Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať najviac 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie bez náhrady, ostatné dve cvičenia si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky. | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent by mal po absolvovaní predmetu samostatne zvládnuť mykologické a mykotoxikologické vyšetrenie vzoriek potravín a krmív. Cieľom predmetu je, aby študent získal teoretické vedomosti o mikroskopických vláknitých hubách a ich metabolitoch a zvládol metodické postupy ich stanovenia a identifikácie, zásady správnej laboratórnej praxe pri manipulácii s mikromycétami a mykotoxínmi a analytické metódy stanovenia mykotoxínov. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Morfológia, výživa, rozmnožovanie a faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách. Prehľad a charakteristika najčastejšie sa vyskytujúcich mikroskopických vláknitých húb v potravinách a krmivách. Význam mikromycét v pracovnom a životnom prostredí, v potravinách a krmovinách. Metódy stanovenia a identifikácie mikromycét izolovaných z potravín a krmív. |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky 1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov. 2. Morfológia mikroskopických vláknitých húb. 3. Rast a výživa húb mikroskopických vláknitých húb. 4. Spôsob rozmnožovania zástupcov pomocného oddelenie Deuteromycota. 5. Pomocné oddelenie Deuteromycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve. 6. Spôsob rozmnožovania zástupcov oddelenie Zygomycota. 7. Oddelenie Zygomycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve. 8. Spôsob rozmnožovania zástupcov oddelenie Ascomycota. 9. Oddelenie Ascomycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve. 10. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách. 11. Pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb. 12. Ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi. 13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia. Cvičenia 1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu. 2. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní v potravinách s vyššou aw ako 0,95. 3. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní v potravinách s nižšou aw ako 0,95. 4. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (príprava suspenzie spór, očkovanie na kultivačné média používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét). 5. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov). 6. Identifikácie zástupcov rodu Penicillium na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 7. Identifikácie zástupcov rodu Fusarium na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 8. Identifikácie zástupcov rodu Aspergillus na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 9. Identifikácia zástupcov rodu Alternaria na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 10. Identifikácia zástupcov rodu Cladosporium na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 11. Identifikácia zástupcov radu Mucorales na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 12. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb PCR metódou. 13. Zápočtový test. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Laciaková, A., a kol.: Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, str.298. ISBN 978-80-8077-252-9 Tančinová, D., a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Klúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb, Nitra, 2012, str.286, ISBN 978-80-552-0753-7 |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: Odovzdanie protokolov z praktických cvičení. Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať najviac 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie bez náhrady, ostatné dve cvičenia si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky. Záverečné hodnotenie: Študentovi, ktorý úspešne absolvoval záverečný test v Moodle s minimálnym hodnotením 51 % a nahradil si chýbajúce cvičenia, bude udelený zápočet.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | ||||
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |