Hygiena a technológia potravín I. (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza)

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS HP-I. VVL*/15    Skratka: PŠS HP-I. VVL*
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 3
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 3   -   Za obdobie štúdia: 13 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Nadväzujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
SK
Zápočet
Základnou podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku.
Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je získanie zápočtu, a to tzv. odovzdávacím cvičením, na ktorom si študent vyberie otázku z absolvovaných praktických cvičení počas semestra. Na základe zvolenej problematiky urobí praktickú skúšku a o výsledkoch bude diskutovať so skúšajúcim.
V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomného testu v systéme Moodle.
Výsledky vzdelávania
SK
Študenti získajú rozšírené teoretické vedomosti z problematiky mliekarenstva a nadobudnú praktické zručnosti z hodnotenia bezpečnosti a kvality mlieka. Absolvovaním predmetu po ukončení vysokoškolského štúdia budú schopní poskytovať odborné poradenstvo v problematike výroby a spracovania mlieka vrátane zabezpečenia bezpečnostných systémov pri získavaní mlieka a jeho ďalšom spracovaní.
Stručná osnova predmetu
Hygiena prvovýroby mlieka. Základné a doplňujúce zložky mlieka. Fyzikálno-chemické a mikrobiologické vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkov. Legislatívne požiadavky na mlieko a mliečne výrobky. Základné technológie výroby sortimentu mliečnych výrobkov. Laboratórna diagnostika mlieka a mliečnych výrobkov. SVP a systém HACCP v mliekarstve - základné princípy. Vstupná, medzioperačná a výstupná kontrola v mliekarňach.
Sylabus predmetu
OSNOVA PREDNÁŠOK
1. Produkcia mlieka na Slovensku a vo svete. Úloha veterinárnej služby pri zabezpečovaní zdravotne bezchybnej akosti mlieka - vydávanie veterinárnych osvedčení o spôsobilosti podmienok pre výrobu surového kravského mlieka na mliekarské ošetrenie a spracovanie pre ľudskú výživu. Potravinový kódex, 6. hlava „Surové kravské mlieko.“ 2. Hygiena prvovýroby mlieka. Hygienický program dojenia. Hygiena ošetrenia mlieka po nadojení. Hygiena mliečnic. Hygiena prepravy mlieka na spracovanie. 3. Vlastnosti mlieka. Senzorické vlastnosti mlieka. Fyzikálno - chemické vlastnosti mlieka 4. Faktory ovplyvňujúce množstvo a kvalitu, zloženie a vlastnosti mlieka.Chyby surového kravského mlieka sekretorické a postsekretorické. Cudzorodé látky v mlieku. 5. Ochorenia z mlieka a mliečnych výrobkov mikrobiálneho a nemikrobiálneho pôvodu. 6. Hygiena mliekarenskeho ošetrenia mlieka. (pasterizácia, sterilizácia, UHT). Chyby konzumného mlieka. 7. Senzorická analýza mlieka a mliečnych výrobkov.8. Výživná hodnota a rozdelenie mliečnych výrobkov. Hygiena tekutých mliečnych výrobkov. Hygiena fermentovaných mliečnych výrobkov. Hygiena smotany a masla. 9. Hygiena syrov (prírodné syry, topené syry, kyslé syry). Chyby syrov. Hygiena vedľajších produktov mliekárskej výroby (srvátka, cmar, kazeín). 10. Hygiena sušených mliečnych výrobkov. Hygiena mrazených mliečnych výrobkov. Hygiena zahustených mliečnych výrobkov. 11. Hygiena výroby ovčieho mlieka a výrobkov z ovčieho mlieka. Hygiena vedľajších produktov pri spracovaní ovčieho mlieka. Hygiena výroby kozieho mlieka a výrobkov z neho. 12. Biotechnická kontrola v prvovýrobe mlieka. 13. Aplikácia HACCP do výroby a spracovania mlieka. Nové technológie v mliekarenstve.
OSNOVA PRAKTICKÝCH CVIČENÍ
1. Zásady pri vyšetrovaní mlieka a mliečnych výrobkoch. Kontrola hygieny a technológia
získavania, odber vzoriek, preprava mlieka
2. Surové kravské mlieko- laboratórne vyšetrenie (senzorické, fyzikálno-chemické vyšetrenie
mlieka)
3. Audiovizuálna projekcia problematiky hygieny , bezpečnosti a kvality mlieka
4. Mikrobiologické vyšetrenie mlieka, sanitačný režim pri výrobe a spracovaní mlieka
5. Analýza mlieka mastitídnych dojníc
6. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie
7. Konzumné mlieko - laboratórne vyšetrenie
8. Smotana, maslo- laboratórne vyšetrenie
9. Kyslomliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie
10. Syry - laboratórne vyšetrenie
11. Mrazené, sušené, kondenzované mliečne výrobky- laboratórne vyšetrenie
12. Laboratórne vyšetrenie nebovinných druhov mliek
13. Odovzdávacie cvičenie – úspešné zvládnutie samostatného zadania
- udelenie zápočtu
Odporúčaná literatúra
Dudriková, E., Zahumenská J., Výrostková, J. Hygiena, technológia, kvalita a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov. 1. diel. Všeobecná časť. UVLF v Košiciach, 2022. ISBN 978-80-8077-777-7.
Dudriková, E., Zahumenská J., Výrostková, J., Semjon, B. Hygiena, technológia, kvalita a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov. 2. diel. Špeciálna časť. UVLF v Košiciach, 2022. ISBN978-80-8077-778-4.
Dudriková,E., Maľová, J.: Mlieko a mliečne výrobky v súčinnosti s veterinárnou činnosťou [elektronický zdroj] = Milk and milk products in association with veterianry activity / ; Košice : UVLF, 2017. - DVD, 28,15AH. - ISBN 978-80-8077-565-0.
Maľová, J., Semjon, B. hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov. Technologický postupy výroby. UVLF v Košiciach, 2021, ISBN 978-80-8077-735-7.
Dudriková, E., Pažáková, J. Laboratórne vyšetrenie mlieka a mliečnych výrobkov. Návody na praktické praktické cvičenia. Manuál pre laboratórne vyšetrenie mlieka a mliečnych výrobkov. UVLF v Košiciach, 2017, ISBN 978-80-8077-566-7.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Predmet sa zaoberá štúdiom kravského, ovčieho a kozieho mlieka z hľadiska jeho získavania a technológie spracovania. Študenti získajú základné vedomosti v oblasti mliekarenstva na Slovensku, oboznámia sa s históriou a súčasnosťou produkcie mlieka, naučia sa orientovať v príslušnej legislatíve EÚ a SR, získajú praktické zručnosti z technológie výroby a spracovania mlieka, syrov a kyslomliečnych výrobkov a získajú zručnosť pri laboratórnom vyšetrovaní kvality a bezpečnosti výrobkov.
Priebežné hodnotenie:
Študenti počas praktických cvičení musia preukázať praktickú zručnosť pri výrobe syrov, masla a kyslomliečnych výrobkov v laboratóriu pre mlieko.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
SK
Zápočet
Základnou podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku.
Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je získanie zápočtu, a to tzv. odovzdávacím cvičením, na ktorom si študent vyberie otázku z absolvovaných praktických cvičení počas semestra. Na základe zvolenej problematiky urobí praktickú skúšku a o výsledkoch bude diskutovať so skúšajúcim.
V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomného testu v systéme Moodle.
Záverečné hodnotenie:
Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je získanie zápočtu, a to tzv. odovzdávacím cvičením, na ktorom si študent vyberie otázku z absolvovaných praktických cvičení počas semestra. Na základe zvolenej problematiky urobí praktickú skúšku a o výsledkoch bude diskutovať so skúšajúcim.
V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomného testu v systéme Moodle.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Predmet sa vyučuje v zimnom semestri. Predmet nemôžu navštevovať gravidné študentky.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 848
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 08.09.2023
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content