Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 2 / 2 - Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre udelenie zápočtu je potrebná 100 %-ná aktívna účasť na cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach, odovzdané protokoly zo všetkých absolvovaných praktických úloh, úspešné absolvovanie priebežných testov s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och) a úspešné zvládnutie záverečného testu s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och). Maximálne hodnotenie za praktické cvičenie je 15 % (aktivita 5 %, protokoly 5 %, priebežný test 1 - 2,5 %, priebežný test 2 - 2,5 %). Ďalších 15 % môže študent získať za záverečný test. Ak získa za tieto časti spolu minimálne 15 % (žiadna časť nesmie byť hodnotená známkou FX), získa zápočet a môže absolvovať skúšku z predmetu (obsahová náplň vyplýva zo sylabu prednášok a cvičení). Skúška je rozdelená na dve časti. Za každú časť môže študent získať maximálne 35 % (spolu 70 %), minimálna hranica pre absolvovanie predmetu je 18 % za každú časť jednotlivo. Na celkové hodnotenie A je potrebné získať spolu najmenej 91 %, na hodnotenie B najmenej 81 %, na hodnotenie C najmenej 71 %, na hodnotenie D najmenej 61 %, na hodnotenie E najmenej 51 %. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý získal spolu menej ako 51 %. V prípade opätovného zapísania predmetu budú študentovi za zápočet pridelené percentá, ktoré mal v deň udelenia zápočtu. | |
Výsledky vzdelávania | |
Na základe získaných poznatkov dokáže študent pochopiť základné chemické premeny, ktorým krmivá a potraviny podliehajú v priebehu spracovania a skladovania, posúdiť ich kvalitu a zdravotnú neškodnosť. Praktické cvičenia ho naučia správnym pracovným návykom, logickému mysleniu a samostatnosti v rozhodovaní. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Biologicky významné reakcie organických zlúčenín. Vzťah štruktúry k vlastnostiam a biologickej funkcii organických zlúčenín. Biochemicky významné reakcie hydroxyderivátov, oxozlúčenín, karboxylových kyselín a ich derivátov. Štruktúra a biologická funkcia lipidov. Fyzikálno-chemické vlastností lipidov v membránach. Chemicky významné reakcie lipidov. Štruktúra a vlastnosti aminokyselín, peptidov a bielkovín. Biochemicky významné reakcie aminokyselín, peptidov a bielkovín. Vznik a funkcia biogénnych amínov. Biologicky významné peptidy. Štruktúra a biologická funkcia bielkovín. Význam bielkovín v potravinách a krmivách. Biochemicky významné organické zlúčeniny dusíka a síry. Štruktúra, vlastnosti a biologická funkcia sacharidov. Charakteristické reakcie sacharidov. Biologicky významné heterocyklické zlúčeniny, ich štruktúra, vlastnosti a výskyt v potravinách a krmivách. Vybrané reakcie sacharidov, bielkovín a lipidov. |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky: 1. Štruktúra organických zlúčenín a ich reakcie Úvod do organickej chémie, rozdelenie organických zlúčenín, vzorce, izoméria, indukčný a mezomérny efekt, typy chemických reakcií, názvoslovie organických zlúčenín. Vzťah štruktúry a biologickej funkcie organických zlúčenín. 2. Hydroxyderiváty Hydroxyderiváty – charakteristika, rozdelenie. Vlastnosti a biochemicky významné reakcie alkoholov, fenolov a enolov. 3. Oxozlúčeniny – charakteristika, rozdelenie, biochemicky významné reakcie. Biochemicky a senzoricky významné oxozlúčeniny. Toxicita oxozlúčenín. 4. Štruktúra, vlastnosti a biologické funkcie sacharidov I Rozdelenie sacharidov. Fyzikálno-chemické vlastnosti, štruktúra a izoméria monosacharidov. Prehľad významných monosacharidov a ich derivátov (deoxysacharidy, aminosacharidy, sacharidové alkoholy, anorganické estery sacharidov). Biochemicky významné reakcie monosacharidov. 5. Štruktúra, vlastnosti a biologické funkcie sacharidov II Oligosacharidy – prehľad významných disacharidov, typy glykozidickej väzby. Polysacharidy (homoglykány a heteroglykány) – štruktúra, vlastnosti, biologické funkcie. Význam pre potravinárstvo a krmovinárstvo. 6. Karboxylové kyseliny a ich funkčné deriváty Charakteristika a rozdelenie karboxylových kyselín. Fyzikálno-chemické vlastnosti karboxylových kyselín a biochemicky významné reakcie. Vyššie karboxylové kyseliny, ich biologický význam. Funkčné deriváty karboxylových kyselín (soli, estery, anhydridy, amidy) - štruktúra, fyzikálno-chemické vlastnosti a biochemicky významné reakcie. 7. Štruktúra, vlastnosti a biologická funkcia lipidov Charakteristika lipidov, rozdelenie a fyzikálno–chemické vlastnosti. Jednoduché lipidy - štruktúra a biologická funkcia. Fosfolipidy – rozdelenie, štruktúra a biologická funkcia. Glykolipidy – štruktúra a biologická funkcia. Význam fyzikálno – chemických vlastností lipidov pre výstavbu membrán. Sprievodné látky lipidov. 8. Karboxylové kyseliny a ich substitučné deriváty Substitučné deriváty karboxylových kyselín – štruktúra, fyzikálno-chemické vlastnosti a biochemicky významné reakcie hydroxykyselín a oxokyselín. Štruktúra, vlastnosti a funkcie aminokyselín Rozdelenie, štruktúra a fyzikálno-chemické vlastnosti aminokyselín. Esenciálne a neesenciálne aminokyseliny. Biochemicky významné reakcie. Vznik biogénnych amínov a ich funkcie v organizme. 9. Štruktúra, vlastnosti a funkcie peptidov a bielkovín Peptidová väzba. Vznik a názvoslovie peptidov. Biologicky významné peptidy. Štruktúra, rozdelenie a biologické funkcie bielkovín. Izoelektrický bod bielkovín, rozpustnosť, vysoľovanie, denaturácia. Plnohodnotné a neplnohodnotné bielkoviny. Význam bielkovín v potravinách. 10. Deriváty kyseliny uhličitej Významné deriváty kyseliny uhličitej. Močovina a jej deriváty – vlastnosti, biochemický význam, potenciálny zdroj dusíka. Úloha a význam kreatínu a kreatinínu. 11. Organické zlúčeniny dusíka Amíny, biogénne amíny, aminokyseliny, amidy, aminohydroxyderiváty, heterocyklické zlúčeniny dusíka. Charakteristika, významné reakcie, biochemický význam. 12. Organické zlúčeniny síry Tioly, sulfidy, disulfidy, kyseliny sulfónové a ich deriváty. Biochemicky významné zlúčeniny síry, úloha pri antioxidačnej ochrane organizmu. Biochemicky významné reakcie zlúčenín síry. 13. Heterocyklické zlúčeniny Rozdelenie, charakteristika, základné pravidlá názvoslovia, chemické vlastnosti. 5 – článkové heterocykly a ich biologicky významné deriváty, 6 – článkové heterocykly a ich biologicky významné deriváty (aminokyseliny, farbivá, enzýmy, pyrimidínové a purínové bázy). Praktické cvičenia: 1. Bezpečnosť pri práci v chemickom laboratóriu Názvoslovie organických zlúčenín I Základné pravidlá názvoslovia uhľovodíkov, ich derivátov a uhľovodíkových zvyškov. 2. Názvoslovie organických zlúčenín II Názvoslovie funkčných skupín. Izoméria organických zlúčenín. Efekty v organickej chémii. 3. Základné operácie v chemickom laboratóriu I Kryštalizácia, dekantácia, zrážanie, filtrácia, extrakcia. - kryštalizácia - zrážanie - filtrácia - extrakcia rastlinných farbív 4. Reakcie organických zlúčenín I Substitúcia, adícia, eliminácia. Významné reakcie alkoholov, fenolov a oxozlúčenín. 5. Typické reakcie organických zlúčenín I - pokračovanie - rozpustnosť alkoholov - rozlíšenie metanolu od etanolu - skúška na benzén a benzín v etanole - reakcie fenolov s FeCl3 Priebežný test 1 6. Základné zložky krmív a potravín - sacharidy Názvoslovie, typy vzorcov, monosacharidy, glykozidická väzba, oligosacharidy, polysacharidy. - dehydratácia sacharózy - reakcia aldehydov s Tollensovým činidlom - reakcia aldehydov s Fehlingovým roztokom 7. Základné operácie v chemickom laboratóriu II Homogenizácia, sušenie, odstreďovanie, sublimácia, dialýza, osmóza. - stanovenie sušiny v biologickom materiáli - sublimácia - dialýza 8. Karboxylové kyseliny a ich deriváty Názvoslovie, vzorce, typické reakcie. Funkčné a substitučné deriváty karboxylových kyselín - rozpustnosť karboxylových kyselín vo vode - vznik solí karboxylových kyselín - príprava esterov karboxylových kyselín 9. Reakcie organických zlúčenín II Disociácia organických kyselín a zásad. - antokyaníny v rastlinách - meranie pH nápojov - meranie pH v biologickom materiáli 10. Reakcie organických zlúčenín III Oxidačno-redukčné reakcie. - reverzibilná oxidačno-redukčná premena glukózy - vitamín C - provitamín A Priebežný test 2 11. Základné zložky krmív a potravín - aminokyseliny, peptidy, bielkoviny Názvoslovie, typické reakcie, peptidová väzba, štruktúra bielkovín a typy väzieb. - dôkaz bielkovín v niektorých potravinách 12. Základné zložky krmív a potravín - lipidy Názvoslovie, rozdelenie, typické reakcie. - izolácia mastných kyselín z mydla - zrážanie mydiel 13. Zápočtová písomná práca. Zápočet |
|
Odporúčaná literatúra | |
1. Mareková, M., Guzy J., Chovanová Z.: Základy bioorganickej chémie. Košice: LF UPJŠ, 2007, 129 s. ISBN 978-80-7165-644-9. 2. McMurry, J.: Organická chemie. Brno: VUTIUM, 2007, 1176 s. ISBN 978-80-214-3291-8. 3. Sobeková, A., Kostecká, Z., Heinová, D., Hrušková, T., Mártonová, M., Šimková, J., Bujdošová Z.: Pracovný zošit na praktické cvičenia z chémie a biochémie. Košice: UVLF. 2014, 246 s. ISBN 978-80-8077-412-7. 4. Stankovský, Š., Štetinová, J., Považanec, F., Marchalín, Š., Milata, V.: Organická chémia: úlohy a otázky. Bratislava: STU, 1993, 105 s. ISBN 80-227-0892-5. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: Priebežnú kontrolu zabezpečuje vyučujúci pedagóg formou protokolov z praktických cvičení a priebežných testov. Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre udelenie zápočtu je potrebná 100 %-ná aktívna účasť na cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach, odovzdané protokoly zo všetkých absolvovaných praktických úloh, úspešné absolvovanie priebežných testov s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och) a úspešné zvládnutie záverečného testu s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och). Maximálne hodnotenie za praktické cvičenie je 15 % (aktivita 5 %, protokoly 5 %, priebežný test 1 - 2,5 %, priebežný test 2 - 2,5 %). Ďalších 15 % môže študent získať za záverečný test. Ak získa za tieto časti spolu minimálne 15 % (žiadna časť nesmie byť hodnotená známkou FX), získa zápočet a môže absolvovať skúšku z predmetu (obsahová náplň vyplýva zo sylabu prednášok a cvičení). Skúška je rozdelená na dve časti. Za každú časť môže študent získať maximálne 35 % (spolu 70 %), minimálna hranica pre absolvovanie predmetu je 18 % za každú časť jednotlivo. Na celkové hodnotenie A je potrebné získať spolu najmenej 91 %, na hodnotenie B najmenej 81 %, na hodnotenie C najmenej 71 %, na hodnotenie D najmenej 61 %, na hodnotenie E najmenej 51 %. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý získal spolu menej ako 51 %. V prípade opätovného zapísania predmetu budú študentovi za zápočet pridelené percentá, ktoré mal v deň udelenia zápočtu. Záverečné hodnotenie: zápočet, skúška
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský | |
POZNÁMKA | |
žiadne |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |