Produkčné choroby

Študijný program: vnútorné choroby zvierat denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: K-P/ProdCh-df/PP/22    Skratka: ProdCh-df/PP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
Výsledky vzdelávania
Výsledkom vzdelávania je získanie teoretických a praktických vedomostí o diagnostike, liečbe a prevencii najvýznamnejších produkčných chorôb hospodárskych zvierat. Výsledkom štúdia tohto predmetu bude schopnosť realizovať diagnostické, terapeutické a preventívne postupy pri riešení zdravotných problémov v oblasti narušenia produkcie zvierat a zároveň pripravenosť študenta pre vlastné riešenie témy dizertačnej práce v oblasti hodnotenia závažnosti porúch vnútorného prostredia a možnosťami ich riešenia.
Stručná osnova predmetu
Osnova predmetu bola vypracovaná s cieľom osvojiť si základy etiológie vzniku produkčných chorôb zvierat, ich diagnostiky, terapie a prevencie:
Charakteristika produkčných ochorení
Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat
Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie
Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu
Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu
Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat
Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu
Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat
Sylabus predmetu
Prednášky a semináre:
1. Charakteristika produkčných ochorení
2. Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat
3. Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie
4. Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu
5. Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu
6. Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat
7. Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu
8. Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat
Odporúčaná literatúra
Kováč G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka. M+M vydavateľstvo Prešov, 2001, 874 s.
Smith B.P.: Large animal internal medicine, Mosby Elsevier, 2009
Peek S.F. and Divers T.J.: Rebhuns Diseases of Dairy Cattle. Third Ed., 2018, 837 s.
Cockroft P.D.: Bovine medicine, Wiley Blackwell, 2015, 644 s.
Radostits, O., Gay, C., Hinchcliff, K., Constable, P.: Veterinary Medicine, 10th edition,
Saunders Ltd., London, New York, 2006,
Webster J.: Understanding the Dairy Cow. Wiley Blackwell, 2020, 258 s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
účasť na konzultáciách vybraných tém
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 5
ABCDEFX
100.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 23.03.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dip. ECBHM
Skip to content