Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent po absolvovaní predmetu nadobudne poznatky a vedomosti o význame, potrebe a úlohách živín v krmivách určených pre hospodárske zvieratá, o klasifikácii a nutričnej charakteristike hlavných skupín krmív, o základných princípoch a postupoch pri zostavovaní kŕmnych dávok, o základoch a špecifikách fázovej výživy jednotlivých druhov hospodárskych zvierat (hovädzí dobytok, ovce, kozy, ošípané, hydina, kone). |
|
Stručná osnova predmetu | |
Definícia a význam predmetu; živiny vo výžive zvierat – rozdelenie, biologický význam, základy ich trávenia, absorpcie a exkrécie u hospodárskych zvierat; krmivá využívané vo výžive hospodárskych zvierat – rozdelenie, nutričná charakteristika, limity ich použitia u zviera; zostavovanie kŕmnych dávok s využitím softwaru pre jednotlivé druhy hospodárskych zvierat pri uplatňovaní princípov fázovej výživy; špecifika výživy plemenných zvierat v závislosti na záťaži a intenzite využívania plemenníkov a u plemenníc v závislosti na jednotlivých fázach reprodukčného cyklu. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Naď P. a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny, UVLF Košice, 2017, s.187 ISBN 978-80-8077-568-1 Vajda V.: Výživa hovädzieho dobytka, In: G. Kováč - Choroby hovädzieho dobytka, 2001 Bujňák L. a Hreško Šamudovská A. – Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat; UVLF Košice, 2017, 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6 Bindas Ľ., Horniaková E. Výživa a kŕmenie ošípaných, In: Choroby ošípaných, Vydavateľstvo Michala Vaška, 2013, 982 s. ISBN 9788071658399 Meyer H., Coenen M.: Krmení koní (Současné trendy ve výživě koní), 2003 |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský | |
POZNÁMKA | |
The English language |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 05.09.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Igor Valocký, PhD. |