Anatómia II.

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaAHF/An II. 1 HP*/10    Short: An II. 1 HP*
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 1 / Practice: 3
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 3   -   Per study period: 13 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:     
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Jednou z podmienok úspešného absolvovania predmetu Anatómia II. v zimnom semestri je aktívna účasť študentov na praktických cvičeniach. Študenti musia úspešne zvládnuť všetky vypísané pitvy so zameraním na komparatívnu anatómiu jednotlivých orgánových sústav a orgánov. Praktická výučba je zameraná na systematickú, topografickú aj klinickú anatómiu jednotlivých oblastí nielen hospodárskych zvierat, ale aj laboratórnych zvierat a hydiny. K úspešnému absolvovaniu priebežných kontrol štúdia v danom semestri napomôže aj samoštúdium s aktuálnym pitevným materiálom. Priebežná kontrola štúdia sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Learning outcomes
Po absolvovaní prednášok a cvičení z predmetu Anatómia II. v zimnom semestri, študenti získajú vedomosti o stavbe a funkcii orgánov a jednotlivých sústav v tele hospodárskych, laboratórnych zvierat a hydiny. Výučba je zameraná na porovnávaciu anatómiu v jednotlivých oblastiach tela zvierat. Praktické využitie nadobudnutých vedomostí v klinickej praxi zameranej na oblasti: hlavy, krku, hrudníka, brucha, panvy, hrudníkových a panvových končatín. Získané poznatky študenti prakticky uplatnia v náväznosti na klinické predmety. Výučba v danom semestri je zameraná na previazanosť a funkčnosť jednotlivých orgánových sústav.
Brief outline of the course
Predmet Anatómia II. v zimnom semestri je zameraný na systematickú, topografickú a klinickú anatómiu podľa jednotlivých oblastí: hlavy, krku, hrudníka, brucha, panvy, hrudníkových a panvových končatín so zameraním na previazanosť a funkčnosť jednotlivých sústav. Výučba v zimnom semestri zahŕňa: tráviaci, dýchací, močový, pohlavný systém, zmyslové orgány a kožu u hospodárskych, laboratórnych zvierat a hydiny. Komparatívna anatómia orgánov a orgánových sústav hospodárskych zvierat, laboratórnych zvierat a hydiny. Praktické využitie nadobudnutých vedomostí v klinickej praxi pri riešení problematiky jednotlivých sústav. Získané vedomosti pri štúdiu splanchnológie v danom semestri kontinuálne previažu na klinickú výučbu.
Course syllabus
1. týždeň: Tráviaca sústava všeobecne, telové dutiny, ústna dutina, slinné žľazy, zuby, jazyk. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 2. týždeň: Hltan, tonzily, pažerák, žalúdok, predžalúdky. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 3. týždeň: Črevo všeobecne. Črevo prežúvavcov, ošípanej, pečeň, pankreas. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 4. týždeň: Črevo mäsožravcov a koňa. Omentum a mesenterium. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 5. týždeň: Močová sústava: obličky, odvodné močové cesty. Nadobličky. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 6. týždeň: Pohlavné orgány samca. Prídavné pohlavné žľazy. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 7. týždeň: Pohlavné orgány samice. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 8. týždeň: Dýchacia sústava všeobecne. Nosová dutina, vedľajšie nosové dutiny, hrtan. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 9. týždeň: Priedušnica, priedušky a ich delenie, pľúca, medzidruhové rozdiely. Pleura, mediastinum. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, medzidruhové rozdiely. 10. týždeň: Zmyslové orgány, koža, epidermálne útvary, mliečna žľaza. Regionálne lymfatické uzliny. Topografia, edzidruhové rozdiely. 11. týždeň: Anatómia hydiny. 12. týždeň: Laboratórne zvieratá. 13. Topografia orgánov v hrudníkovej, brušnej a panvovej dutine.
Recommended literature
Anatómia domácich zvierat, Popesko, P.; Príroda Bratislava, 1992
Anatómia domácich cicavcov 1 – 2, König – Leibich, H&H, Bratislava, 2002
Atlas topografickej anatómie 1 – 3, Popesko, P.; Príroda Bratislava
Anatómia domácich vtákov Marettová, E., UVLF Košice, 2007
Základy anatómie laboratórnych zvierat, Krešáková, L., Petrovová, E., Vdoviaková, K., Marettová, E., Čížková, D., Maloveská, M., UVLF Košice, 2018
Nomina Anatomica Veterinaria, Danko, J., Šimon, F., Artimová, J., UVLF v Košiciach, 2011
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Priebežná kontrola štúdia predmetu Anatómia II. v zimnom semestri sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Jednou z podmienok úspešného absolvovania predmetu Anatómia II. v zimnom semestri je aktívna účasť študentov na praktických cvičeniach. Študenti musia úspešne zvládnuť všetky vypísané pitvy so zameraním na komparatívnu anatómiu jednotlivých orgánových sústav a orgánov. Praktická výučba je zameraná na systematickú, topografickú aj klinickú anatómiu jednotlivých oblastí nielen hospodárskych zvierat, ale aj laboratórnych zvierat a hydiny. K úspešnému absolvovaniu priebežných kontrol štúdia v danom semestri napomôže aj samoštúdium s aktuálnym pitevným materiálom. Priebežná kontrola štúdia sa realizuje praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni.
Záverečné hodnotenie:
Aktívnou účasťou na cvičenia, úspešné zvládnutie vypísaných pitiev a priebežnou kontrolou štúdia predmetu Anatómia II. v zimnom semestri realizovanou praktickou formou skúšania v 7. a 13. týždni semestra v pitevni študent získava zápočet.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1940
ABCDEFX
1.0398.97
 
Date of last modification: 28.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content