Organická chémia

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaChBChBF/OrgCh BKaPef*/22    Skratka: OrgCh BKaPef*
  •  Kredity: 7
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre udelenie zápočtu je potrebná 100 %-ná aktívna účasť na cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach, odovzdané protokoly zo všetkých absolvovaných praktických úloh, úspešné absolvovanie priebežných testov s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och) a úspešné zvládnutie záverečného testu s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och). Maximálne hodnotenie za praktické cvičenie je 15 % (aktivita 5 %, protokoly 5 %, priebežný test 1 - 2,5 %, priebežný test 2 - 2,5 %). Ďalších 15 % môže študent získať za záverečný test. Ak získa za tieto časti spolu minimálne 15 % (žiadna časť nesmie byť hodnotená známkou FX), získa zápočet a môže absolvovať skúšku z predmetu (obsahová náplň vyplýva zo sylabu prednášok a cvičení).
Skúška je rozdelená na dve časti. Za každú časť môže študent získať maximálne 35 % (spolu 70 %), minimálna hranica pre absolvovanie predmetu je 18 % za každú časť jednotlivo. Na celkové hodnotenie A je potrebné získať spolu najmenej 91 %, na hodnotenie B najmenej 81 %, na hodnotenie C najmenej 71 %, na hodnotenie D najmenej 61 %, na hodnotenie E najmenej 51 %. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý získal spolu menej ako 51 %. V prípade opätovného zapísania predmetu budú študentovi za zápočet pridelené percentá, ktoré mal v deň udelenia zápočtu.
Výsledky vzdelávania
Na základe získaných poznatkov dokáže študent pochopiť základné chemické premeny, ktorým krmivá a potraviny podliehajú v priebehu spracovania a skladovania, posúdiť ich kvalitu a zdravotnú neškodnosť. Praktické cvičenia ho naučia správnym pracovným návykom, logickému mysleniu a samostatnosti v rozhodovaní.
Stručná osnova predmetu
Biologicky významné reakcie organických zlúčenín. Vzťah štruktúry k vlastnostiam a biologickej funkcii organických zlúčenín. Biochemicky významné reakcie hydroxyderivátov, oxozlúčenín, karboxylových kyselín a ich derivátov. Štruktúra a biologická funkcia lipidov. Fyzikálno-chemické vlastností lipidov v membránach. Chemicky významné reakcie lipidov. Štruktúra a vlastnosti aminokyselín, peptidov a bielkovín. Biochemicky významné reakcie aminokyselín, peptidov a bielkovín. Vznik a funkcia biogénnych amínov. Biologicky významné peptidy. Štruktúra a biologická funkcia bielkovín. Význam bielkovín v potravinách a krmivách. Biochemicky významné organické zlúčeniny dusíka a síry. Štruktúra, vlastnosti a biologická funkcia sacharidov. Charakteristické reakcie sacharidov. Biologicky významné heterocyklické zlúčeniny, ich štruktúra, vlastnosti a výskyt v potravinách a krmivách. Vybrané reakcie sacharidov, bielkovín a lipidov.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Štruktúra organických zlúčenín a ich reakcie
Úvod do organickej chémie, rozdelenie organických zlúčenín, vzorce, izoméria, indukčný a mezomérny efekt, typy chemických reakcií, názvoslovie organických zlúčenín. Vzťah štruktúry a biologickej funkcie organických zlúčenín.
2. Hydroxyderiváty
Hydroxyderiváty – charakteristika, rozdelenie. Vlastnosti a biochemicky významné reakcie alkoholov, fenolov a enolov.
3. Oxozlúčeniny – charakteristika, rozdelenie, biochemicky významné reakcie. Biochemicky a senzoricky významné oxozlúčeniny. Toxicita oxozlúčenín.
4. Štruktúra, vlastnosti a biologické funkcie sacharidov I
Rozdelenie sacharidov. Fyzikálno-chemické vlastnosti, štruktúra a izoméria monosacharidov. Prehľad významných monosacharidov a ich derivátov (deoxysacharidy, aminosacharidy, sacharidové alkoholy, anorganické estery sacharidov). Biochemicky významné reakcie monosacharidov.
5. Štruktúra, vlastnosti a biologické funkcie sacharidov II
Oligosacharidy – prehľad významných disacharidov, typy glykozidickej väzby. Polysacharidy (homoglykány a heteroglykány) – štruktúra, vlastnosti, biologické funkcie. Význam pre potravinárstvo a krmovinárstvo.
6. Karboxylové kyseliny a ich funkčné deriváty
Charakteristika a rozdelenie karboxylových kyselín. Fyzikálno-chemické vlastnosti karboxylových kyselín a biochemicky významné reakcie. Vyššie karboxylové kyseliny, ich biologický význam. Funkčné deriváty karboxylových kyselín (soli, estery, anhydridy, amidy) - štruktúra, fyzikálno-chemické vlastnosti a biochemicky významné reakcie.
7. Štruktúra, vlastnosti a biologická funkcia lipidov
Charakteristika lipidov, rozdelenie a fyzikálno–chemické vlastnosti. Jednoduché lipidy - štruktúra a biologická funkcia. Fosfolipidy – rozdelenie, štruktúra a biologická funkcia.
Glykolipidy – štruktúra a biologická funkcia. Význam fyzikálno – chemických vlastností lipidov pre výstavbu membrán. Sprievodné látky lipidov.
8. Karboxylové kyseliny a ich substitučné deriváty
Substitučné deriváty karboxylových kyselín – štruktúra, fyzikálno-chemické vlastnosti
a biochemicky významné reakcie hydroxykyselín a oxokyselín.
Štruktúra, vlastnosti a funkcie aminokyselín
Rozdelenie, štruktúra a fyzikálno-chemické vlastnosti aminokyselín. Esenciálne a neesenciálne aminokyseliny. Biochemicky významné reakcie. Vznik biogénnych amínov a ich funkcie v organizme.
9. Štruktúra, vlastnosti a funkcie peptidov a bielkovín
Peptidová väzba. Vznik a názvoslovie peptidov. Biologicky významné peptidy. Štruktúra, rozdelenie a biologické funkcie bielkovín. Izoelektrický bod bielkovín, rozpustnosť, vysoľovanie, denaturácia. Plnohodnotné a neplnohodnotné bielkoviny. Význam bielkovín v potravinách.
10. Deriváty kyseliny uhličitej
Významné deriváty kyseliny uhličitej. Močovina a jej deriváty – vlastnosti, biochemický význam, potenciálny zdroj dusíka. Úloha a význam kreatínu a kreatinínu.
11. Organické zlúčeniny dusíka
Amíny, biogénne amíny, aminokyseliny, amidy, aminohydroxyderiváty, heterocyklické zlúčeniny dusíka. Charakteristika, významné reakcie, biochemický význam.
12. Organické zlúčeniny síry
Tioly, sulfidy, disulfidy, kyseliny sulfónové a ich deriváty. Biochemicky významné zlúčeniny síry, úloha pri antioxidačnej ochrane organizmu. Biochemicky významné reakcie zlúčenín síry.
13. Heterocyklické zlúčeniny
Rozdelenie, charakteristika, základné pravidlá názvoslovia, chemické vlastnosti.
5 – článkové heterocykly a ich biologicky významné deriváty, 6 – článkové heterocykly
a ich biologicky významné deriváty (aminokyseliny, farbivá, enzýmy, pyrimidínové
a purínové bázy).
Praktické cvičenia:
1. Bezpečnosť pri práci v chemickom laboratóriu
Názvoslovie organických zlúčenín I
Základné pravidlá názvoslovia uhľovodíkov, ich derivátov a uhľovodíkových zvyškov.
2. Názvoslovie organických zlúčenín II
Názvoslovie funkčných skupín. Izoméria organických zlúčenín.
Efekty v organickej chémii.
3. Základné operácie v chemickom laboratóriu I
Kryštalizácia, dekantácia, zrážanie, filtrácia, extrakcia.
- kryštalizácia
- zrážanie
- filtrácia
- extrakcia rastlinných farbív
4. Reakcie organických zlúčenín I
Substitúcia, adícia, eliminácia.
Významné reakcie alkoholov, fenolov a oxozlúčenín.
5. Typické reakcie organických zlúčenín I - pokračovanie
- rozpustnosť alkoholov
- rozlíšenie metanolu od etanolu
- skúška na benzén a benzín v etanole
- reakcie fenolov s FeCl3
Priebežný test 1
6. Základné zložky krmív a potravín - sacharidy
Názvoslovie, typy vzorcov, monosacharidy, glykozidická väzba,
oligosacharidy, polysacharidy.
- dehydratácia sacharózy
- reakcia aldehydov s Tollensovým činidlom
- reakcia aldehydov s Fehlingovým roztokom
7. Základné operácie v chemickom laboratóriu II
Homogenizácia, sušenie, odstreďovanie, sublimácia, dialýza, osmóza.
- stanovenie sušiny v biologickom materiáli
- sublimácia
- dialýza
8. Karboxylové kyseliny a ich deriváty
Názvoslovie, vzorce, typické reakcie.
Funkčné a substitučné deriváty karboxylových kyselín
- rozpustnosť karboxylových kyselín vo vode
- vznik solí karboxylových kyselín
- príprava esterov karboxylových kyselín
9. Reakcie organických zlúčenín II
Disociácia organických kyselín a zásad.
- antokyaníny v rastlinách
- meranie pH nápojov
- meranie pH v biologickom materiáli
10. Reakcie organických zlúčenín III
Oxidačno-redukčné reakcie.
- reverzibilná oxidačno-redukčná premena glukózy
- vitamín C
- provitamín A
Priebežný test 2
11. Základné zložky krmív a potravín - aminokyseliny, peptidy, bielkoviny
Názvoslovie, typické reakcie, peptidová väzba, štruktúra bielkovín a typy väzieb.
- dôkaz bielkovín v niektorých potravinách
12. Základné zložky krmív a potravín - lipidy
Názvoslovie, rozdelenie, typické reakcie.
- izolácia mastných kyselín z mydla
- zrážanie mydiel
13. Zápočtová písomná práca. Zápočet
Odporúčaná literatúra
1. Mareková, M., Guzy J., Chovanová Z.: Základy bioorganickej chémie. Košice: LF UPJŠ, 2007, 129 s. ISBN 978-80-7165-644-9.
2. McMurry, J.: Organická chemie. Brno: VUTIUM, 2007, 1176 s. ISBN 978-80-214-3291-8.
3. Sobeková, A., Kostecká, Z., Heinová, D., Hrušková, T., Mártonová, M., Šimková, J., Bujdošová Z.: Pracovný zošit na praktické cvičenia z chémie a biochémie. Košice: UVLF. 2014, 246 s. ISBN 978-80-8077-412-7.
4. Stankovský, Š., Štetinová, J., Považanec, F., Marchalín, Š., Milata, V.: Organická chémia: úlohy a otázky. Bratislava: STU, 1993, 105 s. ISBN 80-227-0892-5.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Priebežnú kontrolu zabezpečuje vyučujúci pedagóg formou protokolov z praktických cvičení a priebežných testov.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre udelenie zápočtu je potrebná 100 %-ná aktívna účasť na cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach, odovzdané protokoly zo všetkých absolvovaných praktických úloh, úspešné absolvovanie priebežných testov s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och) a úspešné zvládnutie záverečného testu s minimálnym hodnotením E (Kreditový systém BKaP/Och). Maximálne hodnotenie za praktické cvičenie je 15 % (aktivita 5 %, protokoly 5 %, priebežný test 1 - 2,5 %, priebežný test 2 - 2,5 %). Ďalších 15 % môže študent získať za záverečný test. Ak získa za tieto časti spolu minimálne 15 % (žiadna časť nesmie byť hodnotená známkou FX), získa zápočet a môže absolvovať skúšku z predmetu (obsahová náplň vyplýva zo sylabu prednášok a cvičení).
Skúška je rozdelená na dve časti. Za každú časť môže študent získať maximálne 35 % (spolu 70 %), minimálna hranica pre absolvovanie predmetu je 18 % za každú časť jednotlivo. Na celkové hodnotenie A je potrebné získať spolu najmenej 91 %, na hodnotenie B najmenej 81 %, na hodnotenie C najmenej 71 %, na hodnotenie D najmenej 61 %, na hodnotenie E najmenej 51 %. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý získal spolu menej ako 51 %. V prípade opätovného zapísania predmetu budú študentovi za zápočet pridelené percentá, ktoré mal v deň udelenia zápočtu.
Záverečné hodnotenie:
zápočet, skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content