Syllabus prednášok 1.Hygiena potravín v rámci ekonomického a sociálneho vývoja v spoločnosti - historický vývoj hygieny, charakteristika hlavných potravinových systémov vo svete 2.Definícia hygienickej kvality potravín a systémy posudzovania (základné pojmy zo Zákona o potravinách a PK SR) 3.Základné vlastnosti potravín, ich význam pre hodnotenie kvality (znaky a charakteristiky kvality, úžitková hodnota) 4. Senzorické vlastnosti potravín (senzorické znaky kvality, základné pojmy) 5.Intravitálne vplyvy pôsobiace na kvalitu potravín (druhy zvierat, výživa a rast zvierat, vplyvy pohlavia, chorôb, únavy) 6. Nežiaduce zmeny v potravinách (nemikrobiálne, mikrobiálne zmeny) 7. Teoretické základy konzervácie potravín (termosterilizácia, konzervácia zníženou teplotou) 8. Konzervácia potravín chemickými látkami (cukrom, soľou, plynmi) 9.Ochrana potravín obalom 10.Stručný prehľad nákaz a otráv z potravín (ochorenia nemikrobiálneho pôvodu, helmintózy, CL kontaminujúce) 11.Verejné problémy spojené s výrobou a konzumáciou potravín (požiadavky na zdravotný stav pracovníkov, osobná hygiena) 12.Základy hygieny a sanitácie v potravinárskom priemysle (sanitačné systémy, skladovanie) 13. Pravidlá WHO pre zabezpečenie zdravotnej neškodnosti potravín Syllabus cvičení 1.Orientácia v legislatíve v súvise s výrobou, spracovaním a distribúciou potravín 2. Potravinový kódex SR - vybrané kapitoly 3. Základy prevádzkovej hygieny pri manipulácii s potravinami (pohľad na výrobné technológie a technologické celky) 4. Princípy eliminácie mikroorganizmov 5. Najčastejšie postupy spracovania potravín (varenie ,pečenie, vyprážanie, dusenie potravín) 6.Základy hygieny a technológie pri ochrane potravín (chladenie, zmrazovanie, pasterizácia, sterilizácia potravín) 7. Konzervácia vysušovaním prostredia mikroorganizmov (dehydratácia, sublimácia, kryokoncentrácia, evaporácia) 8.Údenie potravín (základné spôsoby údenia) 9.Nekonvenčné metódy ošetrovania potravín (mikrovlný ohrev, ultrazvuk) 10.Praktické cvičenie v obchodných prevádzkach (kontrola hygienických režimov, predaj, skladovanie) 11. Nový prístup k dozoru nad hygienou potravín (systém HACCP) 12. Trendy a výrobné technológie v potravinárskom priemysle 13. Praktické cvičenie v prevádzke spoločného stravovania |