Prednášky: 1. Definícia a klasifikácia ochorení z potravín v zmysle platnej potravinovej legislatívy. 2. Choroby z potravín spôsobené prítomnosťou vírusov. 3. Alimentárne infekcie spôsobené prítomnosťou patogénnych a potenciálne patogénnych baktérií. 4. Toxínmi sprostredkované alimentárne infekcie. 5. Otravy z potravín bakteriálneho pôvodu. 6. Otravy z potravín spôsobené prítomnosťou toxických metabolitov mikroskopických vláknitých húb. 7. Pravé alimentárne intoxikácie iného pôvodu. 8. Nepravé alimentárne intoxikácie. 9. Choroby z potravín parazitárneho pôvodu. 10. Choroby z potravín spôsobené priónmi. 11. Choroby z potravín spôsobené prítomnosťou cudzorodých látok v potravinovom reťazci. 12. Potravinové alergie a intolerancie. 13. Fyzikálne nebezpečenstvá v potravinovom reťazci. Cvičenia: 1. Stručný prehľad ochorení z potravín. Rozdelenie tém seminárnych prác. 2. Kliešťová encefalitída a rizikové potraviny. 3. Alimentárna salmonelóza a kampylobakterióza. 4. Hemolyticko-uremický syndróm a šigelóza. 5. Stafylokoková enterotoxikóza a botulizmus. 6. Mykotoxikózy. 7. Jedovaté ryby a morské biotoxíny. 8. Choroby z potravín vyvolané prítomnosťou baktérií Bacillus cereus a enterokokov. 9. Trichinelóza a echinokokóza. Prenosné parazitárne ochorenia z produktov rybolovu. 10. Choroby z potravín spôsobené konzumáciou potravín s obsahom rezíduí veterinárnych liečiv. 11. Choroby z potravín chemického pôvodu - kontaminanty a endogénne cudzorodé látky v potravinovom reťazci. 12. Prezentácie seminárnych prác. 13. Prezentácie seminárnych prác. |
FIKSELOVÁ, M., MELLEN, M., MARCINČÁK, S.: Zdravotná bezpečnosť potravín. 1. vyd. SPU, Nitra, 2012, 124 s. GÖRNER, F., VALÍK, Ľ: Aplikovaná mikrobiológia požívatín, MALÉ CENTRUM, Bratislava, 2004, 528 s. GRIEGER, C., VAŘEJKA, F.: Mikrobiológia požívatín živočíšneho pôvodu, PRÍRODA, Bratislava,1991, 288 s. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 z 29.4.2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu. Úradný vestník Európskej Únie, L 139,30.4.2004, s. 55-205. Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005, o mikrobiologických kritériách pre potraviny. Úradný vestník Európskej únie, L 338, 22.12.2005, s. 1-26. Nariadenie Komisie (ES) č. 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Úradný vestník Európskej únie, L 322, 7.12.2007:12-29). Nariadenie Komisie (EÚ) č. 37/2010 z 22. decembra 2009 o farmakologicky účinných látkach a ich klasifikácii, pokiaľ ide o maximálne limity rezíduí v potravinách živočíšneho pôvodu. Úradný vestník Európskej únie, L 15, s. 1–72. Nariadenie vlády Slovenskej republiky z 9. júla 2003 č. 320/2003 Z. z. o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu. Zbierka zákonov č. 320/2003, čiastka 145, s. 2541–2585. PIPOVÁ, M. a kol.: Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb, VIENALA, Košice, 2006, 417 s. Potravinový kódex Slovenskej republiky. SING, A.: Zoonoses - Infections Affecting Humans and Animals: Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1143 pp. http://www.svssr.sk/ |
Priebežné hodnotenie: Príprava a prezentácia seminárnej práce podľa pokynov garanta študijného predmetu na začiatku semestra. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov, ktoré sa započítavajú do výsledného hodnotenia. Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet a absolvovať záverečnú skúšku. Podmienkou udelenia zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach (povolené sú najviac tri absencie zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov), vypracovanie a odovzdanie seminárnej práce na tému, ktorú určí garant predmetu na začiatku semestra (minimálny rozsah 15 strán v MS Word) a jej následná prezentácia v Power Pointe v trvaní 15 minút. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov, ktoré sa započítavajú do výsledného hodnotenia. Záverečná skúška sa vykoná formou testu v Moodle (maximum 70 bodov), študent musí získať minimálne 51 %. Na základe súčtu získaných bodov za seminárnu prácu a záverečnú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia UVLF v Košiciach. Záverečné hodnotenie: Zápočet sa udelí študentovi, ktorý sa aktívne zúčastňoval na praktických cvičeniach, nemal viac ako 3 absencie, pripravil, odovzdal do Moodle a odprezentoval svoju seminárnu prácu do konca 13. týždňa semestra. Skúška je vo forme testu v Moodle, za ktorý môže študent získať maximálne 70 bodov. Na úspešné absolvovanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 51 %. Pri záverečnom hodnotení sa spočítajú body za seminárnu prácu a záverečný test. Študent sa ohodnotí výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: 91 - 100 % výborne A 81 - 90 % veľmi dobre B 71 - 80 % dobre C 61 - 70 % uspokojivo D 51 - 60 % dostatočne E menej ako 51 % nedostatočne FX
|