Prednášky: 1. Zvoz a preberanie mlieka na farme, nákup, preprava a príjem mlieka v mliekarenskom závode. 2. Základná technológia a spôsoby ošetrenia mlieka. 3. Hygiena v prvovýrobe ovčieho a kozieho mlieka. 4. Technológia výroby a kvalita konzumného mlieka. 5. Čisté mliekarenské kultúry a biochemické procesy pri fermentácii. 6. Technológia výroby a kvalita fermentovaných mliečnych výrobkov. 7. Technológia výroby a kvalita smotany a masla. 8. Technológia výroby a kvalita syrov. 9. Technológia výroby a kvalita kyslých, tavených a parených syrov. 10. Technológia výroby a kvalita zahustených mliečnych výrobkov 11. Technológia výroby a kvalita mrazených mliečnych výrobkov. 12. Technológia výroby a kvalita sušených a koncentrovaných mliečnych výrobkov. 13. Zápočtový test. Cvičenia: 1. Úvod do technologických cvičení. Bezpečnosť práce v technologickej cvičebni a v laboratóriu. 2. Výjazdové cvičenie do mliekospracujúcich závodov. 3. Výjazdové cvičenie do mliekospracujúcich závodov. 4. Laboratórne vyšetrenie mlieka a nebovinných druhov mlieka. 5. Výroba fermentovaných mliečnych výrobkov. 6. Laboratórne vyšetrenie kyslomliečnych výrobkov. 7. Výroba smotany a masla. Laboratórne vyšetrenie smotany a masla. 8. Výroba syrov sladkým a kyslým zrážaním. 9. Výroba parených syrov. Laboratórne vyšetrenie sladkých a kyslých syrov. 10. Laboratórne vyšetrenie zahustených, sušených a koncentrovaných mliečnych výrobkov. 11. Laboratórne vyšetrenie mrazených mliečnych výrobkov. 12. Laboratórne vyšetrenie zrejúcich syrov. 13. Udeľovanie zápočtov. |