Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je odovzdávanie protokolov, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Získanie poznatkov o predaji potravín konečnému spotrebiteľovi v kontexte ochrany zdravia ľudí a ochrany spotrebiteľa na trhu potravín. Výsledky vzdelávania sú overované zápočtovým testom a záverečnou skúškou. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Potravinové právo. Potravinový reťazec. Európska a národná legislatíva. Predaj potravín. Formy predaja potravín. Zodpovednosť prevádzkovateľa potravinárskeho podniku pri umiestňovaní potravín na trh. Požiadavky na bezpečnosť a kvalitu potravín. Správna hygienická prax. Postupy založené na analýze rizík a kritických kontrolných bodov. Označovanie, reklama a prezentácia potravín. Ochrana spotrebiteľa na trhu s potravinami. Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá. Správne delikty. Register potravín pre potravinový semafor. |
|
Odporúčaná literatúra | |
- Nariadenie (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín - Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom - Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 127/2012 o označovaní potravín - Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 250/2007 o ochrane spotrebiteľa |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je odovzdávanie protokolov, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). Záverečné hodnotenie: Skúška. Záverečné hodnotenie sa vykonáva klasifikačnými stupňami A, B, C, D, E, FX.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 26.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |