Odborná prax - Potravinárske podniky a bitúnky

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/OPrax PPaB VVL*/15    Skratka: OPrax PPaB VVL*
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet
  •  
  • Semester:
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný:    -   Za obdobie štúdia: 40s (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Doklad o absolvovaní praxe (Akceptačný list, Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe – potravinárske podniky a bitúnky, Záznamník klinickej a odbornej praxe) potvrdený prevádzkovateľom potravinárskeho podniku. Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku musí byť registrovaný alebo schválený Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky.
Výsledky vzdelávania
Oboznámenie sa študenta s činnosťou prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, s hygienickými požiadavkami a požiadavkami potravinového práva na požadovaný druh a rozsah činností vrátane organizácie úradných kontrol a iných úradných činností vykonávaných príslušným orgánom na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat.
Stručná osnova predmetu
Náplňou odbornej praxe u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku je oboznámenie sa študenta s činnosťou prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, hygienou a technológiou výroby potravín, uplatňovaním postupov založených na zásadách správnej hygienickej praxe a analýze nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov (HACCP), systémom vysledovateľnosti, vlastnou kontrolnou činnosťou prevádzkovateľa, odberom vzoriek a ich laboratórnou analýzou. Náplňou odbornej praxe na bitúnku je, okrem vyššie uvedeného, aj oboznámenie sa študenta so špecifickými pravidlami v súvislosti s úradnými kontrolami a audítorskými činnosťami vykonávanými úradným veterinárnym lekárom v oblasti produkcie mäsa.
Sylabus predmetu
Realizácia odbornej praxe u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku je podmienená činnosťou a aktivitou prevádzkovateľa.
Odporúčaná literatúra
- Nariadenie (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín
- Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách
- Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín
- Delegované nariadenie Komisie (EÚ) 2019/624 o špecifických pravidlách týkajúcich sa vykonávania úradných kontrol výroby mäsa, ako aj produkčných oblastí a oblastí sádkovania živých lastúrnikov v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625
- Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 2019/627, ktorým sa stanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 a ktorým sa mení nariadenie Komisie (ES) č. 2074/2005, pokiaľ ide o úradné kontroly
- https://www.svps.sk/potraviny/zoznamy_potraviny.asp?LANG=SK
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Doklad o absolvovaní praxe (Akceptačný list, Potvrdenie o absolvovaní odbornej praxe – potravinárske podniky a bitúnky, Záznamník klinickej a odbornej praxe) potvrdený prevádzkovateľom potravinárskeho podniku. Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku musí byť registrovaný alebo schválený Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 693
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 26.11.2022
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content