Krmoviny a jedovaté rastliny

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/KrJR VVL/13    Skratka: KrJR VVL
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Nadväzujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
V priebehu semestra 2 písomné testy a praktický test - rozlíšenie semien poľnohospodárskych plodín. Úspešné absolvovanie je podmienkou pre udelenie zápočtu. Záverečná ústna skúška. Uspešné absolvovanie pri preukázaní minimálne 51% znalosti.
Výsledky vzdelávania
Študent by po absolvovaní predmetu mal získať vedomosti o krmovinách pestovaných na hospodárske využitie v procese kŕmenia hospodárskych zvierat, alebo ako technické plodiny. Zvládnuť zásady konzervovania krmovín rôznymi spôsobmi a vedieť zasiahnuť do procesu prípravy konzervovaných krmív v praktických podmienkach. K prevencií vzniku otráv má vedieť rozlíšiť najvýznamnejšie druhy jedovatých rastlín, mechanizmus ich účinku a terapie.
Stručná osnova predmetu
Stručná osnova predmetu:
- význam krmovinárstva v poľnohospodárskej výrobe, pôda základ poľnohospodárskej výroby, úrodnosť pôdy, mikrobiológia pôdy, - stavba rastlinnej bunky a rastlinného tela, tvorba živín,
- jednoročné krmoviny (obilniny, strukoviny, okopaniny, olejniny) ich biologické vlastnosti, agrotechnické požiadavky pestovania, nutrično-dietetická hodnota, využitie produktu
- viacročné krmoviny (ďatelinoviny, trávy, ďatelinotrávne miešanky) ich biologické vlastnosti, agrotechnické požiadavky pestovania, nutrično-dietetická hodnota, využitie produktu
- trvalé trávne porasty – botanický popis, poľnohospodársky, pôdohospodársky, ekologický, krajinotvorný a vodohospodársky význam, spôsoby využitia trvalých trávnych porastov
- konzervovanie krmív - technologický postup, princíp, konzervácia a vyzrievanie produktu pri sušení, silažovaní, hrobľovaní a príprave alkalage
- jedovaté rastliny – charakteristika, druhy významné v krmovinárstve, výskyt, obsahovo účinné látky, mechanizmus účinku a vplyv na zdravie
Sylabus predmetu
Sylaby prednášky:
1. Obsah predmetu krmovinárstva, jeho význam v poľnohospodárskej výrobe, základné pojmy v poľnohospodárstve
Pôda ako základ poľnohospodárskej výroby, úrodnosť pôdy a spôsob jej zúrodňovania, sorpčný komplex, jeho význam pre kvalitu a úrodnosť pôdy, poľnohospodárska mikrobiológia, najvýznamnejšie kmene reducentov, symbióza, antagonizmus, epifytná mikroflóra
2. Rastlinná biomasa ako zdroj výživy zvierat
Zvláštnosti a odlišnosti jednotlivých častí a orgánov rastlinného tela, morfologické, funkčné a skladbové rozdiely medzi rastlinnou a živočíšnou bunkou, miesta vzniku živín v rastlinnej fytomase, faktory vplývajúce na stráviteľnosť a kvalitu rastlinnej biomasy ako krmivá
3. Živinová skladba rastlinného tela
Charakteristika organických a anorganických živín, rozdelenie a ich význam, základné biochemické deje v bunke a rastlinnom tele, faktory ovplyvňujúce obsah a využitie živín v rastline a ich následné využitie vo výžive zvierat a ľudí
4. Obilniny
Charakteristika a rozdelenie, grotechnické požiadavky na pestovanie, nutričná hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, spracovanie a využitie ich biologického produktu
5. Strukoviny
Biologické vlastnosti a požiadavky na živiny, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých strukovín, nutrično-dietetická hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, spracovanie a využitie ich biologického produktu
6. Okopaniny
Biologické vlastnosti a celková charakteristika, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých okopanín, nutrično-dietetická hodnota, faktory vplývajúce na kvalitatívne a kvantitatívne znaky, uskladňovanie a faktory vplývajúce na kvalitu
7. Olejniny a jednoročné miešanky
Biologické vlastnosti a celková charakteristika, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých olejnín, nutrično-dietetická hodnota, spracovanie a využitie ich biologického produktu. Rozdelenie a charakteristika jednoročných miešaniek, zásady zostavovania, nutričná hodnota produktu a jeho hospodárske využitie.
8. Viacročné krmoviny
Charakteristika, ďatelinoviny a trávy, biologické vlastnosti a požiadavky na pestovanie, nutrično-dietetická hodnota, spôsoby konzervovania,
9. Trvalé trávne porasty
Botanický popis, charakteristika, poľnohospodársky, pôdohospodársky, ekologický, krajinotvorný a vodohospodársky význam, hospodárske využitie kosením. Význam a vplyv pasenia na zviera a porast, organizácia pasenia.
10. Konzervovanie krmív – silážovanie
Hlavné podmienky pre výrobu kvalitných konzervovaných krmív, technologické procesy a ich vplyv na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele konzervovaných krmív, nutričná dietetická hodnota, rôzne druhy konzervačných prípravkov, vhodnosť ich použitia a ich vplyv na fermentačné procesy a kvalitu konzervovaných krmív, straty pri silážovaní a možnosti znižovania strát
11. Konzervovanie krmív – sušenie, LKS, CCM, ALCALAGE)
Technológia a jej vplyv na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele živín konzervovaného krmiva, nutričná a dietetická hodnota, straty pri sušení a možnosti znižovania strát. Technologický postup (LKS, CCM, ALCALAGE), nutričná hodnota produktu, výhody a nevýhody.
12. Jedovaté rastliny
Popis, biológia, botanická charakteristika, výskyt v prostredí, druhy významné v krmovinárstve, obsahovo účinné látky, mechanizmus ich účinku a vplyv na zdravie hospodárskych zvierat a kvalitu ich produktov
13. Jedovaté rastliny
Charakteristika toxických látok, mechanizmus ich účinku a vplyv na zdravie hospodárskych zvierat a kvalitu ich produktov
Sylabus praktických cvičení:
1. Základné krmovinárske pojmy, používané analytické metódy hodnotenia kvality v krmovinárstve
- pravidlá bezpečnosti pri práci, organizačné pokyny
- obsah a náplň krmovinárstva
- metódy štúdií v pedológii, rozbor pôdy
2. Chemické stanovenie základných živín v pôde
- stanovenie pôdneho pH, jeho význam pre rastlinu a vplyv na využitie jednotlivých živín
- stanovenie pôdnych uhličitanov, ich význam pre rastlinu a vplyv na vznik jednotlivých živín
- stanovenie dusíka, jeho význam pre rastlinu v procese tvorby živín
3. Štúdium rastlinného tela
- skladba rastlinného tela, mikroskopické sledovanie štruktúr rastlinnej bunky
- faktory vplývajúce na chemické zloženie a stavbu rastlinného tela
- význam makro a mikroprvkov v rastlinnej výrobe a metódy ich stanovenia
4. Mikroskopické sledovanie povrchových časti rastlinného tela- trichómy
5. Mikroskopické sledovanie škrobových zŕn v semenách, hľuzách a plodoch rastlín
6. Obilniny
- makroskopické poznávanie obilnín
- úprava obilnín pre mikroskopické sledovanie
- charakteristické mikroskopické znaky obiliek najvýznamnejších obilnín
- priebežný kontrolný test
7. Strukoviny - význam vo výžive ľudí a zvierat
- makroskopické poznávanie
- príprava vzoriek na mikroskopické pozorovanie
- pozorovanie hlavných mikroskopických znakov
8. Olejniny - význam vo výžive ľudí a zvierat
- makroskopické poznávanie
- príprava vzoriek na mikroskopické pozorovanie
- pozorovanie hlavných mikroskopických znakov
9. Okopaniny
- makroskopické a mikroskopické poznávanie
- mikroskopické sledovanie škrobových zŕn v semenách krmovín
10. Konzervovanie krmív silážovaním
- technológia silážovania a jej vplyv na kvalitatívne ukazovatele siláže – videofilm
- stanovenie pH
- organileptické hodnotenie siláže
11. Botanický rozbor sena
- význam a krmovinárske hodnotenie slamy
- krmovinárske hodnotenie sena
- priebežná kontrola
12. Jedovaté rastliny
- metódy stanovenia špecificky účinných látok
- dôkaz šťaveľanov v rastlinnej bunke, vplyv šťaveľanov na živočíšny organizmus
- dôkaz rôznych foriem uhličitanov, význam pre živočíšny organizmus
- priebežný kontrolný test
13. Pestovanie krmovín v jednotlivých výrobných oblastiach
- optimálne vegetačné štádiá pre zberovú zrelosť pestovaných krmív
- jednotlivé druhy krmív špecifické pre danú výrobnú oblasť
- zápočet
Odporúčaná literatúra
Naď a kol., Krmoviny a jedovaté rastliny, 2017,
Naď a kol., Krmoviny a jedovaté rastliny - praktické cvičenia, 2017,
Baran a kol., Návody na cvičenia z rastlinnej výroby a krmovinárstva, Zenit Press 1991,
Naď a kol., Jedovaté rastliny, 2017, jedovaterast.uvlf.sk
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Štúdium predmetu nie je podmienené absolvovaním iného predmetu. Pre zdarné absolvovanie sú postačujúce základné vedomosti nadobudnuté počas stredoškolského štúdia a na predmete chémia nadobudnuté zručnosti pre prácou v chemickom laboratóriu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
V priebehu semestra 2 písomné testy a praktický test - rozlíšenie semien poľnohospodárskych plodín. Úspešné absolvovanie je podmienkou pre udelenie zápočtu. Záverečná ústna skúška. Uspešné absolvovanie pri preukázaní minimálne 51% znalosti.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 2128
ABCDEFX
20.1122.722.7918.015.70.7
 
Dátum poslednej zmeny: 22.11.2022
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content