Prednášky (1. semester): 1/ História výroby krmív pre potravinové a spoločenské zvieratá, Klasifikácia krmív; 2/ Suroviny pre výrobu krmív, Suroviny rastlinného a živočíšneho pôvodu; 3/ Minerálne látky, Iné komponenty a aditíva pre výrobu krmív; 4/ Technologické úpravy krmív a kŕmnych komponentov – rozdelenie, Mechanické metódy, Tepelné metódy, 5/ Chemické, biologické a biotechnologické metódy úpravy krmív a špeciálne biotechnológie, 6/ Výroba kombinovaných krmív, Výroba mäsových konzerv; 7/ Vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu pre výrobu krmív, Mlynársky priemysel, 8/ Pivovarský a sladovnícky priemysel, Liehovarský priemysel, 9/ Škrobárenský priemysel, Cukrovarský priemysel, 10/ Olejársky priemysel, Produkty mliekarenského priemyslu vyrábané pre kŕmne účely, 11/ Konzervárenský priemysel, Droždiarsky priemysel, Spracovanie rýb; 12/ Rozdelenie obmedzení pri používaní krmív, Všeobecné požiadavky na kŕmne suroviny, 13/ Technologické požiadavky na jednotlivé kategórie surovín, Laboratórne parametre pre posúdenie nezávadnosti; -- Cvičenia (1. semester): 1/ Poučenie o predmete a bezpečnosti práce; 2/ Klasifikácia krmív, kŕmne komponenty používané v krmivárskom priemysle, nutričné zloženie krmív, odber a úprava vzoriek krmív pre analýzu, Laboratórne stanovenie sušiny v krmivách, 3/ Klasifikácia minerálnych látok a kŕmnych aditív používaných v krmivárskom priemysle, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie minerálnych látok a aditív, 4/ Termická úprava krmív, Termická a hydrotermická úprava sójových bôbov, Stanovenie ureázovej aktivity v sójových produktoch, 5/ Klasifikácia kombinovaných krmív, technologický postup ich výroby, Stanovenie odrolu a stanovenie dĺžky a priemeru granúl, 6/ Klasifikácia kombinovaných krmív, technologický postup ich výroby pre potravinové zvieratá, Stanovenie odrolu a stanovenie dĺžky a priemeru granúl, 7/ Obilniny, vedľajšie produkty obilnín, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie vedľajších produktov mlynárskeho priemyslu, 8/ Kŕmne zvyšky pivovarského a liehovarského priemyslu, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie vedľajších produktov sladovníckeho priemyslu, / alternatívne odborná exkurzia v Sladovni, a.s., Michalovce – vedľajšie produkty pri výrobe sladu používané pri kŕmení hospodárskych zvierat, 9/ Kŕmne zvyšky cukrovarského priemyslu, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Mikroskopické pozorovanie škrobových zŕn v obilninách, strukovinách a okopaninách, 10/ Vedľajšie produkty olejárskeho priemyslu, charakteristika, nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie vedľajších produktov olejárskeho priemyslu, 11/ Technológia výroby mäsových konzerv, charakteristika výrobného procesu, používané zariadenia, vplyv na kvalitu produktu, Podmienky mikroskopického zisťovania, identifikácie alebo odhadu zložiek živočíšneho pôvodu v krmivách, 12/ Obmedzenia pri používaní krmív – medikované krmivá, zakázané krmivá, organické kontaminanty krmív. 13/ Zostavovanie receptúr kŕmnych zmesí pre ošípané s PC, ** |