Mikrobiológia

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/Mb1 BKaPef*/22    Skratka: Mb1 BKaPef*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Predmet nemôžu absolvovať gravidné študentky. Pre absolvovanie predmetu musí študent aktívne participovať na praktických cvičeniach (100 %) a byť prítomný na prednáškach (54 %), pričom prezenciu na prednáškach potvrdzuje svojím podpisom. V priebehu semestra študenti píšu 2 kreditové testy (v 6. a 12. týždni), s maximálnym počtom bodov 10/test. Minimálny počet bodov na úspešné absolvovanie testu je 5,5 bodov. Otázky v texte testu sú v kombinovanej forme, to znamená dopisovacie a tiež s možnosťou výberu jednej správnej odpovede zo štyroch ponúkaných možností. Do výsledného hodnotenia zápočtu sú okrem bodov získaných za zápočtové testy zahrnuté aj výsledky ústnych odpovedí, ktoré študent získava v priebehu semestra na praktických cvičeniach.
Výsledky vzdelávania
Študent získava vedomosti v oblasti všeobecnej bakteriológie a virológie, to znamená prehľad o medicínsky významných mikroorganizmoch, ich taxonómii, štruktúre, metabolizme, genetike ale najmä o faktoroch virulencie, spôsobe prenosu a šírenia infekcií prostredníctvom potravín a krmív, tiež o zoonotických patogénoch, či environmentálnych baktériách a vírusoch. V rámci praktických cvičení si študent osvojí laboratórne zručnosti v mikrobiologickej diagnostike (napríklad kultivačné a mikroskopické techniky, biochemické, sérologické a molekulárne vyšetrovacie metódy) so zameraním na určenie pôvodcu infekcií prenášaných najmä potravinami či kontaktom, na základe fenotypických či genotypických charakteristík. Predmet je v prvom semestri vyučovania predmetu ukončený udelením zápočtu.
Stručná osnova predmetu
Klasifikácia a charakteristika mikroorganizmov.
Charakteristika a rozdelenie baktérií a vírusov z hľadiska bezpečnosti krmív a potravín.
Požiadavky mikroorganizmov na reprodukciu a rast.
Metabolizmus baktérií.
Faktory virulencie patogénnych mikroorganizmov.
Genetika mikroorganizmov, prenos génov rezistencie medzi baktériami, vznik mutácií.
Vybrané potravinové patogény a alimentárne nákazy súvisiace s odborným zameraním študijného programu.
Sylabus predmetu
Prednášky
1. Historický prehľad vývoja mikrobiológie. Úloha mikroorganizmov v prírode, ich prospešné a škodlivé účinky. Prehľad systematiky. Plesne. Vírusy: štruktúra, klasifikácia vírusov.
2. Morfológia a štruktúra prokaryotickej bunky. Endospóry.
3. Rast mikroorganizmov. Generačná doba a rast bakteriálnej populácie.
4. Distribúcia mikroorganizmov v prírode.
5. Metabolizmus mikroorganizmov - základy látkovej výmeny a premeny energie u mikroorganizmov. Rozklad prírodných látok mikroorganizmami.
6. Vplyv vonkajších faktorov na mikroorganizmy.
7. Vzťahy medzi mikroorganizmami a hostiteľom. Mechanizmy mikrobiálnej patogenity, virulencia mikroorganizmov, zdroje a šírenie infekcie.
8. Mikrobiálna genetika. Genómová DNA, genetický kód, gény.
9. Mechanizmus DNA replikácie, transkripcie a translácie u prokaryotických buniek.
10. Horizontálny transfer genetickej informácie: konjugácia, transformácia, transdukcia.
11. Zmeny genetickej informácie. Mutácie a mutagenéza. Rekombinácia.
12. Charakteristika húb a plesní, výskyt v potravinách a krmivách.
13. Charakteristika alimentárnych nákaz.
Cvičenia
1. Práca v mikrobiologickom laboratóriu, príprava živných pôd.
2. Izolácia a kultivácia baktérií na živných pôdach.
3. Vyhodnotenie rastu baktérií na živných pôdach.
4. Natívny preparát a jednoduché farbiace metódy.
5. Diferenciálne farbiace metódy.
6. Špeciálne farbiace metódy - farbenie štruktúr baktérií. 1. KREDITOVÝ TEST.
7. Selektívne farbiace metódy.
8. Metabolické aktivity baktérii a metódy ich testovania.
9. Základné sérologické metódy detekcie bakteriálnych antigénov – aglutinácia a precipitácia.
10. Molekulovo – biologické (DNA) metódy na detekciu mikroorganizmov - PCR metóda.
11. Kvalitatívne a kvantitatívne metódy testovania rezistencie baktérii voči antibiotikám.
12. Stanovenie počtu KTJ. Riešenie úlohy mikrobiologickej diagnostiky. 2. KREDITOVÝ TEST.
13. Význam mikrobiologických vyšetrovacích metód. Vyhodnotenie a udeľovanie zápočtov.
Odporúčaná literatúra
1. Bednář, M. a kol.: Lékářská mikrobiologie. Praha: Triton, 1996, 560 s. ISBN 8594031505280.
2. Koščová, J.: Slovník základných pojmov používaných v mikrobiológii pre ŠP BKaP. Košice: UVLF, 2017, 92 s. ISBN 978-80-8077-546-9.
3. Pilipčinec, E. a kol.: Praktické cvičenia z mikrobiológie, 2. vyd. Košice: UVLF, 2016, 166 s. ISBN 978-80-8077-504-9.
4. Votava, M. a kol.: Lékařská mikrobiologie obecná, 2. vyd. Brno: Neptun, 2005, 351 s. ISBN 80-86850-00-5.
5. Votava, M.: Lékařská mikrobiologie speciální. Brno: Neptun, 2003, 495 s. ISBN 80-902896-6-5.
6. Prednášky - aktualizované témy.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: Biológia, Všeobecná a anorganická chémia
Priebežné hodnotenie:
Priebežné hodnotenie spočíva v absolvovaní dvoch zápočtových testov, v 6. a 12. týždni semestra. Každý zápočtový test pozostáva z 10-tich otázok. Polovica otázok je koncipovaných so štyrmi možnosťami, z ktorých je jedna odpoveď správna a druhá polovica sú otázky, na ktoré študenti píšu slovné odpovede. Minimálny počet bodov, ktoré je potrebné dosiahnuť na úspešné absolvovanie testu, je 5,5 bodov. Priebežne sa vedomosti študentov overujú aj opakovaním predchádzajúcej témy na začiatku každého praktického cvičenia. Výsledky dosiahnuté študentom v priebežnom hodnotení (10 % za semester) sa premietajú do záverečného hodnotenia.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Predmet nemôžu absolvovať gravidné študentky. Pre absolvovanie predmetu musí študent aktívne participovať na praktických cvičeniach (100 %) a byť prítomný na prednáškach (54 %), pričom prezenciu na prednáškach potvrdzuje svojím podpisom. V priebehu semestra študenti píšu 2 kreditové testy (v 6. a 12. týždni), s maximálnym počtom bodov 10/test. Minimálny počet bodov na úspešné absolvovanie testu je 5,5 bodov. Otázky v texte testu sú v kombinovanej forme, to znamená dopisovacie a tiež s možnosťou výberu jednej správnej odpovede zo štyroch ponúkaných možností. Do výsledného hodnotenia zápočtu sú okrem bodov získaných za zápočtové testy zahrnuté aj výsledky ústnych odpovedí, ktoré študent získava v priebehu semestra na praktických cvičeniach.
Záverečné hodnotenie:
Predmet v prvom semestri vyučovania predmetu končí udelením zápočtu, ktorý je výsledkom priebežného hodnotenia dosiahnutého študentom počas semestra.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Konzultácie k predmetu Mikrobiológia sú každý nepárny týždeň semestra v pondelok po 14:00 hod.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content