Zootechnika

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/Zoote BKaPef/22    Skratka: Zoote BKaPef
  •  Kredity: 6
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
nie je štátnicový predmet
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dva písomné zápočtové testy v semestri s nasledovným hodnotením: A= 91 - 100% B=81 - 90% C= 71 - 80% D= 61 - 70% E= 51 - 60% Fx=menej ako 50% - nevyhovel. Opravu zápočtových testov môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňa od ukončenia semestra.
Výsledky vzdelávania
Študent získava znalosti o význame chovu zvierat, ich domestikovaní, selekcii a šľachtení ako aj využití a zameraní jednotlivých plemien hospodárskych zvierat. V rámci všeobecnej zootechniky získa prehľad a skúsenosti s fixáciou, manipuláciou, vážením a meraním zvierat. Oboznámi sa s povinným označovaním jednotlivých druhov hospodárskych zvierat. Získa teoretické aj praktické vedomosti a skúsenosti s hodnotením exteriéru aj aktívnou účasťou pri posudzovaní na výstavách. Zároveň získa prehľad o využití, úžitkových typoch a chovných kategóriách jednotlivých druhov HZ. V rámci špeciálnej zootechniky sa oboznámi s charakteristikami a využitím jednotlivých plemien HZ.
Stručná osnova predmetu
Všeobecná zootechnika: fylogenéza a domestikácia HZ, zootechnická taxonómia, rast a vývin HZ, tvarové a úžitkové vlastnosti HZ, plemenárska evidencia, označovanie a identifikácia zvierat. Chov hovädzieho dobytka - charakteristika plemien, chov plemenných typov a kategórií HD, chov kráv bez trhovej produkcie, úžitkové vlastnosti so zameraním na produkciu kvalitných produktov. Chov oviec a kôz – charakteristika plemien, spôsoby chovu a odchov jahniat a kozliat, produkcia mlieka, mäsa a vlny, vlnoznalectvo. Chov ošípaných – charakteristika plemien, technológia chovu jednotlivých kategórií, chov prasníc, úžitkové vlastnosti. Chov koní – charakteristika plemien a spôsoby chovu koni, chov kobýl a žriebät, výkonnostné skúšky koní, manipulácia, hodnotenie, označovanie, evidencia, ustajnenie plemenných koni, plemenárska práca a plemenné knihy. Chov hydiny – charakteristika plemien hydiny, tvarové a úžitkové vlastnosti, technológie chovu jednotlivých druhov a kategórií hydiny, výkrm brojlerov, chov nosivých a mäsových plemien sliepok, liahnutie, odchov moriek, perličiek, bažantov a jarabíc, vznik a chov hybridov. Chov kožušinových zvierat – popis a štandardy bylinožravých a mäsožravých plemien kožušinových zvierat, bonitácia, tvarové a úžitkové vlastnosti, intenzívny chov a malochov králikov.
Sylabus predmetu
Sylabus prednášok zo Zootechniky 1. prednáška: Pojem, význam a vývoj chovu hospodárskych zvierat. Stavy zvierat na Slovensku a vo svete. Domestikácia a fylogenéza. Pôvod jednotlivých druhov. Zmeny zvierat po domestikácii. 2. prednáška: Konštitúcia a exteriér, rast a vývin. Exteriér hospodárskych zvierat. Určenie typu konštitúcie, habitus, komplex, temperament, kondícia. Zootechnická taxonómia (plemeno, plemenný štandard, ráz, kmeň, línia, . 3. prednáška: Úžitkovosť hospodárskych zvierat. Úžitkové vlastnosti a úžitkové typy a chovné kategórie jednotlivých druhov hospodárskych zvierat. ŠPECIÁLNA ZOOTECHNIKA 4. prednáška: Charakteristika základných plemien hrabavej a vodnej hydiny. Plemená a hybridy kury domácej. Plemená a hybridy morky domácej a perličiek. Plemená a hybridy kačky a husi domácej. 5. prednáška: Technologické-chovateľské postupy odchovu, chovu a ošetrovania hydiny. Úžitkové vlastnosti hydiny. Technika chovu (liahnutie, odchov kurčiat, morčiat, husí, kačíc). Výkrm kurčiat, morčiat, husí, kačíc. Legislatívne požiadavky na produkciu konzumných a násadových vajec. - zápočtový test 6. prednáška Plemenná charakteristika v chove koní, skupina mongolských koní, skupina orientálnych teplokrvných koní, skupina chladnokrvných okcidentálnych plemien koní, skupina malých horských koní . 7. prednáška: Technika chovu koní, ošetrovanie a odchov . 8. prednáška: Plemenná charakteristika vlnových a mäsových plemien oviec a kôz. Technika chovu a plemenitba oviec (pripúšťanie oviec, odchov jahniat, technika chovu oviec a kôz, pasenie oviec). Produkty chovu oviec (vlna, ovčie mäso, ovčie mlieko a výrobky, kože a ovčie kožušiny 9. prednáška: Plemenná charakteristika mliekových, mäsových a kombinovaných plemien HD. Technika chovu hovädzieho dobytka. Odchov teliat (obdobie mledzivovej výživy, obdobie mliečnej výživy). Odchov mladého dobytka. Odchov jalovíc. Technika chovu kráv. Ustajnenie dojníc. Výkrm teliat. Výkrm hovädzieho dobytka. 10. prednáška : Kontrola mliekovej úžitkovosti hovädzieho dobytka, kontrola prvého, druhého a tretieho stupňa. Kontrola dojiteľnosti kráv. Kontrola dedičnosti mäsovej úžitkovosti, bonitácia a plemenné knihy v chove hovädzieho dobytka. 11. prednáška: Rozdelenie a základná charakteristika kožušinových zvierat . Plemenná charakteristika a štandardy plemien králikov. Plemená a chov nutrií, činčíl a laboratórnych kožušinových zvierat . Chov a plemená líšok, noriek a fretiek 12. prednáška: Plemenná charakteristika a štandardy plemien ošípaných. Rast a vývin, usmerňovanie a ovplyvňovanie rastu ošípaných, typy ošípaných. Objektívne metódy hodnotenia úžitkových schopností ošípaných. Najvýznamnejšie plemená (priamouché, zvislouché, červené, čierne a čiernostrakaté plemená ošípaných). 13. prednáška: Technika chovu ošípaných (chov a ošetrovanie kancov, prasníc, odchov prasiat, výkrm ošípaných). Hodnotenie plemenných ošípaných, kontrola úžitkovosti. - písomná odovzdávka obrázkov plemien HZ Prednášajúci: doc. MVDr. Milan Vasiľ, CSc., MVDr. František Zigo, PhD., MVDr. Zuzana Farkašová, PhD.
Sylabus cvičení zo Zootechniky 1. cvičenie : Zásady bezpečnosti a opatrenia pri manipulácii so zvieratami. Pristupovanie a zaobchádzanie so zvieratami, fixácia (pristupovanie ku koňom, fixácia koňa, uzdenie koňa, sedlanie koňa, predvádzanie koňa). Pristupovanie k hovädziemu dobytku (fixácia, vyvádzanie hovädzieho dobytka, predvádzanie hovädzieho dobytka). Pristupovanie k ošípaným (fixácia, fixačné klietky, vyvádzanie a predvádzanie ošípaných). Pristupovanie k ovciam a kozám, fixácia. UVLF 2. cvičenie: Hodnotenie exteriéru domácich zvierat (váženie, meranie zvierat). Indexy telesných mier. Hodnotenie zvierat bodovaním, popis zvierat do obdĺžnika alebo do obrazca, značkový kľúč. Hodnotenie konštitúcie, habitu, komplexu a temperamentu. 3. cvičenie: Označovanie a identifikácia jednotlivých druhov hospodárskych zvierat (plemenné knihy, evidencia, dočasné a trvalé spôsoby označovania, dokumenty potrebné pre identifikáciu hospodárskych zvierat, inštitúcie zodpovedné za označovanie a vedenie evidencie HZ). 4. cvičenie: Hodnotenie tvarových vlastností hydiny, spôsoby posudzovania exteriéru. Posúdenie exteriéru dobrej a zlej nosnice, charakteristika výkrmových kurčiat a hodnotenie jatočnej hydiny. Umelá inseminácia hydiny, liahnutie hydiny, sexovanie kurčiat. Výber a brakovanie kurčiat. 5. cvičenie : Požiadavky na konzumné a násadové vajcia, tvorba vajec, stavba a zloženie vajca. Produkcia mäsa, jatočná výťažnosť a posúdenie jatočnej hydiny, vlastnosti a zloženie tuku. Hodnotenie kože a peria, stavba peria, získavanie a výťažnosť peria hydiny. Chovný cieľ husí a kačíc. PD Paňovce 6. cvičenie: Hodnotenie tvarových vlastností a identifikácia koní (posudzovanie jednotlivých častí tela). Jazdecký areál UVLF 7. cvičenie: Sfarbenie koní (základné farby, zvláštnosti sfarbenia, sýtosť sfarbenia, odtieň farby). Vrodené a získané odznaky. Určovanie veku koní. Nepravidelný a chybný chrup koní. Mechanika pohybu, chody koní. Jazdecký areál UVLF 8. cvičenie: Tvarové a úžitkové vlastnosti oviec a kôz. Základy vlnoznalectva, strihanie a ošetrovanie oviec a kôz (strojové dojenie). Chovný cieľ a hodnotenie plemenných oviec a kôz. Veľkovýrobná technológia v chove oviec a kôz. 9. cvičenie: Hodnotenie produkčných a reprodukčných parametrov hovädzieho dobytka (plodnosť, medziobdobie, medziteľnosť, inseminačný interval, inseminačný index, percento zabrezávania, laktácia, laktačné krivky, mliečnosť, sekréty mliečnej žľazy, tvorba mlieka). Zloženie a požiadavky na kvalitu mledziva a mlieka. 10. cvičenie: Kontrola mliekovej a mäsovej úžitkovosti (kontrola dojiteľnosti kráv, posudzovanie funkčných vlastností vemena, ukazovatele dojivosti, technológia dojenia, spôsoby strojového a ručného dojenia, dojnosť, dojivosť, hygienický program dojenia). Produkcia mäsa, zloženie, hodnotenie kvality, jatočné ukazovatele, legislatívne požiadavky na kvalitu a jatočnú hodnotu hovädzieho mäsa. ŠP Zemplínska Teplica Kynologická ukážka – Pri hati 10. 11. cvičenie: Spôsoby chovu, ošetrovanie králikov a kožušinových zvierat. Bonitácia a určovanie pohlavia kožušinových zvierat. Technika chovu králikov. Plemenitba a odchov. Tetovanie a registrácia králikov. Klietkový chov, legislatívne požiadavky. Pri Hati 10. 12. cvičenie: Posudzovanie tvarových vlastností ošípaných. Meranie, váženie a telesné indexy ošípaných. Značkový kľúč. Hodnotenie ošípaných podľa typu, konštitúcie a zovňajška. 13. cvičenie: Úžitkové vlastnosti ošípaných (plodnosť, mliečnosť, výkrmnosť a jatočná hodnota). Výpočet (príklad) na vyrovnanosť vrhu. Skúšky výkrmnosti a jatočnej hodnoty potomstva plemenných ošípaných. Bodové hodnotenie výkrmnosti a jatočnej hodnoty.
Odporúčaná literatúra
Vasiľ M. 2015: Všeobecná zootechnika, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-481-3. Zigo a kol. 2017: Cvičenie zo všeobecnej zootechniky, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-509-4. Vasiľ M. a kol. 2015: Chov kožušinových zvierat, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-487-5. Sidor, E.: Chov hospodárskych zvierat, 2003, Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre, Vydavateľstvo SPU. Chmelničná, Ľ. a kol.: Technológia chovu malých hospodárskych zvierat, 2008, Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre, Vydavateľstvo SPU. Šubrt, J., Hrouz, J.: Obecná zootechnika - návody do cvičení, 2000, Mendelova Zemedelská a Lesnícka Univerzita. Gabriš, J.: Atlas plemien hospodárskych zvierat, Príroda, Bratislava, 1987, 371s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Biológia, Anatómia I, Krmovinárstvo a Latinská terminológia.
Priebežné hodnotenie:
Pozostáva z jedného písomného testu a písomnej odovzdávky obrázkov plemien hospodárskych zvierat v danom semestri pričom študent musí získať z každého minimálne 51% a viac.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dva písomné zápočtové testy v semestri s nasledovným hodnotením: A= 91 - 100% B=81 - 90% C= 71 - 80% D= 61 - 70% E= 51 - 60% Fx=menej ako 50% - nevyhovel. Opravu zápočtových testov môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňa od ukončenia semestra.
Záverečné hodnotenie:
Záverečné hodnotenie pozostáva z úspešného absolvovania ústnej skúšky (2 otázky) pričom študent musí získať min. 51% (hodnotenie E) a viac. Výsledné hodnotenie pozostáva z hodnotenia zápočtu (30%) a skúšky (70%). Výsledné hodnotenie podľa úspešnosti A = 91 - 100%; B = 81 - 90%; C= 71 - 80%; D= 61 - 70%; E = 51 - 60%; Fx=menej ako 50% - nevyhovel.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content