Kontrola potravín v rámci spoločného trhu

Študijný program: trh a kvalita potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/KPvST TaKPef/22    Skratka: KPvST TaKPef
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet
  •  
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:  
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Úspešné absolvovanie zápočtového testu (min. 51 %). Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E.
Výsledky vzdelávania
Schopnosť uplatniť a aplikovať nadobudnuté vedomosti a postupy pri vykonávaní úradných kontrol na overenie dodržiavania pravidiel o spoločnej organizácii trhov s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami v rámci vnútorného trhu Európskej únie a pri obchode s tretími krajinami. Výsledky vzdelávania sú overované aktívnou účasťou študenta na cvičeniach, odovzdaním seminárnej práce, zápočtovým testom a záverečnou skúškou.
Stručná osnova predmetu
Spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami - prvý pilier spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie. Európska a národná legislatíva v oblasti spoločnej organizácie trhov s poľnohospodárskymi výrobkami. Sektory spoločnej organizácie trhov s poľnohospodárskymi výrobkami. Úradná kontrola obchodnej kvality potravín v rámci spoločnej organizácie trhov Európskej únie. Úradná kontrola obchodnej kvality potravín podliehajúcich organizácii trhu pri obchode s tretími krajinami. Príslušné orgány, personál. Autorizácia. Odborná spôsobilosť. Obchodné normy. Kontrola zhody s obchodnými normami produktov rastlinného pôvodu. Kontrola zhody s obchodnými normami produktov živočíšneho pôvodu. Kontrola klasifikácie jatočne opracovaných tiel hovädzieho dobytka, oviec a ošípaných a označovania jatočných tiel hovädzieho dobytka. Kontrola označovania a obchodnej úpravy poľnohospodárskych výrobkov. Konanie po kontrolách. Opatrenia. Sankcie.
Odporúčaná literatúra
Zelená kniha o kvalite poľnohospodárskych výrobkov: normy pre výrobky, požiadavky na hospodárenie a systémy kvality - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami - Delegované a vykonávacie akty nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami (obchodné normy poľnohospodárskych výrobkov) - Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 491/2001 Z. z. o organizovaní trhu s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín - Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 205/2007. o klasifikácii jatočne opracovaných tiel ošípaných, o odbornej príprave a o osvedčení o odbornej spôsobilosti - Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 206/2007 o klasifikácii jatočne opracovaných tiel hovädzieho dobytka, jatočne opracovaných tiel oviec, o odbornej príprave a o osvedčení o odbornej spôsobilosti - Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 50/2005 o kvalifikačnej skúške a o osvedčení o autorizácii na výkon kontroly kvality rastlinných produktov a živočíšnych produktov.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Vypracovanie a odovzdanie seminárnej práce.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Úspešné absolvovanie zápočtového testu (min. 51 %). Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E.
Záverečné hodnotenie:
Skúška. Záverečné hodnotenie sa vykonáva klasifikačnými stupňami A, B, C, D, E, FX.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 15.12.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content