Správna výrobná prax pri výrobe potravín

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/ŠS SVPVP**/14    Skratka: ŠS SVPVP**
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Štátna skúška - predmet štátnej skúšky
  •  
  • Semester:
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby:
Rozsah výučby: Týždenný:    -   Za obdobie štúdia: (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia:
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
Základné definície v systéme HACCP tím, prúdový diagram, nebezpečenstvo, monitorovanie, nápravné opatrenia, verifikácia, CP, CCP, CL (v zmysle výroby potravín).
Nebezpečenstvá pri výrobe rastlinných a živočíšnych potravín.
Rozmnožovanie mikroorganizmov (abióza vo fytopatológii, rast bakteriálnych buniek, rastová krivka mikroorganizmov) a faktory rozmnožovania mikroorganizmov v potravinách z pohľadu výroby rastlinných a živočíšnych potravín a súvisiaca legislatíva.
Alimentárne ochorenia z potravín všeobecne.
Význam sanitácie, sanitačné programy a postupy sanitácie pri výrobe krmív a potravín.
Dezinfekcia, druhy, formy a etapy dezinfekcie. Faktory ovplyvňujúce účinnosť chemických dezinfekčných prostriedkov.
Fyzikálna dezinfekcia, spôsoby. Čistiace prostriedky a význam mechanického čistenia pred zabezpečovaním dezinfekcie pri výrobe krmív a potravín.
Chemická dezinfekcia, hlavné skupiny dezinfekčných látok. Mechanizmus účinku a možné riziká pri výrobe krmív a potravín.
Kontrola účinnosti dezinfekcie, chemická, mikrobiologická, ATP.
Využitie organických odpadov, uskladnenie a ich spracovanie pred aplikáciou do pôdy v rámci zníženia rizík na pôdu a životné prostredie.
Význam deratizácie pri výrobe krmív a potravín, organizácia deratizačných prác a spôsoby deratizácie. Chemické deratizačné prostriedky a ich využitie.
Význam dezinsekcie pri výrobe krmív a potravín, spôsoby dezinsekcie, aplikačné formy, hlavné zásady pri aplikácii používaných skupín dezinsekčných prostriedkov.
Hygienický význam vody, fyzikálne, chemické a mikrobiologické požiadavky na kvalitu pitnej vody pri výrobe krmív a potravín.
Znečisťovanie vodných zdrojov, pásma hygienickej ochrany vodných zdrojov. Úprava a dezinfekcia vody a vodných zdrojov.
Rozdelenie odpadových vôd, ich hygienický význam v životnom prostredí a základné spôsoby technológie úpravy a čistenia odpadových vôd.
Bezpečnostné systémy pri spracovaní rastlinných potravín a legislatíva.
SVP pri spracovaní sterilizovaného ovocia a zeleniny (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní mrazeného ovocia a zeleniny (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri blanšírovaní ovocia a zeleniny (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní rastlinných potravín termosterilizáciou (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní sušeného ovocia a zeleniny (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe mliečne fermentovaných výrobkov zo zeleniny (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní paradajok a výrobe pretlakov a kečupov (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe ovocných nátierok (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní rozdrvených ovocných polotovarov a výrobkov (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní lisovaných, čírených štiav (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní korenia a koreniacich prísad (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní sóje ako netradičného zdroja bielkovín (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe kandizovaného ovocia a zeleniny (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní povzbudzujúcich pochutín (technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri získavaní mlieka - dojenie, dojárne, mliečnice, čistenie, chladenie (doku-menty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri prijme mlieka v mliekarňach a výrobe konzumného mlieka, smotany a masla (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe kyslomliečnych výrobkov (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe zahusteného, sušeného mlieka a sušených a mrazených mliečnych výrobkov (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe sladkých, kyslých a tavených syrov (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe ovčieho a kozieho syra a výrobkov z nich (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri jatočnom opracovaní zvierat – HD, ošípané, ovce a chladení a zmrazovaní mäsa z nich (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri jatočnom spracovaní hydiny, chladení a zmrazovaní (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri delení a porciovaní hydinového mäsa, výroby mechanicky separovaného mäsa (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri zbere, nákupe, doprave triedení vajec a priemyselnom spracovaní vajec a medu (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri spracovaní sladkovodných a morských rýb a výrobe separovaného rybieho mäsa (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri pitvaní, filetovaní, marinovaní, údení, solení a sušení rýb (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri chladení, zmrazovaní, rozmrazovaní rýb a výrobe rybacích polokonzer a konzerv (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe tepelne opracovaných mäsových výrobkov (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
SVP pri výrobe trvanlivých mäsových výrobkov (dokumenty, technológia výroby, analýza rizika, bezpečnostný systém, sanitačný program).
Podmienky na absolvovanie predmetu
Záverečné hodnotenie:
štátna skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 164
ABCDEFX
17.0723.1723.7819.510.00.015.850.61
 
Dátum poslednej zmeny: 12.04.2023
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content