Potravinové alergie a intolerancie
Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/PotAlaInt BKaPe/22 Skratka: PotAlaInt BKaPe
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/PotAlaInt BKaPe/22 Skratka: PotAlaInt BKaPe
- Kredity: 2
- Ukončenie: Zápočet a skúška
- Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
- Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %. | |
Výsledky vzdelávania | |
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o základnej štruktúre imunitného systému a mechanizmoch podieľajúcich sa na patogenéze potravinových alergií a intolerancií. Následne získajú vedomosti o alergiách na jednotlivé druhy potravín (mliečne výrobky, mäso, ryby, vajcia, ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, včelie produkty), o potravinových intoleranciách, ich diagnostike, terapii a prevencii. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Základné pojmy v imunológii. Bunky a molekuly imunitného systému. Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie. Imunologická podstata potravinových intolerancií. Alergie na mliečne výrobky. Alergie na mäso, ryby a vajcia. Alergie na ovocie, zeleninu a orechy. Alergie na obilniny. Alergie na včelie produkty. Potravinové intolerancie. Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií. |
|
Sylabus predmetu | |
Základné pojmy v imunológii. Bunky a molekuly imunitného systému. Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie. Imunologická podstata potravinových intolerancií. Alergie na mliečne výrobky. Alergie na mäso, ryby a vajcia. Alergie na ovocie, zeleninu a orechy. Alergie na obilniny. Alergie na včelie produkty. Potravinové intolerancie. Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií. |
|
Odporúčaná literatúra | |
1. Fuchs, M.: Potravinové alergie. Praha: Maxdorf, 2013, 44 s. ISBN 978-80-7345-3350. 2. Mudroňová, D.: Imunológia pre farmaceutov. Košice: UVLF, 2020, 98 s. ISBN 978-80-8077-6824. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Obsahová prerekvizita: KaBIOaGEN/B BKaPdf/18 – Biológia Priebežné hodnotenie: Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %. Záverečné hodnotenie: Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
POZNÁMKA | |
žiadne |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |