Detekcia porúch výživy zvierat
Študijný program: vnútorné choroby zvierat externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaVaCHZv/DPVZ-ef/PVP/22 Skratka: DPVZ-ef/PVP
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaVaCHZv/DPVZ-ef/PVP/22 Skratka: DPVZ-ef/PVP
- Kredity: 5
- Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Nutričné a dietetické hodnotenie kŕmnych dávok. Kvalita a zdravotná nezávadnosť krmív, diagnostika výživy vo vzťahu k produkcii, reprodukcii, zdraviu a ekologickej záťaži prostredia. Fázová výživa zvierat z hľadiska nutričnej saturácie rastu a vývoja, úrovne a kvality produkcie, štádia reprodukcie, klimatických a technologických vplyvov ustajnenia vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat. Fázová výživa zvierat, príjem a koncentrácia živín, vplyv na bachorový a intermediárny metabolizmus, interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže, nutričnej prevencia porúch a tvorba produkčného zdravia potravinových zvierat. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov u domových zvierat. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Green M., et al. 2012: Dairy herd health. CABI org, UK by CPI Group, p. 312, ISBN 978-1-84593-997-7 Buffington; Holloway; Abood: Manual of veterinary dietetics, St. Louis : Saunders, 2004 Raymond J. Geor & Pat Harris & Manfred Coenen: Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013 |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 02.09.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dip. ECBHM |