Odborná prax - Regionálna a veterinárna potravinová správa

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/OPrax RVPS HP/20    Short: OPrax RVPS HP
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  • Semester:
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week:    -   Per study period: 80s (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou na absolvovanie odbornej praxe je aktívne vykonávanie činnosti na príslušnej RVPS v rozsahu 80 hodín. Výber prevádzky je na samotnom študentovi. Študent odovzdá garantovi Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe, podpísané a potvrdené štatutárnym zástupcom RVPS alebo ním poverenej osoby. Na základe týchto podkladov je udelený zápočet.
Learning outcomes
Študent absolvovaním odbornej praxe získava poznatky z problematiky výkonu štátnej správy vo veterinárnej oblasti, hlavne v oblasti výskytu nákaz a zoonóz. Získava vedomosti o činnosti prevádzkarní na výrobu a spracovanie surovín a potravín živočíšneho pôvodu a o ich kontrole, získava informácie o dozore nad výkonom odborných veterinárnych činností.
Brief outline of the course
Kontrola hygieny a technológie spracovania mlieka (prvovýroba mlieka), Prehliadka jatočných zvierat a mäsa na bitúnkoch pod dozorom úradného veterinárneho lekára, Zdravie a ochrana hospodárskych zvierat, Národný plán kontroly rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu v SR, Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá a jeho využitie.
Course syllabus
Požiadavky na obsahovú náplň praxe z hygieny a technológie mlieka (prvovýroba mlieka)
- ovládať problematiku výroby a spracovania mlieka v poľnohospodárskom podniku, vrátane hygienických a technologických podmienok
- zúčastniť sa povinných odberov vzoriek mlieka v poľnohospodárskej prvovýrobe slúžiacich pre hodnotenie kvality mlieka
- ovládať problematiku okruhu vyšetrovaných ukazovateľov u surového kravského mlieka v pôsobnosti CSL – riešenie sporných otázok cestou výrobcov aj RVPS
- zúčastniť sa na odbere autentickej vzorky mlieka
Národný plán kontroly rezíduí
V rámci Národného plánu kontroly rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu v Slovenskej republike (ďalej len „NPKR“), ktorý bol schválený Európskou Komisiou, sú sledované zakázané látky, veterinárne lieky a látky, ktoré môžu byť použité na veterinárne účely a kontaminanty. Študent sa má oboznámiť s postupmi, ktoré nadväzujú na výsledky získané v rámci NPKR.
Hygiena krmív
Činnosť je zameraná na veterinárny dozor a úradné kontroly pri výrobcoch krmív ako aj na farmách hospodárskych zvierat, vrátane odberu na vzoriek na zdravotnú neškodnosť.
Zdravie a ochrana zvierat
Pozornosť sa sústreďuje na kontrolu a dozor nad zdravotným stavom chovov, premiestňovaním zvierat.
Rýchly výstražný systém ( RASFF)
Študent sa oboznamuje s fungovaním RASFF. Kontaktné miesto RASFF (ŠVPS SR) zhromažďuje a vyhodnocuje poskytnuté informácie a oznamuje Európskej komisii opatrenia z dôvodu ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľa týkajúce sa uvádzania potravín do obehu, odporúčania uplatnenia špecifických podmienok pri uvádzaní potravín do obehu, zákaz vstupu dávky, kontajnera alebo nákladu potravín.
Prehliadka jatočných zvierat a mäsa na bitúnkoch
Študent vykonáva prehliadku ante a post mortem ošípaných, hovädzieho dobytka , oviec, kôz a hydiny pod dozorom úradného veterinárneho lekára.
Recommended literature
1. Zákon o veterinárnej starostlivosti, 39/2007 v znení neskorších predpisov.
2. Zákon NR SR 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov
(Novela zákona o potravinách, s účinnosťou od 1.7.2022), a vykonávacie vyhlášky
a predpisy k predmetnému zákonu.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou na absolvovanie odbornej praxe je aktívne vykonávanie činnosti na príslušnej RVPS v rozsahu 80 hodín. Výber prevádzky je na samotnom študentovi. Študent odovzdá garantovi Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe, podpísané a potvrdené štatutárnym zástupcom RVPS alebo ním poverenej osoby. Na základe týchto podkladov je udelený zápočet.
Záverečné hodnotenie:
Udelenie zápočtu z praxe na RVPS na základe potvrdenia o absolvovaní odbornej praxe štatutárnym zástupcom alebo ním poverenej osoby príslušnej RVPS.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 201
ABCDEFX
0.599.5
 
Date of last modification: 24.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content