Systémy riadenia kvality potravín

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTaZbp/SRKP BKaPef/22    Skratka: SRKP BKaPef
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou.
Výsledky vzdelávania
Výsledkom je osvojenie si základov manažérstva kvality v súvislosti s produkciou potravín. Pre tento účel je cieľom zvládnutie základných princípov a požiadaviek STN EN ISO 9000 a 9001 a následne systémy manažérstva bezpečnosti potravín ustanovené v STN EN ISO 22000. V kontexte medzinárodného uznania certifikátov kvality je potrebné osvojiť si aj základné princípy a požiadavky International Food Standardu a BRC (British Retail Consortium).
Stručná osnova predmetu
Osnova predmetu bola vypracovaná s cieľom osvojiť si základy manažérstva kvality v súvislosti s produkciou potravín v nasledujúcich oblastiach: Kvalita a bezpečnosť potravín. Základná legislatíva v oblasti kvality a bezpečnosti potravín. Systémy riadenia kvality potravín. Komunikácia. TQM, STN ISO 9000: 2005. STN ISO 9001: 2008. Programy podpory a HACCP. STN ISO 22000: 2005. STN ISO 22000: 2005. International Food Standard. BRC (British Retail Consortium. Úradná kontrola. Audit SMK. SNAS(Slovenská národná akreditačná služba)
Sylabus predmetu
1 Kvalita a bezpečnosť potravín
2 Základná legislatíva v oblasti kvality a bezpečnosti potravín
3 Systémy riadenia kvality potravín, Komunikácia
4 STN ISO 9000: 2005
5 STN ISO 9001: 2008
6 Programy podpory a HACCP
7 STN ISO 22000: 2005
8 STN ISO 22000: 2005
9 International Food Standard
Odporúčaná literatúra
STN EN ISO 9000 STN EN ISO 9001 STN EN ISO 22000 International Food Standard Mateides, A. a kol.: Manažérstvo kvality. ISBN: 80-8057-656-4, Vydavateľstvo EPOS, 2006, B5, s. 752
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu.
Priebežné hodnotenie:
nie je
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou.
Záverečné hodnotenie:
skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content