Prehliadka jatočných zvierat

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PŠS PJZ2 HP/20    Short: PŠS PJZ2 HP
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 2 / Practice: 3
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 3   -   Per study period: 26 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:                      
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s
možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu).
Learning outcomes
Schopnosť vykonávať prehliadku jatočných zvierat pred a po zabití. Schopnosť rozhodovať o zvieratách a mäse v zmysle platných právnych úprav. Schopnosť posúdiť súlad s platnými právnymi úpravami v oblasti ochrany zvierat pri usmrcovaní a v oblasti správnej výrobnej praxe pri produkcii mäsa.
Brief outline of the course
Prehliadka zvierat pred zabitím a inšpekcia dodržiavania zásad ochrany zvierat v čase ich zabíjania.
Prehliadka zvierat po zabití – výkon prehliadky jednotlivých druhov a kategórií jatočných zvierat. Rozhodovanie o mäse a orgánoch jatočných zvierat. Špecifický rizikový materiál, zaobchádzanie s odpadmi. Odber vzoriek na analýzy. Špecifické riziká pri produkcii mäsa jatočných zvierat. Pohoda zvierat v čase prevozu, omračovania a usmrcovania. Klasifikácia tiel jatočných zvierat.
Course syllabus
1 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem mladého hovädzieho dobytka (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
2 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem mladého hovädzieho dobytka (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
3 Prednáška: Legislatívne požiadavky na výkon zdravotnej prehliadky a rozhodovanie o mäse - zdravotná prehliadka post mortem oviec, kôz a nepárnokopytníkov (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
4 Prednáška: Kontrola TSE na bitúnkoch. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE, rozhodnutie o mäse na základe výsledkov vyšetrenia na TSE.
Prakt. cvičenie: Ochrana pohody zvierat pri zabíjaní. Zdravotná prehliadka pred zabitím a po zabití. Rozhodovanie o mäse.
5 Prednáška: Kontrola TSE na bitúnkoch. ŠRM – zdroje, zber, skladovanie, odstraňovanie a evidencia. Kontrola prevádzkovateľa.
Prakt. cičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE.
6 Prednáška: Zdravotná prehliadka post mortem. Ošípané (najčastejšie patologické zmeny mäsa, ich posudzovanie a rozhodnutie o mäse).
Prakt. cičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse. Odber vzoriek na vyšetrenie na TSE.
7 Prednáška: Zdravotná prehliadka post mortem. Ošípané. Trichineloskopické vyšetrenie mäsa. Ošetrenie mäsa s parazitmi vymrazením. Zdravotné označovanie a uvoľnenie do obehu.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse.
8 Prednáška: Rozhodovanie o mäse v zmysle Nariadenia komisie 627/2019.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Prehliadka jatočných zvierat post mortem a rozhodovanie o mäse.
9 Prednáška: Zabíjanie mimo bitúnku, zdravotná prehliadka a rozhodnutie o mäse. Pomocné skúšky použiteľné pri rozhodovaní o mäse.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
10 Prednáška: Rozhodovanie o mäse v zmysle Nariadenia komisie 627/2019- osobitné riziká.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
11 Prednáška: Zoonózy a choroby povinné hlásením
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
12 Prednáška: SVP a HACCP na bitúnku. Definície a pojmy. Dokumentácia SVP. Rozsah a obsah. Kontrola inšpekciou a auditom.
Prakt. cvičenie: Návšteva bitúnku. Cielená a prehĺbená prehliadka post mortem.
13 Prednáška: Kontrola cudzorodých látok v potravinách na úrovni bitúnku. Národný plán kontroly cudzorodých látok, odber vzoriek, rozhodovanie o mäse.
Prakt. cvičenie: Test vedomostí a jeho vyhodnotenie.
Recommended literature
1. Nariadenie Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
2. Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97
3. Vykonávacie nariadenie komisie (EU) č. 2019/627 z 15. marca 2019, ktorým sa ustanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu
4. Nariadenie Komisie 1099/2009 o ochrane zvierat počas usmrcovania
5. Delegované nariadenie komisie (EÚ) 2019/624 z 8. februára 2019 o špecifických pravidlách týkajúcich sa vykonávania úradných kontrol výroby mäsa
6. Metodické pokyny štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR pre veterinárnych inšpektorov výkonu prehliadky ante mortem , post mortem
7. Texty prednášok
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Anatómia, Fyziológia, Mikrobiológia, Hygiena chovu zvierat a welfare, Patologická fyziológia, Klinická diagnostika, Patologická anatómia, Parazitológia, Epizootológia, Veterinárna etológia, Všeobecná hygiena a potravinárska technika.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s
možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť. Úspešné absolvovanie kontrolného testu vedomostí (získanie min. 51 % z písomného testu).
Záverečné hodnotenie:
Udelenie zápočtu po splnení kritérií na absolvovanie predmetu
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
Na praktické cvičenia je potrebné mať čistý pracovný odev (jednorázový overal, biely plášť, pokrývka hlavy) a nepremokavú obuv, alebo jednorazové návleky na obuv. Nie sú povolené nezakryté šperky a piercing.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content