Prednášky 1. Prídavne látky – základne pojmy, rozdelenie, schvaľovanie a používané množstvo PL v potravinách. 2. Používanie a označovanie prídavných látok. Požiadavky na čistotu a identitu prídavných látok. 3. Prídavné látky do potravín všeobecne povolené. 4. Farbivá do potravín. 5. Sladidlá do potravín. 6. Iné prídavné látky. 7. Arómy v potravinách 8. Podmienene povolené konzervačné látky a antioxidanty. 9. Osobitné prísady do potravín. 10. Povolené prídavné látky v potravinách a prípravkoch pre dojčatá a malé deti 11. Prídavné látky v mäsových výrobkoch 12. Prídavné látky v mlieku a mliečnych výrobkoch 13. Prídavné látky v alko a nealko nápojoch Praktické cvičenia 1. Označovanie aditívnych látok na obale. Správnosť a chyby označovania aditívnych látok 2. Stanovenie obsahu dusitanov a dusičnanov v potravinách. 3. Stanovenie NaCl v potravinách. 4. Stanovenie prítomnosti a množstva organických kyselín v potravinách z obchodnej siete. 5. Stanovenie prítomnosti antioxidantov v potravinách 6. Obsah síry vo víne – stanovenie celkovej, voľnej a viazanej síry vo vínach z obchodnej siete. Stanovenie alkoholu a prchavých kyselín vo víne. Označovanie PL na obale. 7. Stanovenie prítomnosti škrobu v potravinách. 8. Stanovenie farbív v potravinách. 9. Hodnotenie vplyvu použitia prídavných látok na senzorickú kvalitu mäsových výrobkov. 10. Stanovenie prídavných látok v cukrovinkách 11. Hodnotenie kvality kávy a čajov. 12. Stanovenie aditívnych látok v nealkoholických nápojoch 13. Analytické metódy detekcie PL v potravinách na ŠVPU |