Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Cieľom predmetu je získanie teoretických a praktických poznatkov regulácie príjmu krmív, procesov trávenia a nutričného riadenia procesov intermediárneho metabolizmu vo vzťahu k produkcii, zdraviu a reprodukcii u zvierat. Vplyv krmív na morfologický a funkčný vývoj GIT poruchy trávenia a nutričná prevencia. Poznávanie a hodnotenie vplyvu metabolickej záťaže pri orgánových poruchách zvierat a možnosti klinickej výživy pri ich úprave. Poruchy chovu a výživy, nutričná a metabolická záťaž organizmu, uplatnenie a prekročenie kompenzačných mechanizmov – mechanizmus vzniku a klinický prejav ochorenia - metabolické, produkčné choroby; - diagnostika, - terapia, - nutričná prevencia. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Hodnotenie zdravotná nezávadnosti krmív a kŕmnych dávok z hľadiska nutričného, zdravotného a ekologického vplyvu, legislatívne normy výroby. Biologická kontrola fázovej výživa z hľadiska nutričnej saturácie rastu a vývoja, úrovne a kvality produkcie, štádia reprodukcie, klimatických a technologických vplyvov ustajnenia vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat. Analýza porúch výživy a chovu, nutričná a metabolická záťaž organizmu, riadenie kompenzačných mechanizmov metabolizmu, metabolická záťaž a patogenéza vzniku porúch produkcie a zdravia, diagnostika, nutričnej prevencia porúch a tvorba produkčného zdravia potravinových zvierat. Biologická kontrola fázovej výživy zvierat, analýza zloženia KD, hodnotenia koncentrácia a príjem živín, vplyv na bachorový a intermediárny metabolizmus, interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov u domových zvierat. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Vajda a kol.: Biologická kontrola úrovne výživy v chove dojníc, 2007 Vajda, Maskaľová: Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia.2016 Green M., et al. 2012: Dairy herd health. CABI org, UK by CPI Group, p. 312, ISBN 978-1-84593-997-7 Buffington; Holloway; Abood: Manual of veterinary dietetics, St. Louis : Saunders, 2004 Raymond J. Geor& Pat Harris & Manfred Coenen: Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013 |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 30.08.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD. |