Mykológia a mykotoxikológia potravín a krmív

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/MyMk1 BKaPef/22    Skratka: MyMk1 BKaPef
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať najviac 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie bez náhrady, ostatné dve cvičenia si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Výsledky vzdelávania
Študent by mal po absolvovaní predmetu samostatne zvládnuť mykologické a mykotoxikologické vyšetrenie vzoriek potravín a krmív. Cieľom predmetu je, aby študent získal teoretické vedomosti o mikroskopických vláknitých hubách a ich metabolitoch a zvládol metodické postupy ich stanovenia a identifikácie, zásady správnej laboratórnej praxe pri manipulácii s mikromycétami a mykotoxínmi a analytické metódy stanovenia mykotoxínov.
Stručná osnova predmetu
Morfológia, výživa, rozmnožovanie a faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách.
Prehľad a charakteristika najčastejšie sa vyskytujúcich mikroskopických vláknitých húb v potravinách a krmivách.
Význam mikromycét v pracovnom a životnom prostredí, v potravinách a krmovinách.
Metódy stanovenia a identifikácie mikromycét izolovaných z potravín a krmív.
Sylabus predmetu
Prednášky
1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov.
2. Morfológia mikroskopických vláknitých húb.
3. Rast a výživa húb mikroskopických vláknitých húb.
4. Spôsob rozmnožovania zástupcov pomocného oddelenie Deuteromycota.
5. Pomocné oddelenie Deuteromycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve.
6. Spôsob rozmnožovania zástupcov oddelenie Zygomycota.
7. Oddelenie Zygomycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve.
8. Spôsob rozmnožovania zástupcov oddelenie Ascomycota.
9. Oddelenie Ascomycota, všeobecná charakteristika rodov významných v potravinárstve.
10. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách.
11. Pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb.
12. Ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi.
13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia.
Cvičenia
1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu.
2. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní v potravinách s vyššou aw ako 0,95.
3. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní v potravinách s nižšou aw ako 0,95.
4. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (príprava suspenzie spór, očkovanie na kultivačné média používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét).
5. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov).
6. Identifikácie zástupcov rodu Penicillium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
7. Identifikácie zástupcov rodu Fusarium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
8. Identifikácie zástupcov rodu Aspergillus na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
9. Identifikácia zástupcov rodu Alternaria na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
10. Identifikácia zástupcov rodu Cladosporium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
11. Identifikácia zástupcov radu Mucorales na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
12. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb PCR metódou.
13. Zápočtový test.
Odporúčaná literatúra
Laciaková, A., a kol.: Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, str.298. ISBN 978-80-8077-252-9
Tančinová, D., a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Klúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb, Nitra, 2012, str.286, ISBN 978-80-552-0753-7
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Odovzdanie protokolov z praktických cvičení.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať najviac 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie bez náhrady, ostatné dve cvičenia si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Záverečné hodnotenie:
Študentovi, ktorý úspešne absolvoval záverečný test v Moodle s minimálnym hodnotením 51 % a nahradil si chýbajúce cvičenia, bude udelený zápočet.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content