Prednášky: 1. Mliekarenstvo na Slovensku - história, produkcia a spotreba. 2. Význam mlieka vo výžive človeka. 3. Tvorba mlieka a syntéza jeho základných zložiek. 4. Zloženie mlieka. 5. Vlastnosti mlieka. 6. Faktory ovplyvňujúce senzorické vlastnosti mlieka a zložky mlieka. 7. Faktory ovplyvňujúce fyzikálne a chemické vlastnosti mlieka. 8. Cudzorodé látky v mlieku. 9. Mikrobiológia mlieka a faktory ovplyvňujúce mikrobiológiu mlieka. 10. Riziká z mlieka. 11. Vplyv mastitíd na kvalitatívne a kvantitatívne vlastnosti mlieka – riziká pri spracovaní. 12. Hygiena prvovýroby mlieka. 13. Správna výrobná a hygienická prax v prvovýrobe mlieka, HACCP, vysledovateľnosť. Cvičenia: 1. Úvod do praktických cvičení. Bezpečnosť pri práci v laboratóriu. Kontrola hygieny a technológie získavania mlieka, druhy kontroly, odber vzoriek mlieka na laboratórne vyšetrenie. 2. Stanovenie fyzikálnych a chemických vlastností mlieka – inštrumentálne metódy. 3. Stanovenie kyslosti mlieka a mernej hmotnosti mlieka. 4. Stanovenie obsahu a kvality mliečneho tuku. Stanovenie obsahu sušiny mlieka. 5. Stanovenie obsahu a kvality bielkovín v mlieku. 6. Senzorické vyšetrenie kravského mlieka. Dôkaz porušenia mlieka a mliečnych výrobkov. 7. Dôkaz tepelného ošetrenia mlieka (pasterizácia). 8. Inhibičné látky v mlieku. 9. Mikrobiologické vyšetrenie mlieka. 10. Kontrola hygieny a sanitácie pri výrobe a spracovaní mlieka. 11. Vyšetrenie mlieka od kráv so zápalom mliečnej žľazy. 12. Výjazdové praktické cvičenie - prvovýroba mlieka a úvod do mliekarenskej technológie. 13. Zápočtový test a udeľovanie zápočtov |