Hygiena zdravotníckych a farmaceutických zariadení

farmácia (spoločný študijný program) denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaŽPVLE/HgZdrFZ F/18    Skratka: HgZdrFZ F
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu " Hygiena zdravotníckych a farmaceutických zariadení " je 100 % účasť na praktických cvičeniach. V prípade neúčasti na praktickom cvičení (ochorenie dokladované potvrdením od lekára - iba jedenkrát do semestra) si praktické cvičenie nie je potrebné nahradiť. V priebehu semestra bude jedna písomná previerka z teoretickej a z praktickej časti. Pre absolvovanie písomnej previerky je potrebných minimum 70% aj z teoretickej aj z praktickej časti osobitne. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý z písomnej previerky získa menej ako 70% z každej časti osobitne. Podmienkou úspešného ukončenia predmetu je absolvovanie záverečnej skúšky (v písomnej forme), ktorá sa skladá z dvoch častí (epidemiológia a hygiena prostredia), kde je potrebné získať 70% z každej časti osobitne.
Výsledky vzdelávania
Študent získa absolvovaním tohto predmetu "Hygiena zdravotníckych a farmaceutických zariadení" znalosti o význame čistenia a dezinfekcie v lekárňach, mechanizme pôsobenia dezinfekčných prostriedkov používaných vo farmaceutických zariadeniach, spôsoboch aplikácie a možnostiach eradikácie mikroorganizmov z prostredia lekárne. Študent sa naučí ako predchádzať šíreniu a prenosu ochorení ako aj kontaminácii prostredia lekárne, naučí sa prakticky hodnotiť efekt vykonanej dezinfekcie (spôsoby kontroly účinnosti dezinfekcie). Absolvovaním tohto predmetu študent získa znalosti o tom ako môže negatívne vplývať nesprávna aplikácia, koncentrácia a výber dezinfekčného, dezinsekčného a deratizačného prostriedku na hygienu prostredia farmaceutických zariadení. Študent získa vedomosti o význame deratizácie, o biológii škodlivých hlodavcov a význame ich ničenia; o spôsoboch, formách a etapách deratizácie, vedomosti o rodenticídnych prípravkoch. Z oblasti dezinsekcie si študent osvojí všeobecné vedomosti o biológii škodlivého hmyzu, získa znalosti o spôsoboch a etapách dezinsekcie ako aj o biologických a chemických dezinsekčných prostriedkoch. Z oblasti pitnej vody, študent získa vedomosti o využití pitnej vody vo farmaceutickom zariadení a praktické zručnosti z fyzikálneho, chemického a mikrobiologického vyšetrenia pitnej vody. Z oblasti hygieny vzduchu vo farmaceutických zariadeniach získa študent vedomosti a praktické zručnosti z chemických a mikrobiologických vyšetrovacích metód vzduchu, ktoré sa využívajú pre kontrolu hygieny vzduchu v lekárni. Študent získa znalosti o hygiene v oblasti zdravotníctva a životného prostredia; vedomosti o rizikových faktoroch v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Nadobudne vedomosti o profesionálnych a nozokomiálnych infekciách; prameňoch nákaz; nosičstve patogénnych zárodkov; o epidemickom procese; o klasifikácii a charakteristike jednotlivých skupín infekčných ochorení; o špecifickej profylaxii. Študent získa vedomosti o všeobecných zásadách boja proti prenosným chorobám, o prevencii pri poraneniach v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach a vedomosti o štátnom zdravotnom dozore pri používaní ochranných pracovných prostriedkov.
Stručná osnova predmetu
Základné pojmy a definície sanitácie, charakteristika jednotlivých skupín dezinfekčných prostriedkov, charakteristika jednotlivých spôsobov dezinfekcie, význam čistenia a dezinfekcie pracovných povrchov, rúk,rezistencia mikroorganizmov na dezinfekčné látky. Testovanie dezinfekčných prípravkov v laboratórnych podmienkach. Aerosólová dezinfekcia, ATP metóda. Príprava pracovných roztokov dezinfekčných prostriedkov.
Význam a využitie pitnej vody vo farmaceutickom zariadení. Fyzikálne, chemické a mikrobiologické vyšetrenie pitnej vody.
Chemické a mikrobiologické parametre vzduchu, metódy stanovenia, praktické meranie.
Význam deratizácie, biológia škodlivých hlodavcov, význam ich ničenia. Spôsoby, formy a etapy deratizácie. Rodenticídne prípravky. Charakteristika účinných chemických látok. Dezinsekcia. Biológia škodlivého hmyzu. Spôsoby a etapy dezinsekcie. Charakteristika biologických a chemických dezinsekčných prostriedkov.
Postavenie hygieny a jej úloha v oblasti zdravotníctva a životného prostredia. Rizikové faktory v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Profesionálne infekcie. Nozokomiálne infekcie. Pramene nákazy (Chorý človek ako prameň nákazy; Nosičstvo patogénnych zárodkov. Epidemický proces – jeho charakteristika, základné znaky, intenzita a základné podmienky epidemického procesu). Klasifikácia a charakteristika jednotlivých skupín infekčných ochorení. Špecifická profylaxia. Všeobecné zásady boja proti prenosným chorobám. Prevencia pri poraneniach v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Štátny zdravotný dozor pri používaní ochranných pracovných prostriedkov.
Sylabus predmetu
Praktické cvičenia
1.Postavenie hygieny a jej úloha v oblasti zdravotníctva a životného prostredia. Rizikové faktory v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Profesionálne infekcie. Nozokomiálne infekcie. Charakteristika NN, pôvodcovia NN, kontrola a prevencia NN, preventívne a represívne opatrenia. Pramene nákazy (Chorý človek ako prameň nákazy; Nosičstvo patogénnych zárodkov. Zvieratá ako pramene nákazy a medicínsky význam zoonóz). Mechanizmus prenosu choroboplodných zárodkov. Fázy a základné spôsoby prenosu nákazy.
2.Epidemický proces – jeho charakteristika, základné znaky, intenzita a základné podmienky epidemického procesu. Klasifikácia a charakteristika jednotlivých skupín infekčných ochorení. Zásady hygienického režimu a sanitačného programu lekárne. Hygiena zdravotníckych zariadení. Prevencia a jej druhy. Špecifická profylaxia - aktívna imunizácia zdravotníckych pracovníkov. Všeobecné zásady boja proti prenosným chorobám. Prevencia pri poraneniach v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Štátny zdravotný dozor pri používaní ochranných pracovných prostriedkov.
3.Dekontaminácia – dezinfekcia, dezinsekcia, deratizácia, dezinfekcia rúk. Kontrola účinnosti dezinfekčných a sterilizačných postupov a prístrojov v zdravotníckych a farmaceutických zariadeniach. Odpady – zdravotné riziká pre človeka. Zákon č. 355/2007 O ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.
4.Dezinfekčné prostriedky, mechanizmus účinku. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok: hydroxidy, kyseliny. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku.
5.Dezinfekčné prostriedky, mechanizmus účinku. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok: aldehydy, chlórové prípravky. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku.
6.Kontrola účinnosti dezinfekcie. Druhy kontrol a postupy. Príprava roztokov, vzorce, počítanie príkladov. Praktické prevedenie mikrobiologickej kontroly účinnosti dezinfekcie.
7.Chemická kontrola účinnosti dezinfekcie, chemické stery. Aerosólová dezinfekcia. ATP metóda.
8.Testovanie dezinfekčných prípravkov. Suspenzný test. Spôsob hodnotenia výsledkov z hľadiska praktickej cielenej dezinfekcie. Riediaci a nosičový test. Spôsob hodnotenia výsledkov z hľadiska praktickej cielenej dezinfekcie.
9.Pitná voda, fyzikálne a chemické vlastnosti. Voda používaná na prípravu roztokov v prevádzke farmaceutických priestorov.
10.Pitná voda. Základná mikrobiologická analýza vody používanej v prevádzke farmaceutických priestorov. Spôsoby úpravy a dezinfekcie.
11.Vzduch v prevádzke farmaceutických priestorov. Chemické a mikrobiologické parametre vzduchu, metódy stanovenia, praktické meranie. Zápočtový test.
12.Deratizácia. základná charakteristika, spôsoby deratizácie. Charakteristika rodenticídov podľa účinku. Aktuálny film.
13.Dezinsekcia. Charakteristika jednotlivých skupín insekticídov. Biológia škodlivého hmyzu. Aktuálny film. Zápočet.
Odporúčaná literatúra
Veszelits Laktičová K., Čisláková L., Vargová M., Hromada R., Ondrašovič M., Chvojka D., Koščo J., Korytár Ľ.: Hygiena zdravotníckych a farmaceutických zariadení, Košice, UVLF v Košiciach, 2016, 261 s.
Bakoss a kol.: Epidemiológia, Bratislava. 2005, 350 s.
Čisláková L. a kol.: Epidemiológia vybraných nákaz. Vysokoškolské učebné texty LF UPJŠ Košice, 2001.
Maďar R., Štefkovičová M. a kol.: Nemocničné infekcie. Dumas, 2004
Ondrašovič M. a kol.: Ochrana životného prostredia a verejného zdravia, UVLF v Košiciach, 2013, 272 s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Všeobecná a anorganická chémia.
Biológia.
Biofyzika.
Priebežné hodnotenie:
Protokoly, priebežná písomná previerka
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu " Hygiena zdravotníckych a farmaceutických zariadení " je 100 % účasť na praktických cvičeniach. V prípade neúčasti na praktickom cvičení (ochorenie dokladované potvrdením od lekára - iba jedenkrát do semestra) si praktické cvičenie nie je potrebné nahradiť. V priebehu semestra bude jedna písomná previerka z teoretickej a z praktickej časti. Pre absolvovanie písomnej previerky je potrebných minimum 70% aj z teoretickej aj z praktickej časti osobitne. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý z písomnej previerky získa menej ako 70% z každej časti osobitne. Podmienkou úspešného ukončenia predmetu je absolvovanie záverečnej skúšky (v písomnej forme), ktorá sa skladá z dvoch častí (epidemiológia a hygiena prostredia), kde je potrebné získať 70% z každej časti osobitne.
Záverečné hodnotenie:
zápočet a skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 1101
ABCDEFX
19.8929.8827.2518.074.720.18
 
Dátum poslednej zmeny: 28.01.2020
Schválil: Garant Prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc.
Skip to content