Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť | |
Výsledky vzdelávania | |
Po absolvovaní 1. semestra predmetu študent získa teoretické aj praktické vedomosti z oblasti technológie výroby, chemickej analýzy a kontroly kvality a hygieny produkcie vína. |
|
Stručná osnova predmetu | |
História vinárstva. Odrody hrozna. Suroviny vo vinárstve. Chemické zloženie hrozna a kontrola kvality hrozna. Technologický postup výroby vína: výroba bielych, červených, ružových a šumivých vín. Biochemické a fyzikálno-chemické procesy pri zrení vína. Výroba tokajských vín. Kategorizácia slovenských vín podľa vinohradnícko-vinárskeho zákona. Významné svetové vína- výroba a kategorizácia. Základná chemická analýza a senzorické hodnotenie vína. Pivovarníctvo v SR a vo svete. Kritéria kvality surovín. Technologický postup výroby piva. Druhy a kvalitatívne znaky pív. Suroviny pre výrobu etanolu a liehovín. Liehovarníctvo - príprava suroviny a spôsob fermentácie. Spôsoby získavania liehu. Moderné technológie pri výrobe liehu. Výroba liehovín. Kategórie liehovín. Akostné znaky a hodnotenie destilátov. Zdravotné aspekty konzumácie destilátov. |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky 1. História a súčasnosť produkcie hrozna a výroby vína na Slovensku. 2. Odrody a charakteristika hrozna pre produkciu vín 3. Technologický postup výroby bielych vín 4. Technologický postup výroby ružových a červených vín 5. Faktory ovplyvňujúce kvalitu vína. 6. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení 7. Skladovanie, zrenie a fľašovanie vína. Barikové víno 8. Prídavné a technologicky pomocné látky vo víne. Sírenie, čírenie a stabilizácia vína. 9. Označovanie vín 10. Chránené označenie pôvodu – špecifikácie jednotlivých vinohradníckych oblasti 11. Choroby a chyby vína 12. Technologický postup výroby šumivých a sýtených vín 13. Hygiena a sanitácia. Vedľajšie produkty spracovania hrozna Praktické cvičenia 1. Technologický postup výroby bieleho vína. Spracovanie hrozna a analýza muštu. 2. Technologický postup výroby červeného vína. Spracovanie hrozna a analýza muštu. 3.-4. Návšteva vinárskej prevádzky 5. Stáčanie vína a analytické hodnotenie mladého bieleho vína. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení 6. Stáčanie vína a analytické hodnotenie mladého červeného vína. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení 7. Analytické stanovenia vo víne 8. Legislatívne požiadavky a hodnotenie označovania vína. Kontrola vína z obchodnej siete 9. Senzorické hodnotenie tichých vín. Systémy bodového hodnotenia vín 10. Senzorické hodnotenie šumivých vín Systémy bodového hodnotenia vín 11.-12. Školenie a chemická analýza vína. Vyzrievanie vín 13. Stanovenie antioxidačných vlastností vína |
|
Odporúčaná literatúra | |
1. Marcinčák, Slavomír. Biotechnologická výroba a kvalita potravín, UVLF Košice, 2009, pp. 654, ISBN 978-80-8077-158-4, CD-verzia, 2. JEVINOVÁ, Pavlina - Dudríková , Eva - KORÉNEKOVÁ, Beáta – KOŽÁROVÁ, Ivona -MARCINČÁK, Slavomír - NAGY, Jozef - PIPOVÁ, Monika - POPELKA, Peter -TUREK, Peter. Tovaroznalectvo potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu. S obrazovou prílohou na [CD-ROM] 324 s., 1. vyd. Košice : UVLF, 2013. 308 s. ISBN 978-80-8077-372-4. 3. Nariadenie Komisie č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami 4. DELEGOVANÉ NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2019/934 z 12. marca 2019, 5. ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) Ā. 1308/2013, pokiaľ ide o vinohradnícke oblasti, v ktorých sa môže zvýšiť obsah alkoholu, povolené enologické postupy a obmedzenia uplatniteľné na výrobu a konzervovanie vinárskych výrobkov, minimálny percentuálny podiel alkoholu pri vedľajších produktoch a ich zneškodňovanie a zverejňovanie dokumentov OIV 6. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 30/2014 z 31. januára 2014 o požiadavkách na nápoje, v znení neskorších predpisov. 7. Zákon č. 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve v znení neskorších predpisov. Zbierka 8. zákonov č. 313/2009, 30. jún 2009, čiastka 112, 2309 – 2322. 9. NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 1129/2011 z 11. novembra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky v potravinách |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: 1. Priebežné hodnotenie predmetu sa vykonáva formou priebežných ústnych preskúšaní z vedomostí potrebných na cvičenia. 2. Súčasťou priebežného hodnotenia je aj analytická práca (prípadová štúdia), ktorú každý študent odovzdá a obháji jej riešenie na každom praktickom cvičení. Podmienky na absolvovanie predmetu: Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť Záverečné hodnotenie: Zápočet
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 104 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Dátum poslednej zmeny: 22.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |