Potravinárska mikrobiológia
Študijný program: mikrobiológia denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaHTaZbp/PM-df/PVP/22 Skratka: PM-df/PVP
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaHTaZbp/PM-df/PVP/22 Skratka: PM-df/PVP
- Kredity: 5
- Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Absolvent povinne voliteľného predmetu získa doplňujúce vedomosti z oblasti potravinárskej mikrobiológie, mykológie a mykotoxikológie, a to vo forme najnovších teoretických i praktických poznatkov v uvedenej oblasti. Osvojí si vedecké metódy a pracovné postupy výskumu morfologických, kultivačných, biochemických a molekulovo-biologických vlastností pôvodcoch alimentárnych ochorení vírusového, bakteriálneho a fungálneho pôvodu. Oboznámi sa so širokými možnosťami využitia kultúrnych mikroorganizmov v potravinárskom priemysle, najmä pri výrobe tzv. funkčných potravín. Získa prehľad o mikrobiologických rizikách a možnostiach ich eliminácie z potravinového reťazca, čím si rozšíri obzor vedeckého poznania a sféru možnej aplikácie výsledkov vlastnej tvorivej vedeckej práce na oblasť humánnej medicíny a ochrany verejného zdravia. Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Globálny pohľad na mikrobiálnu populáciu potravín, špecifiká potravinárskej mikrobiológie ako aplikovanej vednej disciplíny. Legislatívne kritériá mikrobiologickej bezpečnosti potravín. Rýchle metódy detekcie a identifikácie potravinových patogénov. Využitie probiotických mikroorganizmov pri výrobe tzv. funkčných potravín. Výskyt antimikrobiálnej rezistencie v mikrobiálnej populácii potravinových komodit, jej genetické determinanty a dopady na zdravie konzumenta. Prehľad alimentárnych infekcií, toxoinfekcií a intoxikácií mikrobiálneho pôvodu. Možnosti eliminácie nežiadúcich mikroorganizmov z finálnych potravinových produktov s cieľom minimalizácie zdravotného rizika pre konzumenta. Morfologická, biochemická a genetická identifikácia mikroskopických vláknitých húb v potravinách. Metódy detekcie mykotoxínov v potravinových matriciach a možnosti redukcie ich výskytu v potravinovom reťazci. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Adams M.R., Moss M.O., McClure, P.: Food Microbiology. Fourth edition. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2016, 546 pp. ISBN 978-1-84973-960-3. Hashmi M.Z.: Antibiotics and Antimicrobial Resistance Genes, Environmental Occurrence and Treatment Technologies. Springer, 2020, 456 pp. ISBN 978-3-030-40421-5. Nariadenie komisie (ES) č. 2073/2005 z 15.11.2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny. Nariadenie komisie (ES) č. 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny. Sing A.: Zoonoses - Infections Affecting Humans and Animals: Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1143 pp. ISBN: 978-94-017-9457-2. Thomas S.: Antimicrobial Resistance. Global Challenges and Future Interventions. Springer, 2020, 230 pp. ISBN: 978-981-15-3660-1. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 1 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
100.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 11.09.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Emil Pilipčinec, PhD. |