Biofyzikálne vyšetrovacie metódy

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaChBChBF/BfVM BKaPef*/22    Skratka: BfVM BKaPef*
  •  Kredity: 4
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienky na úspešné absolvovanie predmetu zahŕňajú získanie zápočtu, ktorý sa udeľuje na základe uspokojujúceho priebežného hodnotenia. Záverečným hodnotením je skúška. Priebežné hodnotenie: Praktické cvičenia: Účasť študentov na cvičeniach je povinná, možnosť prípadných absencií je daná študijným poriadkom univerzity. Študent môže mať maximálne tri vyučujúcim ospravedlnené absencie, z toho dve si musí nahradiť. Za 3. absenciu mu bude udelených nula bodov v konečnom hodnotení za úlohu, ktorú mal v tom čase odcvičiť. Testovanie pripravenosti na každé praktické cvičenie. V prípade nepripravenosti na cvičenie, má vyučujúci právo neuznať študentovi cvičenie. Protokoly: Študent je povinný odovzdať on-line protokoly zo všetkých úloh, ktoré odcvičí. Protokoly sú hodnotené – bodované. V návode každej úlohy je uvedené, aká je požadovaná presnosť merania. Pre udelenie zápočtu je potrebné získať minimálne 51 % z možného bodového hodnotenia protokolov. Zápočtová písomka: Úspešnosť má byť minimálne 51 % a študent má nárok na dva opravné termíny. Celkové hodnotenie praktických cvičení: Protokoly: 40 %. Zápočtová písomka: 60 %. Počet bodov získaný za zápočet pripočítaný ku skúške: 10-20 bodov. Záverečné hodnotenie: Záverečným hodnotením predmetu je skúška. Skúška pozostáva z písomnej a ústnej časti, ktorá sa môže konať až po úspešnom vykonaní písomnej časti (minimum 51 %). Nesplnenie ústnej časti (minimum 51 % z každej otázky) znamená opakovanie celej skúšky vrátane jej písomnej časti. Hodnotenie predmetu vyjadrené známkou zo skúšky pozostáva z: 80 % výsledkov získaných zo skúšky (aritmetický priemer písomnej a ústnej časti) a 20 % získaných za udelenie zápočtu.
Výsledky vzdelávania
Študijný predmet Biofyzikálne vyšetrovacie metódy poskytuje študentovi špecifické poznatky o biofyzikálnych vyšetrovacích metódach využívaných v krmovinárstve a potravinárstve. Obsahová náplň predmetu je orientovaná na biofyzikálne metódy, spôsoby kontroly a hodnotenia možných zdravotných rizík potravín a krmív. Študentovi umožňuje získať praktické zručnosti, rozšíriť si špecifické znalosti, nadobudnúť vedomosti o možnostiach analýz kontroly potravín a krmív na úrovni biofyziky a biofyzikálnych vyšetrovacích metód a neskôr zužitkovať vedomosti ich aplikovaním vo vyššom stupni vzdelávania, ako aj v krmovinárskej či potravinárskej praxi.
Stručná osnova predmetu
Hmotnosť a merná hmotnosť.
Tlak a teplota.
Nízka a vysoká teplota v potravinárstve.
Vlhkosť vzduchu, potravín a krmovín.
Povrchové napätie a viskozita.
Sedimentácia a odstreďovanie.
Optika, svetlo, elektromagnetické spektrum.
Refraktometria a polarimetria.
Optické analytické metódy (absorpčná spektrofotometria, luminiscencia – fluorescencia a fosforescencia, emisná, Ramanova a infračervená spektroskopia).
Plameňová emisná fotometria.
Mikrovlnné žiarenie a mikrovlnná spektroskopia.
Ionizujúce žiarenie. Jadrová magnetická rezonancia.
Hmotnostná spektrometria.
Matematické a štatistické spracovanie experimentálnych výsledkov, fyzikálne veličiny a ich jednotky, chyby meraní.
Exkurzia na miesta možného uplatnenia absolventov s cieľom ukázať a vysvetliť niektoré metódy priamo v praxi.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Hmotnosť. Merná hmotnosť. Tlak.
2. Teplota. Nízka a vysoká teplota v potravinárstve.
3. Vlhkosť vzduchu, potravín a krmovín.
4. Povrchové napätie. Viskozita.
5. Sedimentácia a odstreďovanie. Centrifúgy a ich využitie v mliekarenstve.
6. Optika. Svetlo. Elektromagnetické spektrum. absorpčné a emisné spektrum.
7. Refraktometria. Polarimetria.
8. Absorpčná spektrofotometria. Luminiscencia - fluorescencia, fosforescencia, autofluorescencia.
9. Emisná, Ramanova a infračervená spektroskopia.
10. Plameňová emisná fotometria.
11. Mikrovlnné žiarenie. Mikrovlnná spektroskopia.
12. Ionizujúce žiarenie a jeho využitie v praxi.
13. Jadrová magnetická rezonancia. Hmotnostná spektrometira.
Praktické cvičenia:
1. Úvodná inštruktáž, Bezpečnosť pri práci v biofyzikálnom laboratóriu. Matematické a štatistické spracovanie experimentálnych výsledkov. Fyzikálne veličiny a ich jednotky. Chyby merania, signifikantná odchýlka. Gaussova krivka.
2.-12. - študenti individuálne realizujú nasledujúce praktické cvičenia:
a) Meranie intenzity ionizujúceho žiarenia. Meranie vlhkosti vzduchu.
b) Meranie mernej hmotnosti.
c) Meranie povrchového napätia.
d) Meranie merného tepla.
e) Sedimentácia a odstreďovanie.
f) Refraktometria.
g) Polarimetria.
h) Spektrofotometira I - kvalitatívna analýza
i) Spektrofotometira II - kvantitatívna analýza
j) Meranie viskozity.
k) Meranie tlaku krvi.
12. Zápočtová písomka.
13. Exkurzia.
Odporúčaná literatúra
1. Figura, L.O., Teixeira, A.A.: Food Physics. Springer, 2007, 554 s. ISBN 978-3-540-34191-8.
2. Kyzlink, V.: Základy konzervace potravin. Praha: SNTL, 1980, 513 s.
3. Staničová, J.: Biofyzika. Košice: UVLF, 2009, 179 s. ISBN 978-80-8077-157-7.
4. Staničová, J. a kol.: Učebné texty k praktickým cvičeniam. Košice: UVLF, 2014, 222 s. ISBN
978-80-8077-389-2.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Priebežné hodnotenie pozostáva z hodnotenia odovzdaných protokolov a zápočtovej písomky. Protokoly: Študent je povinný odovzdať on-line protokoly zo všetkých úloh, ktoré odcvičí. Protokoly sú hodnotené – bodované. V návode každej úlohy je uvedené, aká je požadovaná presnosť merania. Pre udelenie zápočtu je potrebné získať minimálne 51 % z možného bodového hodnotenia protokolov. Zápočtová písomka: Úspešnosť má byť minimálne 51 % a študent má nárok na dva opravné termíny. Celkové hodnotenie praktických cvičení: Protokoly: 40 %. Zápočtová písomka: 60 %. Počet bodov získaný za zápočet pripočítaný ku skúške: 10-20 bodov.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienky na úspešné absolvovanie predmetu zahŕňajú získanie zápočtu, ktorý sa udeľuje na základe uspokojujúceho priebežného hodnotenia. Záverečným hodnotením je skúška. Priebežné hodnotenie: Praktické cvičenia: Účasť študentov na cvičeniach je povinná, možnosť prípadných absencií je daná študijným poriadkom univerzity. Študent môže mať maximálne tri vyučujúcim ospravedlnené absencie, z toho dve si musí nahradiť. Za 3. absenciu mu bude udelených nula bodov v konečnom hodnotení za úlohu, ktorú mal v tom čase odcvičiť. Testovanie pripravenosti na každé praktické cvičenie. V prípade nepripravenosti na cvičenie, má vyučujúci právo neuznať študentovi cvičenie. Protokoly: Študent je povinný odovzdať on-line protokoly zo všetkých úloh, ktoré odcvičí. Protokoly sú hodnotené – bodované. V návode každej úlohy je uvedené, aká je požadovaná presnosť merania. Pre udelenie zápočtu je potrebné získať minimálne 51 % z možného bodového hodnotenia protokolov. Zápočtová písomka: Úspešnosť má byť minimálne 51 % a študent má nárok na dva opravné termíny. Celkové hodnotenie praktických cvičení: Protokoly: 40 %. Zápočtová písomka: 60 %. Počet bodov získaný za zápočet pripočítaný ku skúške: 10-20 bodov. Záverečné hodnotenie: Záverečným hodnotením predmetu je skúška. Skúška pozostáva z písomnej a ústnej časti, ktorá sa môže konať až po úspešnom vykonaní písomnej časti (minimum 51 %). Nesplnenie ústnej časti (minimum 51 % z každej otázky) znamená opakovanie celej skúšky vrátane jej písomnej časti. Hodnotenie predmetu vyjadrené známkou zo skúšky pozostáva z: 80 % výsledkov získaných zo skúšky (aritmetický priemer písomnej a ústnej časti) a 20 % získaných za udelenie zápočtu.
Záverečné hodnotenie:
Záverečným hodnotením predmetu je skúška. Skúška pozostáva z písomnej a ústnej časti, ktorá sa môže konať až po úspešnom vykonaní písomnej časti (minimum 51 %). Nesplnenie ústnej časti (minimum 51 % z každej otázky) znamená opakovanie celej skúšky vrátane jej písomnej časti. Hodnotenie predmetu vyjadrené známkou zo skúšky pozostáva z: 80 % výsledkov získaných zo skúšky (aritmetický priemer písomnej a ústnej časti) a 20 % získaných za udelenie zápočtu.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 174
ABCDEFX
8.6217.2415.5217.8231.039.77
 
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content