Senzorické analýzy potravín

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/SzAP HP*/10    Skratka: SzAP HP*
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu sa musí študent aktívne zúčastňovať prednášok a cvičení, získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Výsledky vzdelávania
Študenti získajú rozšírené teoretické a praktické vedomosti z problematiky hygieny potravín a nadobudnú praktické zručnosti v senzorickom hodnotení kvality potravín a potravinárskych surovín. Absolvovaním predmetu po ukončení vysokoškolského štúdia budú študenti schopní poskytovať odborné služby a poradenstvo v problematike hygieny potravín vrátane komplexného posudzovania kvality potravinárskych výrobkov.
Stručná osnova predmetu
Základné a špeciálne testy senzorickej analýzy. Praktické metódy senzorickej analýzy- panelové vyhodnocovanie analýz. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov-stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov. Modelové testovanie hodnotiteľov - testy spôsobilosti v Špecializovanom senzorickom laboratóriu. Personálna certifikácia v oblasti senzorickej analýzy potravín. Praktické hodnotenie vybraných potravinárskych komodít.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1.Predmet a úlohy senzorického skúmania potravín - kvalita potravín, základné pojmy a definície
2. Senzorické vlastnosti potravín - senzorické znaky kvality, význam pre celkovú akosť
3. Fyziologické a psychologické základy senzorického skúmania potravín - všeobecné základy fyziológie zmyslov, zmyslový vnem a pocit
4. Systematika zmyslových vnemov pri senzorickom skúmaní potravín - optický, gustatorický, olfaktorický , haptický a akustický vnem
5. Požiadavky pre senzorické laboratória a optimálne podmienky hodnotenia
6. Chyby a vplyvy pri senzorickom hodnotení kvality potravín
7. Základy a zásady senzorickej analýzy potravín - hodnotiteľské subjekty a príprava a predkladanie vzoriek
8. Senzorické metódy skúmania a hodnotenia - metódy skúmania rozdielov, metódy opisu, hodnotenia senzorickej kvality potravín
9. Moderné metódy skúmania a hodnotenia potravín - testy prijateľnosti a časovo intenzitné testy
10. Moderné metódy skúmania a hodnotenia potravín - preferenčné testovanie a preferenčné mapovanie
11. Metódy spotrebiteľskej senzorickej analýzy potravín
12. Personálna certifikácia - systém personálnej certifikácie
13. Štatistické metódy v senzorickej analýze potravín
Cvičenia:
1. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov - stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov - chute, pachy
2. Všeobecné preskúšavanie posudzovateľov - stanovovanie pamäťových kvalít u hodnotiteľov - farby, Stroopov efekt
3. Základné testy senzorickej analýzy – párová, poradová metóda, metóda duo-trio, trojuholníkový test
4. Praktické hodnotenie potravinárskych produktov jednotlivými metódami - praktické cvičenie v špecializovanom senzorickom laboratóriu
5. Modelové testovanie kvality potravín a panelové vyhodnocovanie
6. Využitie inštrumentálnych metód pri senzorickej analýze potravín
7. Metódy škálovania a príprava protokolov pre senzorické hodnotenie
8. Špeciálne testy senzorickej analýzy - profilová analýza - konštrukcia senzorických profilov
9. Senzorické posudzovanie mlieka a mliečnych výrobkov
10. Senzorické posudzovanie mäsových výrobkov
11. Senzorické posudzovanie ovocia a zeleniny, cereálií a nápojov
12. Personálna certifikácia - praktická orientácia v systéme personálnej certifikácie v ŠSL
13. Udeľovanie zápočtov.
Odporúčaná literatúra
1. MAĽA, Pavel. Senzorická analýza potravín. Košice : UVLF, 2012. 156 s. ISBN 978-80-8077-297-0.
2. MAĽOVÁ, Jana. Senzorická analýza potravinárskych komodít : Praktické cvičenia. Košice : UVLF, 2020. 158 s. ISBN 978-80-8077-680-0.
3. Príbela A. a kol. Senzorické hodnotenie potravinárskych surovín, aditívnych látok a výrobkov, Košice 2001.
4. Pokorný, J: Metody senzorické analyzy potravin a stanovení senzorické jakosti, UZPI Praha, 1997.
5. ISO 8586 Senzorická analýza. Všeobecná smernica pre výber, výcvik a sledovanie činnosti posudzovateľov.
6. ISO 8589 Senzorická analýza. Všeobecná smernica pre usporiadanie senzorického pracoviska.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
KaChBChBF/ChéP HP*/20 - Chémia potravín a KaHTP/VHaPT 2
HP*/20 - Všeobecná hygiena a potravinárska technika a KaHTP/VHaPT 1 HP*/09 – Všeobecná hygiena a potravinárska technika
Priebežné hodnotenie:
Úspešnosť v zápočtovom teste v zmysle požiadaviek podľa schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok (získanie minimálne 51 %).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu sa musí študent aktívne zúčastňovať prednášok a cvičení, získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Záverečné hodnotenie:
Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 227
ABCDEFX
62.1128.199.250.440.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 21.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content