Manažment zdravia stáda
Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: K-P/MžZS HP/20 Skratka: MžZS HP
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: K-P/MžZS HP/20 Skratka: MžZS HP
- Kredity: 3
- Ukončenie: Zápočet
- Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 2 - Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU | |
Formou praktických cvičení a konzultácií umožniť študentom nadobudnúť schopnosť analyzovať chovateľské a zdravotné parametre farmových zvierat, odhaliť kľúčové problémy a navrhnúť opatrenia na ich účinné a ekonomické odstránenie. | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe. | |
Výsledky vzdelávania | |
Študenti po ukončení predmetu sú pripravení analyzovať farmové údaje o stáde a navrhovať opatrenia na zlepšenie zdravotného stavu stáda a jeho úžitkovosti. |
|
Stručná osnova predmetu | |
1) Význam manažmentu zdravia stáda 2) Manažment plodnosti stáda 3) Manažment mastitíd 4) Vyhodnotenie úžitkovosti a manažment výživy 5) Manažment zdravia pohybového aparátu 6) Manažment zoohygieny a welfare 7) Manažment parazitárnych a infekčných ochorení 8) Produkčné choroby zvierat |
|
Sylabus predmetu | |
1) Charakteristika poslania manažmentu zdravia hovädzieho dobytka a jeho postavenie v špecializácií veterinárnych lekárov. 2) Vypracovanie programu manažmentu pre konkrétne pomery chovu. 3) Manažment plodnosti stáda. 4) Manažment dojenia a zdravia mliečnej žľazy. 5) Vyhodnotenie úžitkovosti a manažment výživy. 6) Manažment zdravia pohybového aparátu. 7) Manažment zdravia teliat a mladého hovädzieho dobytoka. 8) Vyhodnotenie údajov o infekčných ochoreniach, parazitózach, otravách a iných ochoreniach. 9) Manažment zoohygieny a welfare. 10) Aplikácia metabolického profilového testu. 11) Manažment zdravia počas odchovu plemenných zvierat. 12) Produkčné choroby hovädzieho dobytka (príčiny a ekonomický význam). 13) Produkčné choroby hovädzieho dobytka (terapia a prevencia). |
|
Odporúčaná literatúra | |
Andrews, A. H.: The health of dairy cattle, Blackwell Science Ltd., Oxford, 2000, 359. De Kruif, A., Mansfeld, R., Hoedemaker, M.: Tierärztliche Bestandsbetreuung beim Rind, Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 1998, 299. Kováč, G. a kol. (2001): Choroby hovädzieho dobytka. M&M, Prešov, Slovakia, 859. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Obsahová prerekvizita: Klinická diagnostika, Výživa a kŕmenie zvierat; Hygiena chovu zvierat, Epizootológia Priebežné hodnotenie: Na konci semestra študenti absolvujú zápočtový test. Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe. Záverečné hodnotenie: Zápočet
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský | |
POZNÁMKA | |
Predmet môžu študenti navštevovať až po poučení o zásadách bezpečnosti pri práci s veľkými hospodárskymi zvieratami. |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 39 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Dátum poslednej zmeny: 22.04.2020 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD. |