Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 2 - Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou. | |
Výsledky vzdelávania | |
Výsledkom je osvojenie si základov manažérstva kvality v súvislosti s produkciou potravín. Pre tento účel je cieľom zvládnutie základných princípov a požiadaviek STN EN ISO 9000 a 9001 a následne systémy manažérstva bezpečnosti potravín ustanovené v STN EN ISO 22000. V kontexte medzinárodného uznania certifikátov kvality je potrebné osvojiť si aj základné princípy a požiadavky International Food Standardu a BRC (British Retail Consortium). |
|
Stručná osnova predmetu | |
Osnova predmetu bola vypracovaná s cieľom osvojiť si základy manažérstva kvality v súvislosti s produkciou potravín v nasledujúcich oblastiach: Kvalita a bezpečnosť potravín. Základná legislatíva v oblasti kvality a bezpečnosti potravín. Systémy riadenia kvality potravín. Komunikácia. TQM, STN ISO 9000: 2005. STN ISO 9001: 2008. Programy podpory a HACCP. STN ISO 22000: 2005. STN ISO 22000: 2005. International Food Standard. BRC (British Retail Consortium. Úradná kontrola. Audit SMK. SNAS(Slovenská národná akreditačná služba) |
|
Sylabus predmetu | |
1 Kvalita a bezpečnosť potravín 2 Základná legislatíva v oblasti kvality a bezpečnosti potravín 3 Systémy riadenia kvality potravín, Komunikácia 4 STN ISO 9000: 2005 5 STN ISO 9001: 2008 6 Programy podpory a HACCP 7 STN ISO 22000: 2005 8 STN ISO 22000: 2005 9 International Food Standard |
|
Odporúčaná literatúra | |
STN EN ISO 9000 STN EN ISO 9001 STN EN ISO 22000 International Food Standard Mateides, A. a kol.: Manažérstvo kvality. ISBN: 80-8057-656-4, Vydavateľstvo EPOS, 2006, B5, s. 752 |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Obsahová prerekvizita: Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu. Priebežné hodnotenie: nie je Podmienky na absolvovanie predmetu: Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou. Záverečné hodnotenie: skúška
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
POZNÁMKA | |
žiadne |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |