Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
100 % účasť na praktických cvičeniach a 54 % účasť na prednáškach. | |
Výsledky vzdelávania | |
Študenti získajú poznatky z technológie výroby mäsa a mäsových výrobkov a hydinových komodít s dominantným zameraním na zabezpečenie zdravotnej bezchybnosti uplatňovaním systému HACCP a príručiek správnej výrobnej praxe. |
|
Stručná osnova predmetu | |
- prezentácia technológií výroby jednotlivých komodít živočíšneho pôvodu s následnou praktickou ukážkou vo výrobných prevádzkach alebo praktických cvičeniach pre komoditu mäso, hydinové mäso a mäsové výrobky - v rámci poznaných technológií výroby analyzovať zdravotné nebezpečenstvá, riziká a stanoviť mechanizmy zabezpečenia produkcie zdravotne bezpečných potravín v komplexe so správnou výrobnou praxou a v nej etablovaný systém HACCP alebo príručiek správnej výrobnej praxe |
|
Sylabus predmetu | |
1.Technológia opracovania jatočných zvierat a bezpečnostné systémy 2.Technológia delenia, chladenia a zmrazovania mäsa jatočných zvierat a bezpečnostné systémy 3.Technológia solenia mäsa 4.Technologické systémy mletia mäsa a plnenia mäsového diela 5.Technológia výroby mäsových výrobkov a zaistenie zdravotnej bezpečnosti 6Technológia výroby mäkkých mäsových výrobkov a zaistenie bezpečnosti 7.Technológia výroby a bezpečnosť trvanlivých mäsových výrobkov 8. Technológia výroby a bezpečnosť varených, pečených mäsových výrobkov 9.Technológia výroby a bezpečnosť solených mäsových výrobkov 10.Technológia spracovania a zistenie bezpečnosti jatočnej hydiny 11.Technológia výroby a systém bezpečnosti MSHM 13. Exkurzia - návšteva potravinárskych prevádzok na spracovanie komodít živočíšneho pôvodu |
|
Odporúčaná literatúra | |
Turek, P. a kol.: Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov. UVLF v Košiciach. 2016: 336 s. Kameník, J. a kol.: Maso jako potravina. Produkce, složení a vlastnosti masa. VFU Brno a časopis MASO. 2014: 327 s. L.Steinhauser a kol.,: Produkce masa. Vydavatelství Last, 2000. L.Steinhauser a kol.: Hygiena a technológie masa. Vydavatelství Last, 1995. J. Kameník, Trvanlivé masné výrobky, FVHE VFU Brno, 2010:242 s. Zákon č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov Nagy, J a kol.: Hygiena mäsa hydiny, vajec a zveriny. 1. diel, druhé, prepracované a doplnené vydanie,Edičné stredisko UVLF, 2011:383 s Vyhláška MPaRV SR č. 423/2012 Z. z. o mäse jatočných zvierat. Vyhláška MPaRV SR č. 832016 Z. z. o mäsových výrobkoch. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: 100 % účasť na praktických cvičeniach a 54 % účasť na prednáškach. Záverečné hodnotenie: skúška
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 18 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
11.11 | 33.33 | 22.22 | 5.56 | 27.78 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |