyslových vnemov pri senzorickom skúmaní potravín - optický, gustatorický, olfaktorický , haptický a akustický vnem
5. Požiadavky pre senzorické laboratória a optimálne podmienky hodnotenia
6. Chyby a vplyvy pri senzorickom hodnotení kvality potravín
7. Základy a zásady senzorickej analýzy potravín - hodnotiteľské subjekty a príprava a predkladanie vzoriek
8. Senzorické metódy skúmania a hodnotenia - metódy skúmania rozdielov, metódy opisu, hodnotenia senzorickej kvality potravín
9. Moderné metódy skúmania a hodnotenia potravín - testy prijateľnosti a časovo intenzitné testy
10. Moderné metódy skúmania a hodnotenia potravín - preferenčné testovanie a preferenčné mapovanie
11. Metódy spotrebiteľskej senzorickej analýzy potravín
12. Personálna certifikácia - systém personálnej certifikácie
13. Štatistické metódy v senzorickej analýze potravín
Cvičenia:
1. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov - stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov - chute, pachy
2. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov - stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov - farby, Stroopov efekt
3. Základné testy senzorickej analýzy – párová, poradová metóda, metóda duo-trio, trojuholníkový test
4. Praktické hodnotenie potravinárskych produktov jednotlivými metódami - praktické cvičenie v špecializovanom senzorickom laboratóriu
5. Modelové testovanie kvality potravín a panelové vyhodnocovanie
6. Využitie inštrumentálnych metód pri senzorickej analýze potravín
7. Metódy škálovania a príprava protokolov pre senzorické hodnotenie
8. Špeciálne testy senzorickej analýzy - profilová analýza - konštrukcia senzorických profilov
9. Senzorické posudzovanie mlieka a mliečnych výrobkov
10. Senzorické posudzovanie mäsových výrobkov
11. Senzorické posudzovanie ovocia a zeleniny, cereálií a nápojov
12. Personálna certifikácia - praktická orientácia v systéme personálnej certifikácie v ŠSL
13. Udeľovanie zápočtov.
Recommended literature
1. MAĽA, Pavel. Senzorická analýza potravín. Košice : UVLF, 2012. 156 s. ISBN 978-80-8077-297-0.
2. MAĽOVÁ, Jana. Senzorická analýza potravinárskych komodít : Praktické cvičenia. Košice : UVLF, 2020. 158 s. ISBN 978-80-8077-680-0.
3. Príbela A. a kol. Senzorické hodnotenie potravinárskych surovín, aditívnych látok a výrobkov, Košice 2001.
4. Pokorný, J: Metody senzorické analyzy potravin a stanovení senzorické jakosti, UZPI Praha, 1997.
5. ISO 8586 Senzorická analýza. Všeobecná smernica pre výber, výcvik a sledovanie činnosti posudzovateľov.
6. ISO 8589 Senzorická analýza. Všeobecná smernica pre usporiadanie senzorického pracoviska.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
KaChBChBF/ChéP HP*/20 - Chémia potravín a KaHTP/VHaPT 2
HP*/20 - Všeobecná hygiena a potravinárska technika a KaHTP/VHaPT 1 HP*/09 – Všeobecná hygiena a potravinárska technika
Priebežné hodnotenie:
Úspešnosť v zápočtovom teste v zmysle požiadaviek podľa schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok (získanie minimálne 51 %).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu sa musí študent aktívne zúčastňovať prednášok a cvičení, získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Záverečné hodnotenie:
Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
žiadne
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 219
ABCDEFX
60.7329.229.590.460.00.0
 
Date of last modification: 21.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content