Manažment zdravia v chove produkčných zvierat

Študijný program: pohoda a ochrana zvierat denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: K-P/MžZChvPZ* df/22    Skratka: MžZChvPZ* df
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 6
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou absolvovania predmetu je účasť na praktickej výučbe a úspešné absolvovanie ústnej skúšky.
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu získa študent poznatky o úlohách manažmentu zdravia v chovoch zvierat, kde zabezpečenie a udržiavanie zdravia zvierat určených na produkciu rôznych druhov kvalitných a bezpečných živočíšnych produktov predstavuje neoddeliteľnú súčasť a predpoklad zabezpečenia požadovanej úžitkovosti zvierat a efektívnej produktivity chovateľov zvierat. Študent by mal byť schopný vypracovať programy zabezpečenia požadovaného zdravotného stavu pre konkrétne chovy a druhy produkčných zvierat, získa dôležité poznatky o širokom spektre zdravotných problémov, ich príčinách, ekonomickom význame a možnostiach ich prevencie u príslušných druhov produkčných zvierat.
Stručná osnova predmetu
- Význam manažmentu zdravia v chovoch produkčných zvierat
- Manažment zdravia mláďat produkčných zvierat
- Faktory prostredia a zdravie zvierat
- Manažment výživy produkčných zvierat
- Manažment reprodukcie produkčných zvierat
- Manažment dojenia a zabezpečenia zdravia mliečnej žľazy
- Manažment prevencie ochorení pohybového aparátu
- Manažment prevencie metabolických ochorení - preventívna diagnostika
- Ochrana zvierat a chovov pred infekčnými a parazitárnymi ochoreniami
- Vzťah veterinárny lekár – chovateľ pri zabezpečovaní zdravia zvierat
- Najčastejšie ochorenia produkčných zvierat
- Hodnotenie podmienok chovu a starostlivosti o zvieratá a ich dopadu na ich zdravie
Sylabus predmetu
1. Význam manažmentu zdravia v chovoch produkčných zvierat
2. Manažment zdravia mláďat produkčných zvierat 3
. Faktory prostredia a zdravie zvierat
4. Manažment výživy produkčných zvierat
5. Manažment reprodukcie produkčných zvierat
6. Manažment dojenia a zabezpečenia zdravia mliečnej žľazy
7. Manažment prevencie ochorení pohybového aparátu
8. Manažment prevencie metabolických ochorení - preventívna diagnostika
9. Ochrana zvierat a chovov pred infekčnými a parazitárnymi ochoreniami
10. Vzťah veterinárny lekár – chovateľ pri zabezpečovaní zdravia zvierat
11. Najčastejšie ochorenia produkčných zvierat
12. - 13. Hodnotenie podmienok chovu a starostlivosti o zvieratá a ich dopadu na ich zdravie
Odporúčaná literatúra
Kováč G. a kol: Choroby hovädzieho dobytka. M&M, Prešov, 2001, 859 s. Kováč G. a kol.: Choroby ošípaných. Vydavateľstvo Michala Vaška prešov, 2011, 980 s. Scott P.R.: Sheep medicine, CRC Press taylor&Francis Group, 2015, 429 s. Blowey R, Edmondson P.: Mastitis control in dairy herds. CAB International, 2010, 266 s. Cockcroft P.D.: Bovine medicine. John Wiley&Sons Ltd., 2015, 644 s. Hopper R.M.: Bovine reproduction. John Wiley & Sons Inc., 2015, 800 s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Hygiena chovu produkčných zvierat
Priebežné hodnotenie:
preverovanie vedomostí na praktických cvičeniach
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou absolvovania predmetu je účasť na praktickej výučbe a úspešné absolvovanie ústnej skúšky.
Záverečné hodnotenie:
skúška - ústna
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Predmet vyžaduje pred absolvovaním praktických cvičení poučenie študentov o zásadách bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s produkčnými zvieratami
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 23.03.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD.
Skip to content