Výživa a bezpečnosť krmív

Študijný program: výživa zvierat a dietetika denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVaCHZv/VaBK-df/PP/22    Skratka: VaBK-df/PP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Pri štúdiu predmetu získavajú študenti poznatky o všeobecnej animálnej výžive, význame a metódach úpravy kŕmnych komponentov, technologických postupoch používaných pri úprave krmív z hľadiska ich bezpečnosti, ako aj používaných zariadeniach, technológii výroby vedľajších produktov potravinárskeho priemyslu používaných vo výžive zvierat, ich nutričnej a dietetickej hodnote a využití pri výrobe kŕmnych zmesí, o technológii výroby kŕmnych zmesí, premixov a doplnkových krmív. Po absolvovaní predmetu budú mať študenti vedomosti a praktické schopnosti z oblasti všeobecnej výživy a bezpečnej výroby krmív pre ich aplikáciu v praktických podmienkach. Výsledky vzdelávania sú overované na praktických cvičeniach, pri obhajobe seminárnej práce a počas záverečnej skúšky.
Stručná osnova predmetu
1) Nutričná a biologická hodnota živín v krmivách a ich laboratórne stanovenie;
Stanovené parametre jednotlivých živín, ich posúdenie a biologické vlastnosti;
Stráviteľnosť, energetická a biologická hodnota krmív;
Chemické postupy stanovenia obsahu živín v krmivách: dusíkaté látky, bielkoviny, aminokyseliny, tuky, štrukturálne sacharidy (vláknina) a neštrukturálne sacharidy (škrob, neškrobnaté polysacharidy, cukry), popol, minerálne látky a vitamíny;
Výpočet nutričnej hodnoty krmív podľa druhu krmív v nadväznosti na jednotlivé druhy zvierat; Ukazovatele kvality, dietetickej hodnoty a zdravotnej nezávadnosti krmív;
Veterinárno-dietetické hodnotenie krmív.
2) Význam a metódy úpravy kŕmnych komponentov (fyzikálne, chemické, biologické, biotechnologické) z hľadiska bezpečnosti ich produkcie;
Technologické postupy používané pri úprave krmív a používané zariadenia;
Technológia výroby vedľajších produktov potravinárskeho priemyslu (mlynárskeho, tukového, cukrovarského, škrobárenského, liehovarského, pivovarského, mliekarenského), ich nutričná a dietetická hodnota;
Využitie kŕmnych komponentov pri výrobe kŕmnych zmesí;
Technológia výroby kŕmnych zmesí, premixov, doplnkových krmív pre jednotlivé druhy zvierat.
Odporúčaná literatúra
Drdák, M. a kol. 1996. Základy potravinárských technológií. Bratislava: Malé centrum, 1996. 512 s. ISBN 80-967064-1-1;
Bujňák, L. – Hreško Šamudovská, A. 2017. Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat. Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2017. 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6;
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 23. augusta 2004 č. 2145/2004-100 o úradnom odbere vzoriek a o laboratórnom skúšaní a hodnotení krmív;
Príručka pre správnu výrobnú prax priemyselných výrobcov krmív a premixov na Slovensku pre zvieratá určené na výrobu potravín (január 2011);
Študijný materiál z prednášok a praktických cvičení.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
nie sú vyžadované
Priebežné hodnotenie:
Podmienkou priebežného hodnotenia je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 1
ABCDEFX
0.0100.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 31.08.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Skip to content