Analytické metódy vyšetrovania krmív a potravín

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/ŠS AMVKP/14    Skratka: ŠS AMVKP
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Štátna skúška - predmet štátnej skúšky
  •  
  • Semester:
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby:
Rozsah výučby: Týždenný:    -   Za obdobie štúdia: (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia:
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
Stanovenie vodnej aktivity v mäsových výrobkoch, stanovenie pH potenciometricky, hodnotenie vodnej aktivity a pH v zmysle platnej legislatívy.
Stanovenie obsahu vody v potravinách gravimetricky, stanovenie obsahu tuku v potravinách podľa Soxleta.
Metódy skúšania včelieho medu, stanovenie vody refraktometricky, stanovenie kyslosti, sacharózy a hydroxymetylfurfuralu.
Stanovenie aminokyselín chromatografickými metódami.
Kvalitatívny dôkaz sulfánu, stanovenie amoniaku (Conway), celkového dusíka (mineralizácia mokrou cestou) v mäse a v mäsových výrobkoch.
Stanovenie hydroxyprolínu (kolagénu), stanovenie celkových bielkovín, stanovenie čistých svalových bielkovín v mäsových výrobkoch.
Vznik, výskyt a stanovenie biogénnych amínov v potravinách. Stanovenie histamínu chromatografiou na tenkej vrstve.
Stanovenie sušiny a beztukovej sušiny v mlieku gravimetricky, butyrometrické stanovenie tuku, stanovenie aktívnej a titračnej kyslosti mlieka.
Stanovenie organických kyselín (kyselina mliečna).
Pozitívne a negatívne vlastnosti vlákniny a spôsoby jej stanovenia.
Hydrolytické zmeny tukov a stanovenie miery hydrolytického poškodenia (čísla kyslosti); stanovenie teploty topenia tukov.
Oxidačné zmeny tukov. Dôležité fázy oxidácie lipidov a spôsoby ich kontroly. Laboratórne stanovenie rozvoja oxidatívneho poškodenia tukov (peroxidové číslo, tiobarbiturové číslo).
Prídavné látky v potravinách a ich rozdelenie.
Označovanie potravín podľa platnej legislatívy (zloženie potravín, dátum minimálnej trvanlivosti, dátum spotreby.
Farebné zložky potravín, rozdelenie farbív a metódy ich stanovenia.
Ukazovatele kvality, dietetickej hodnoty a zdravotnej nezávadnosti krmív. Chemické postupy stanovenia obsahu živín v krmivách.
Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív – veterinárno-dietetické hodnotenie krmív.
Sacharidy v krmivách, obsah, význam, metódy stanovenia a hodnotenia štrukturálnych a neštrukturálnych sacharidov.
Stráviteľnosť NDV v objemových krmivách, význam, metódy stanovenia a hodnotenia u prežúvavcov.
Dusíkaté látky v krmivách, obsah, význam metódy stanovenia, kvantitatívne a kvalitatívne hodnotenie, analýza frakcií bielkovín (A, B1, B2, B3, C) v krmivách.
Kvalitatívne hodnotenie a stanovenie stráviteľnosti bielkovín v krmivách pre monogastrické zvieratá a prežúvavce.
Aminokyseliny – význam, stanovenie a hodnotenie v kŕmnych zmesiach (BHB, chemické skóre) pre ošípané.
Tuky a mastné kyseliny v krmivách, analytické stanovenie, klasifikácia a význam vo výžive.
Význam minerálnych látok vo výžive zvierat. Metódy stanovenia a hodnotenia minerálnych látok v krmivách.
Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív pre kone (stráviteľná SE) a mäsožravce (metabolizovateľná - ME).
Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív prežúvavce (NEL) a ošípané (metabolizovateľná - ME).
Spôsoby konzervovania jadrových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu.
Spôsoby konzervovania objemových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu, hodnotenie dietetickej kvality, stability a nezávadnosti siláží.
Spôsoby úpravy jadrových krmív, význam, vplyv na produkciu a zdravie, spôsoby stanovenia a hodnotenia štruktúry a štrukturálnej účinnosti krmív pre jednotlivé druhy zvierat.
Postupy pri odbere, príjme, registrácii a úprave vzoriek krmív v laboratóriu pre nutričné a dietetické hodnotenie krmív a ich význam.
Základné pojmy v toxikológii (toxikológia, intoxikácia, toxín, vyjadrenie toxicity, hodnotenie rizika).
Cesty vstupu jedu do organizmu. Kinetika a dynamika jedu v organizme.
Faktory ovplyvňujúce toxicitu jedu (endogénne a exogénne).
Odber, balenie, označovanie a zasielanie vzoriek pre laboratórnu analýzu.
Fázy laboratórneho vyšetrenia, zásady dodržiavané v rámci SLP a faktory ovplyvňujúce preanalytickú fázu laboratórneho vyšetrenia.
Fázy analytického procesu, metódy extrakcie, purifikácie a detekcie chemických látok v toxikologickom laboratóriu.
Najčastejšie používané analytické metódy v laboratórnej diagnostike. Stručný popis ich princípov.
Zásady SLP a program zabezpečenia kvality v testovacích pracoviskách.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – ťažké kovy (Pb, Hg, As, Mn, Cd, Cr). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – PCB látky, dioxíny a parebény. Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – NH3, NaCl a MtHb látky. Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (insekticídy a herbicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (rodenticídy a fungicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – liečiva (rezíduá ATB, hormónov). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – alkaloidy a mykotoxíny. Ich toxicita a spôsob detekcie.
Hlavné zásady a spôsoby odberu, prepravy a prípravy vzoriek potravín a krmív na mikrobiologické vyšetrenie.
Dôkaz prítomnosti baktérií rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív.
Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes vo vzorkách potravín a krmív.
Stanovenie celkového počtu aeróbnych kolónií vo vzorkách potravín a krmív.
Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae vo vzorkách potravín a krmív (skúmavková a platňová metóda).
Dôkaz prítomnosti Enterobacter (Cronobacter) sakazakii v mlieku a mliečnych výrobkoch.
Metódy stanovenia počtu β-glukuronidázo-pozitívnych baktérií Escherichia coli vo vzorkách potravín a krmív.
Metóda imunomagnetickej separácie a jej využitie pri detekcii prítomnosti enterohemoragického sérotypu E. coli O157.
Stanovenie počtu koagulázo-pozitívnych stafylokokov vo vzorkách potravín a krmív.
Stanovenie počtu baktérií rodu Campylobacter vo vzorkách potravín a krmív.
Detekcia prítomnosti stafylokokových enterotoxínov.
Stanovenie počtu kvasiniek a plesní vo vzorkách potravín a krmív.
Využitie metódy PCR pri diagnostike nežiaducich mikroorganizmov v potravinách a krmivách.
Prehľad mikrobiologických metód používaných na detekciu prítomnosti rezíduí inhibičných látok vo vzorkách a potravín.
Rezistencia baktérií na antibiotiká a metódy jej detekcie.
Stručná osnova predmetu
Stanovenie vodnej aktivity v mäsových výrobkoch, stanovenie pH potenciometricky, hodnotenie vodnej aktivity a pH v zmysle platnej legislatívy.
Stanovenie obsahu vody v potravinách gravimetricky, stanovenie obsahu tuku v potravinách podľa Soxleta.
Metódy skúšania včelieho medu, stanovenie vody refraktometricky, stanovenie kyslosti, sacharózy a hydroxymetylfurfuralu.
Stanovenie aminokyselín chromatografickými metódami.
Kvalitatívny dôkaz sulfánu, stanovenie amoniaku (Conway), celkového dusíka (mineralizácia mokrou cestou) v mäse a v mäsových výrobkoch.
Stanovenie hydroxyprolínu (kolagénu), stanovenie celkových bielkovín, stanovenie čistých svalových bielkovín v mäsových výrobkoch.
Vznik, výskyt a stanovenie biogénnych amínov v potravinách. Stanovenie histamínu chromatografiou na tenkej vrstve.
Stanovenie sušiny a beztukovej sušiny v mlieku gravimetricky, butyrometrické stanovenie tuku, stanovenie aktívnej a titračnej kyslosti mlieka.
Stanovenie organických kyselín (kyselina mliečna).
Pozitívne a negatívne vlastnosti vlákniny a spôsoby jej stanovenia.
Hydrolytické zmeny tukov a stanovenie miery hydrolytického poškodenia (čísla kyslosti); stanovenie teploty topenia tukov.
Oxidačné zmeny tukov. Dôležité fázy oxidácie lipidov a spôsoby ich kontroly. Laboratórne stanovenie rozvoja oxidatívneho poškodenia tukov (peroxidové číslo, tiobarbiturové číslo).
Prídavné látky v potravinách a ich rozdelenie.
Označovanie potravín podľa platnej legislatívy (zloženie potravín, dátum minimálnej trvanlivosti, dátum spotreby.
Farebné zložky potravín, rozdelenie farbív a metódy ich stanovenia.
Ukazovatele kvality, dietetickej hodnoty a zdravotnej nezávadnosti krmív. Chemické postupy stanovenia obsahu živín v krmivách.
Postup a spôsob stanovenia a hodnotenia zdravotnej nezávadnosti krmív – veterinárno-dietetické hodnotenie krmív.
Sacharidy v krmivách, obsah, význam, metódy stanovenia a hodnotenia štrukturálnych a neštrukturálnych sacharidov.
Stráviteľnosť NDV v objemových krmivách, význam, metódy stanovenia a hodnotenia u prežúvavcov.
Dusíkaté látky v krmivách, obsah, význam metódy stanovenia, kvantitatívne a kvalitatívne hodnotenie, analýza frakcií bielkovín (A, B1, B2, B3, C) v krmivách.
Kvalitatívne hodnotenie a stanovenie stráviteľnosti bielkovín v krmivách pre monogastrické zvieratá a prežúvavce.
Aminokyseliny – význam, stanovenie a hodnotenie v kŕmnych zmesiach (BHB, chemické skóre) pre ošípané.
Tuky a mastné kyseliny v krmivách, analytické stanovenie, klasifikácia a význam vo výžive.
Význam minerálnych látok vo výžive zvierat. Metódy stanovenia a hodnotenia minerálnych látok v krmivách.
Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív pre kone (stráviteľná SE) a mäsožravce (metabolizovateľná - ME).
Metódy stanovenia živín pre určovanie energetickej hodnoty krmív prežúvavce (NEL) a ošípané (metabolizovateľná - ME).
Spôsoby konzervovania jadrových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu.
Spôsoby konzervovania objemových krmív, metódy stanovenia a spôsob hodnotenia úrovne konzervačného procesu, hodnotenie dietetickej kvality, stability a nezávadnosti siláží.
Spôsoby úpravy jadrových krmív, význam, vplyv na produkciu a zdravie, spôsoby stanovenia a hodnotenia štruktúry a štrukturálnej účinnosti krmív pre jednotlivé druhy zvierat.
Postupy pri odbere, príjme, registrácii a úprave vzoriek krmív v laboratóriu pre nutričné a dietetické hodnotenie krmív a ich význam.
Základné pojmy v toxikológii (toxikológia, intoxikácia, toxín, vyjadrenie toxicity, hodnotenie rizika).
Cesty vstupu jedu do organizmu. Kinetika a dynamika jedu v organizme.
Faktory ovplyvňujúce toxicitu jedu (endogénne a exogénne).
Odber, balenie, označovanie a zasielanie vzoriek pre laboratórnu analýzu.
Fázy laboratórneho vyšetrenia, zásady dodržiavané v rámci SLP a faktory ovplyvňujúce preanalytickú fázu laboratórneho vyšetrenia.
Fázy analytického procesu, metódy extrakcie, purifikácie a detekcie chemických látok v toxikologickom laboratóriu.
Najčastejšie používané analytické metódy v laboratórnej diagnostike. Stručný popis ich princípov.
Zásady SLP a program zabezpečenia kvality v testovacích pracoviskách.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – ťažké kovy (Pb, Hg, As, Mn, Cd, Cr). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – PCB látky, dioxíny a parebény. Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – NH3, NaCl a MtHb látky. Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (insekticídy a herbicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – POR (rodenticídy a fungicídy). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – liečiva (rezíduá ATB, hormónov). Ich toxicita a spôsob detekcie.
Kontaminanty v krmivách a potravinách – alkaloidy a mykotoxíny. Ich toxicita a spôsob detekcie.
Hlavné zásady a spôsoby odberu, prepravy a prípravy vzoriek potravín a krmív na mikrobiologické vyšetrenie.
Dôkaz prítomnosti baktérií rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív.
Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií Listeria monocytogenes vo vzorkách potravín a krmív.
Stanovenie celkového počtu aeróbnych kolónií vo vzorkách potravín a krmív.
Dôkaz prítomnosti a stanovenie počtu baktérií z čeľade Enterobacteriaceae vo vzorkách potravín a krmív (skúmavková a platňová metóda).
Dôkaz prítomnosti Enterobacter (Cronobacter) sakazakii v mlieku a mliečnych výrobkoch.
Metódy stanovenia počtu β-glukuronidázo-pozitívnych baktérií Escherichia coli vo vzorkách potravín a krmív.
Metóda imunomagnetickej separácie a jej využitie pri detekcii prítomnosti enterohemoragického sérotypu E. coli O157.
Stanovenie počtu koagulázo-pozitívnych stafylokokov vo vzorkách potravín a krmív.
Stanovenie počtu baktérií rodu Campylobacter vo vzorkách potravín a krmív.
Detekcia prítomnosti stafylokokových enterotoxínov.
Stanovenie počtu kvasiniek a plesní vo vzorkách potravín a krmív.
Využitie metódy PCR pri diagnostike nežiaducich mikroorganizmov v potravinách a krmivách.
Prehľad mikrobiologických metód používaných na detekciu prítomnosti rezíduí inhibičných látok vo vzorkách a potravín.
Rezistencia baktérií na antibiotiká a metódy jej detekcie.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Záverečné hodnotenie:
štátna skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 165
ABCDEFX
19.3920.6121.8221.210.00.016.360.61
 
Dátum poslednej zmeny: 20.04.2023
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content