Legislatívne výroby krmív a potravín

Študijný program: výživa zvierat a dietetika denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTaZbp/LVKaP-df/PP/22    Skratka: LVKaP-df/PP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou.
Stručná osnova predmetu
Krmivové práva, právne predpisy upravujúce požiadavky na kvalitu a zdravotnú bezpečnosť krmív. Krmivársky zákon. Technológia výroby a hygiena krmív. Uvádzanie krmív na trh a jeho používanie. Doplnkové látky vo výžive zvierat. Nežiaduce látky v krmivách. Krmivá živočíšneho pôvodu. Geneticky modifikované potraviny a krmivá. Potravinové právo. Všeobecné a osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu. Označovanie potravín. Úradné kontroly zabezpečenia uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín. Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá.
Odporúčaná literatúra
Nagyová A., Korim P., Takáčová D. Legislatíva potravín a krmív. UVLF Košice, 2017.
Nagyová A. Potravinové a krmivové právo. UVLF Košice, 2020, ISBN 978-80-8077-700-5, str. 134.
Magic D., Angelovičová M., Bindas Ľ., Jenčík F., Demeterová M., Vajda V. Výživa a kŕmenie zvierat, 2000, ISBN 978-80-88985-13-6, str. 266.
Vajda V., Demeterová M., Magic D. Výživa a kŕmenie zvierat. Košice, Vysoká vojenská škola letectva gen. M.R. Štefánika, 1994, ISBN 978-80-7166-011-8, str. 348.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 26.08.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Skip to content