Anatómia I.

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaAHF/An I. HP*/10    Short: An I. HP*
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 3
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 3   -   Per study period: 26 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Following:                
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Aktívna účasť na praktických cvičeniach daná študijným poriadkom. Úspešné zvládnutie všetkých realizovaných pitiev. Úspešné absolvovanie priebežných kontrol štúdia a záverečnej skúšky. K úspešnému absolvovaniu predmetu napomôže samoštúdium s dostupným pitevným materiálom. Výsledok skúšky sa udeľuje podľa klasifikačnej stupnice v súlade so študijným poriadkom.
Learning outcomes
Po ukončení výučby študijného predmetu Anatómia I študenti získajú vedomosti o stavbe a funkcii pohybového aparátu. Výuka je zameraná na pohybový systém hospodárskych zvierat (kôň, hovädzí dobytok, ovca, koza, ošípaná, mäsožravce). Anatómia pohybového aparátu zahŕňa kostrovú sústavu, svalovú sústavu a kĺby. Študenti nadobudnú znalosti o jednotlivých anatomických štruktúrach, ich topografickom uložení, vzájomnej interakcii zložiek pohybového aparátu, mechanike pohybu a medzidruhových rozdieloch. Študenti si osvoja praktické zručnosti v pitve svalov a kĺbov.
Brief outline of the course
Výučba predmetu je zameraná na rozdelenie tela, krajiny a roviny, kosti, kĺby a svaly z hľadiska systematickej, porovnávacej a topografickej anatómie. Zahŕňa výuku kostí a kostných modelácií v rámci kostry hrudníkovej a panvovej končatiny, kostry hlavy, stavcov, chrbtice, rebier a hrudnej kosti. V rámci svalového systému je výuka zameraná na pitvu svalov hrudníkovej a panvovej končatiny, svalov hlavy, telového kmeňa, svalov hrudníkovej a brušnej steny, bránice. Pitva kĺbov a väzov sa uskutočňuje v rámci hrudníkovej a panvovej končatiny, hlavy, chrbtice, rebier a hrudnej kosti.
Course syllabus
Sylabus predmetu
Prednášky a cvičenia
1. týždeň: Úvod do anatómie, základné anatomické pojmy, kostné modelácie. 2. týždeň: Kostra hrudníkového pletenca a hrudníkovej končatiny. Medzidruhové rozdiely. 3. týždeň: Kostra panvového pletenca a panvovej končatiny. Medzidruhové rozdiely. 4. týždeň: Stavce, chrbtica, rebrá, hrudná kosť. Medzidruhové rozdiely. 5. týždeň: Kostra hlavy: neurocranium, cavum cranii. Medzidruhové rozdiely. 6. týždeň: Kostra hlavy: splanchnocranium. Medzidruhové rozdiely. 7. týždeň: Pitva svalov všeobecne. Pitva svalov hrudníkovej končatiny a pitva svalov pletenca hrudníkovej končatiny. Medzidruhové rozdiely. 8. týždeň: Pitva svalov panvy a panvovej končatiny, bedrové svaly. Medzidruhové rozdiely. 9. týždeň: Pitva svalov hlavy, svaly telového kmeňa. Medzidruhové rozdiely. 10. týždeň: Pitva svalov hrudníkovej a brušnej steny, bránica. Medzidruhové rozdiely. 11. týždeň: Pitva kĺbov a väzy hrudníkovej a panvovej končatiny. Medzidruhové rozdiely.12. týždeň: Kĺby a väzy hlavy, chrbtice, rebier a hrudnej kosti. Medzidruhové rozdiely.13. týždeň: Mechanika pohybu.
Recommended literature
Anatómia hospodárskych zvierat, Popesko, P., Príroda Bratislava, 1992; Anatómia domácich cicavcov 1 – 2, König – Liebich, H&H, Bratislava, 2002; Atlas topografickej anatómie 1 – 3, Popesko, P., Príroda Bratislava 1990; Nomina Anatomica Veterinaria, Danko-Šimon-Artimová, UVLF v Košiciach, 2011
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Podmienky získania zápočtu: Aktívna účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom. Úspešné zvládnutie všetkých vypísaných pitiev a dvoch priebežných kontrol štúdia (v 7. a 13. týždni semestra). Priebežná kontrola je realizovaná praktickou formou.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť na praktických cvičeniach daná študijným poriadkom. Úspešné zvládnutie všetkých realizovaných pitiev. Úspešné absolvovanie priebežných kontrol štúdia a záverečnej skúšky. K úspešnému absolvovaniu predmetu napomôže samoštúdium s dostupným pitevným materiálom. Výsledok skúšky sa udeľuje podľa klasifikačnej stupnice v súlade so študijným poriadkom.
Záverečné hodnotenie:
ústna a praktická skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 2583
ABCDEFX
4.659.5216.5719.8632.0917.31
 
Date of last modification: 28.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content