Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Absolvovaním predmetu získa študent teoretické a praktické vedomosti z oblasti ekológie a ochrany zložiek životného prostredia, vzduchu, vody a pôdy súvisiacimi s podmienkami hygieny chovu zvierat. Osvojí si vedomosti z oblasti asanácie prostredia, postupy dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie pri chove zvierat z hľadiska ochrany zdravia ľudí a zvierat. Spozná postupy pri ochrane vodných zdrojov negatívnymi dopadmi z poľnohospodárskej činnosti. V rámci hygienickej analýzy kvality pitnej vody pozná metodické postupy pri hodnotení jednotlivých ukazovateľov kvality pitnej vody. Využije poznatky pri riešení problematiky spracovania a úpravy organických odpadov zo živočíšnej výroby v súvislosti s následným využitím bez negatívnych dopadov na hnojenie pasienkov a pôdy v rámci veterinárnej starostlivosti o životné prostredie a verejné zdravie. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Získanie dostatočných vedomostí na: 1. riešenie preventívnych opatrení súvisiacich s ochranou zložiek životného prostredia, vzduchu, vody a pôdy a ekológiou prostredia, 2. vykonávanie postupov asanácie prostredia v chove zvierat, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie vzhľadom na ochranu životného prostredia a zdravia ľudí a zvierat, 3. ovládanie postupov analýzy kvalitatívnych ukazovateľov pitnej vody, 4. riešenie problematiky hygienického spracovania a využitia organických odpadov z hľadiska zníženia dopadov na vodu a pôdu, 5. sledovanie kontroly znečisťovania životného prostredia s cieľom zníženia negatívnych dopadov. |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky. 1. Ochrana životného prostredia pri chove zvierat (voda, vzduch, pôda). 2. Asanácia prostredia a preventívne sanitačné opatrenia pri prevencii šírenia infekčných ochorení vzhľadom na životné prostredie. Integrované znečisťovanie, prevencia a kontrola (IPPC). 3. Dezinfekcia ako súčasť sanitácie, druhy, spôsoby a etapy dezinfekcie vo vzťahu k veterinárnym objektom a verejnému zdraviu. 4. Význam vody a ochrana vodných zdrojov pred znečistením. Význam kvality vody vo vzťahu k živočíšnej výrobe a verejnému zdraviu. Prevencia vodou prenosných ochorení. 5. Hygiena ovzdušia a vzduchom prenášané ochorenia. Zdroje chemického a biologického znečistenia ovzdušia (plyny, prašnosť a mikrobiologická kontaminácia zo živočíšnej výroby). Choroby prenášané vzduchom, prevencia ich šírenia. 6. Deratizácia v asanácii prostredia. Hlodavce, prevencia a používanie chemických rodenticídov v praxi. 7. Dezinsekcia v asanácii prostredia. Hmyz, prevencia a spôsoby dezinsekcie, ich využitie v praxi vzhľadom na životné prostredie a zdravie organizmov. 8. Organické odpady zo živočíšnej výroby, skladovanie a spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia a prevencie šírenia chorôb. 9. Odpadové vody z hľadiska znečistenia životného prostredia, čistenie odpadových vôd a význam pre verejné zdravie. Cvičenia 1. Znečisťovanie vody, pôdy a pasienkov pri chove zvierat, prevencia šírenia infekčných ochorení (seminárna práca podľa tematiky štúdia). 2. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok, ich vlastnosti, mechanizmus účinku. 3. Kontrola účinnosti dezinfekcie. 4. Fyzikálne, chemické a mikrobiologické ukazovatele kvality pitnej a povrchovej vody. 5. Chemické a mikrobiologické ukazovatele hygieny vzduchu. 6. Deratizácia ako kontrola výskytu hlodavcov. Rodenticídy, používanie a ochrana zdravia pri práci s rodenticídmi. 7. Dezinsekcia, organizácia dezinsekčných prác. Všeobecné zásady prác s insekticídmi, bezpečnosť a ochrana zdravia. 8. Zloženie, fyzikálne, chemické a mikrobiologické vlastnosti exkrementov farmových zvierat. Biotermické spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany prostredia a šírenia infekčných chorôb. 9. Čistenie odpadových vôd a hodnotenie účinnosti technologického procesu čistenia v ČOV. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Sasáková, N. a kol.: Veterinárska starostlivosť o životné prostredie. Vysokoškolská učebnica pre VVL a HP- prvé vydanie. Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2020, s. 330. ISBN 978-80-8077-697-8 Sasáková, N. a kol.: Hygiena chovu zvierat. Košice 2020. Hromada, R., Sasáková, N., Veszelits Laktičová, K.,Vargová, M., Kachnič, J., Venglovský, J., Gregová, G.: Návody na praktické cvičenia z hygieny chovu hospodárskych zvierat. 1 . vyd.,UVLF Košice, 2020, 104 s. Ďalší študijný materiál poskytnutý pracoviskom |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: Príprava seminárnej práce, podklady. Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). Záverečné hodnotenie: Seminárna práca. Zápočet.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 12.09.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Igor Valocký, PhD. |