Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia Jazyk uskutočnovania: slovenský Kód predmetu: KaAHF/An I. HP*/10 Skratka: An I. HP*
Kredity: 6
Ukončenie: Zápočet a skúška
Prednášky: 2 / Cvičenia: 3
Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby:
Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby:
Týždenný: 2 / 3 - Za obdobie štúdia: 26 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia:
prezenčná
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Nadväzujúce:
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Aktívna účasť na praktických cvičeniach daná študijným poriadkom. Úspešné zvládnutie všetkých realizovaných pitiev. Úspešné absolvovanie priebežných kontrol štúdia a záverečnej skúšky. K úspešnému absolvovaniu predmetu napomôže samoštúdium s dostupným pitevným materiálom. Výsledok skúšky sa udeľuje podľa klasifikačnej stupnice v súlade so študijným poriadkom.
Výsledky vzdelávania
Po ukončení výučby študijného predmetu Anatómia I študenti získajú vedomosti o stavbe a funkcii pohybového aparátu. Výuka je zameraná na pohybový systém hospodárskych zvierat (kôň, hovädzí dobytok, ovca, koza, ošípaná, mäsožravce). Anatómia pohybového aparátu zahŕňa kostrovú sústavu, svalovú sústavu a kĺby. Študenti nadobudnú znalosti o jednotlivých anatomických štruktúrach, ich topografickom uložení, vzájomnej interakcii zložiek pohybového aparátu, mechanike pohybu a medzidruhových rozdieloch. Študenti si osvoja praktické zručnosti v pitve svalov a kĺbov.
Stručná osnova predmetu
Výučba predmetu je zameraná na rozdelenie tela, krajiny a roviny, kosti, kĺby a svaly z hľadiska systematickej, porovnávacej a topografickej anatómie. Zahŕňa výuku kostí a kostných modelácií v rámci kostry hrudníkovej a panvovej končatiny, kostry hlavy, stavcov, chrbtice, rebier a hrudnej kosti. V rámci svalového systému je výuka zameraná na pitvu svalov hrudníkovej a panvovej končatiny, svalov hlavy, telového kmeňa, svalov hrudníkovej a brušnej steny, bránice. Pitva kĺbov a väzov sa uskutočňuje v rámci hrudníkovej a panvovej končatiny, hlavy, chrbtice, rebier a hrudnej kosti.
Anatómia hospodárskych zvierat, Popesko, P., Príroda Bratislava, 1992; Anatómia domácich cicavcov 1 – 2, König – Liebich, H&H, Bratislava, 2002; Atlas topografickej anatómie 1 – 3, Popesko, P., Príroda Bratislava 1990; Nomina Anatomica Veterinaria, Danko-Šimon-Artimová, UVLF v Košiciach, 2011
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Podmienky získania zápočtu: Aktívna účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom. Úspešné zvládnutie všetkých vypísaných pitiev a dvoch priebežných kontrol štúdia (v 7. a 13. týždni semestra). Priebežná kontrola je realizovaná praktickou formou.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť na praktických cvičeniach daná študijným poriadkom. Úspešné zvládnutie všetkých realizovaných pitiev. Úspešné absolvovanie priebežných kontrol štúdia a záverečnej skúšky. K úspešnému absolvovaniu predmetu napomôže samoštúdium s dostupným pitevným materiálom. Výsledok skúšky sa udeľuje podľa klasifikačnej stupnice v súlade so študijným poriadkom.
Záverečné hodnotenie:
ústna a praktická skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU