Produkcia krmovín a antinutričné látky

Študijný program: výživa zvierat a dietetika denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVaCHZv/PKaAL-df/PP/22    Skratka: PKaAL-df/PP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Študent získava vedomosti v oblasti produkcie základných a doplnkových krmovín. Pri jednotlivých kultúrnych plodinách si osvojí základné princípy ich pestovania, nutričnú a dietetickú hodnotu ich produktov ako kŕmnych komponentov, ich uplatnenie vo výžive jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat. Nadobudne vedomosti o antinutričných látkach v krmivách, ich účinku na zvieratá a uplatnení technologických postupov ošetrenia krmív na elimináciu ich negatívneho dopadu na produkčné zvieratá.
Stručná osnova predmetu
Charakteristika poľnohospodárskych výrobných oblasti. Základné agrotechnické postupy pestovania poľnohospodárskych plodín. Automatizácia v procese obrábania pôdy a ošetrovania porastov.
Pestovanie jednoročných a viacročných krmovín. Nutričná charakteristika kŕmnych produktov pestovania jedno a viacročných krmovín. Charakteristika antinutričných látok v krmivách. Negatívne účinky jednotlivých skupín antinutričných látok na produkčné zdravie zvierat. Technologické postupy eliminácie antinutričných látok v krmivách. Najvýznamnejšie čeľade a konkrétne druhy jedovatých rastlín. Popis, biológia, výskyt jedovatých rastlín v našom zemepisnom pásme. Charakteristika toxických látok v jedovatých rastlinách, mechanizmus ich pôsobenia na organizmus, eliminácia toxických látok a prevencia výskytu otráv hospodárskych zvierat.
Odporúčaná literatúra
Naď P. a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny. UVLF Košice 2017, ISBN 978-80-8077-568-1, s.187
Nagy M., Gramčai D., Mučaji P. Farmakognózia – Biogenéza prírodných látok, Vydavateľstvo Osveta Martin, 2011, ISBN 978-80-8063-368-4, s. 237
Thakur A. et al. An overview of anti-nutritional factors in food, International Journal of Chemical Studies 2019; 7(1): 2472-2479
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 05.09.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Skip to content