Prednášky: 1. Úvod do predmetu. Právny základ úradnej kontroly potravín. Predmet a rozsah pôsobnosti právnych predpisov. 2. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, ktoré ustanovuje všeobecné zásady a požiadavky zákona o potravinách, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a ktoré ustanovuje postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín. 3. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín. 4. Všeobecné pravidlá na vykonávanie úradných kontrol. Príslušné orgány a ich povinnosti. Administratívna pomoc a spolupráca, systém riadenia informácií pre úradné kontroly (IMSOC). 5. Organizácia a výkon úradnej kontroly potravín na národnej úrovni v zmysle zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti. 6. Registrácia a schvaľovanie prevádzkarní. 7. Úradná kontrola u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku. 8. Audity a monitorovanie prevádzkovateľa potravinárskeho podniku. 9. Úradná kontrola označovania potravín. 10. Úradná kontrola potravín pri uvádzaní na trh, obchode, výmenách, dovoze a vývoze. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces). 11. Konanie príslušných orgánov po úradných kontrolách. 12. Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Postupy uplatňujúce sa v rámci systému RASFF. 13. Audity orgánov úradnej kontroly potravín. Cvičenia: 1. Personál vykonávajúci úradné kontroly. Profesionálna kvalifikácia. Doklady príslušných orgánov. 2. Plány kontroly. Výročné správy. Financovanie úradných kontrol. 3. Kontrolné metódy a techniky (inšpekcia, overovanie, audit, monitoring, dozor, odber vzoriek, laboratórna analýza, cielené kontroly, kontroly ad hoc). 4. Odber vzoriek a laboratórna analýza. Všeobecné pravidlá. Sprievodná dokumentácia. Úradné laboratóriá. 5. Dokumentácia úradnej kontroly potravín. 6. Postup príslušných orgánov pri registrácií a schvaľovaní prevádzkarní. Sprievodná dokumentácia. 7. Výkon úradných kontrol na úrovni prvovýroby, výroby, spracovania, skladovania a distribúcie potravín. Sprievodná dokumentácia. 8. Výkon úradných kontrol na úrovni maloobchodu. Sprievodná dokumentácia. 9. Výkon úradných kontrol pri obchode s členskými štátmi. Sprievodná dokumentácia. 10. Výkon úradných kontrol pri dovoze potravín z tretích krajín a ich vývoze do tretích krajín. Sprievodná dokumentácia. 11. Postup orgánov úradnej kontroly potravín pri zistení porušení právnych predpisov. Opatrenia. Sankcie. Sprievodná dokumentácia. 12. Oznamovanie priameho alebo nepriameho rizika pre ľudské zdravie pochádzajúceho z potravín. RASFF portál. 13. Vyhodnotenie kontrolnej činnosti orgánov úradnej kontroly potravín. Interné audity. Externé audity. |