Prednášky: 1. Úvod do predmetu. Právny základ úradnej kontroly potravín (európska legislatíva). Predmet a rozsah pôsobnosti právnych predpisov. 2. Právny základ úradnej kontroly potravín (národná legislatíva). Predmet a rozsah pôsobnosti právnych predpisov. 3. Úradné kontroly a iné úradné činnosti. Všeobecné pravidlá vykonávania úradných kontrol, príslušné orgány. 4. Pravidlá administratívnej pomoci a spolupráce medzi členskými štátmi. Automatizované systémy výmeny informácií. 5. Špecifické pravidlá pre úradné kontroly v súvislosti s výrobou produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu. 6. Organizácia a výkon úradnej kontroly potravín podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov. Hierarchia zodpovednosti príslušných orgánov. 7. Organizácia a výkon úradnej kontroly produktov a potravín živočíšneho pôvodu podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. v znení neskorších predpisov. Hierarchia zodpovednosti príslušných orgánov. 8. Registrácia a schvaľovanie prevádzkarní. 9. Audity a monitorovanie prevádzkovateľov potravinárskych podnikov. 10. Úradné kontroly pri preprave a obchode zvierat a tovaru s členskými štátmi. 11. Úradné kontroly zvierat a tovaru, ktoré vstupujú do Únie z tretích krajín. 11 12. Rozhodnutia po vykonaní úradných kontrol potravín a produktov živočíšneho pôvodu. 13. Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Postupy výmeny informácií v prípade ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov. Cvičenia: 1. Personál vykonávajúci úradné kontroly. Profesionálna kvalifikácia. Doklady príslušných orgánov. 2. kontroly. Výročné správy. Financovanie úradných kontrol. Výpočet poplatkov alebo platieb. 3. Kontrolné metódy a techniky (inšpekcia, overovanie, audit, monitoring, dozor, odber a testovanie vzoriek, cielené kontroly, kontroly ad hoc). 4. Systém administratívnej pomoci a spolupráce (AAC). Systém pre potravinové podvody (FF). Systém riadenia informácií pre úradné kontroly (IMSOC). 5. Úradné kontroly vykonávané v súvislosti s výrobou mäsa, živých lastúrnikov, produktov rybolovu, surového mlieka a mliečnych výrobkov. 6. Úradná kontrola potravín vykonávaná orgánom úradnej kontroly potravín – inšpektorom. Odber vzoriek a laboratórna analýza. Sprievodná dokumentácia. 7. Úradná kontrola produktov živočíšneho pôvodu vykonávaná orgánom štátnej správy vo veterinárnej oblasti – úradným veterinárnym lekárom. Odber vzoriek a laboratórna analýza. Sprievodná dokumentácia. 8. Postup príslušných orgánov pri registrácií a schvaľovaní prevádzkarní. Sprievodná dokumentácia. 9. Audity uplatňovania správnej hygienickej praxe a postupov založených na analýze nebezpečenstva a kritických kontrolných bodoch (HACCP). Sprievodná dokumentácia. 10. Výkon úradných kontrol pri obchode s členskými štátmi. Certifikáty a doklady. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces). 11. Výkon úradných kontrol pri dovoze z tretích krajín a ich vývoze do tretích krajín. Certifikáty a doklady. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces). 12. Konanie v prípade nedodržania predpisov. Postup príslušných orgánov. Opatrenia. Sankcie. Sprievodná dokumentácia. 13. Audity príslušných orgánov (interné a externé audity). Sprievodná dokumentácia. Záverečný test. |