Jazyk anglický

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVVP/J-A1 BKaPef/22    Skratka: J-A1 BKaPef
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •  
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent sa musí aktívne zúčastňovať cvičení, pričom môže mať maximálne tri absencie, z ktorých jednu si nemusí nahrádzať. Zvyšné dve si musí študent nahradiť, ak je to v daný týždeň ešte možné, a to tým, že sa zúčastní paralelného cvičenia s inou skupinou. Týmto sa mu absencia nezapočíta. V prípade, že sa študent nemôže zúčastniť cvičenia s inou skupinou, je potrebné, aby si dohodol osobnú konzultáciu s vyučujúcim.
Aktívna účasť je tiež podmienená ústnou prezentáciou na ľubovoľnú tému týkajúcu sa potravín, krmív, zdravia a pod. V priebehu semestra budú jedna až dve písomné previerky, kde študent musí získať minimálne 51% z celkového počtu bodov.
Výsledky vzdelávania
Študent ovláda štruktúru univerzity a jeho slovná zásoba je obohatená o výrazy používané v odbornej komunikácii (tvorba, pochopenie, pravidlá výslovnosti) v prítomnom, minulom aj budúcom čase. Študent ovláda problematiku základného delenia mikroorganizmov, baktérii a vírusov. Vie pomenovať časti bunky s jednotlivými funkciami orgánov. Vie pomenovať výživové časti potravín a krmív a rozlišuje biologickú hodnotu potravín z hľadiska prítomnosti proteínov, cukrov, tukov, vitamínov a minerálnych látok potrebných pre rast a funkciu jednotlivých orgánov v organizme. Rozumie stavbe tela a vie vysvetliť základné fungovanie jednotlivých systémov organizmu. Študent si upevní učivo pomocou tvorby množného čísla podstatných mien, modálnych slovies a vzťažných viet. Získané vedomosti dokáže využiť v praxi.
Stručná osnova predmetu
Štúdium na vysokej škole – Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie Slovná zásoba: vzdelávací systém. Gramatika: prípony, predpony, základ slov. Bunka, delenie buniek Slovná zásoba: fagocytóza, pinocytóza. Gramatika: množné číslo podstatných mien. Mikroorganizmy Slovná zásoba: zvieratá a obilie. Gramatika: predložky, gerundium. Organické a inorganické látky. Organizácia tela, telové dutiny. Slovná zásoba: zdravie a správanie zvierat. Gramatika: prítomné časy. Mikroorganizmy. Baktérie Slovná zásoba: rastlinné a živočíšne produkty Gramatika: štruktúra neurčitku. Bakteriálne ochorenia. Vírusy. Slovná zásoba: diagnostika problémov s obilím. Gramatika: príčastie prítomné a minulé. Role-play aktivity. Prezentácia na voľne zvolenú tému.
Sylabus predmetu
Sylabus praktických cvičení:
1. Štúdium na vysokej škole – Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
2. Bunka
3. Delenie buniek
4. Organické látky
5. Inorganické látky
6. Organizácia tela, telové dutiny
7. Mikroorganizmy
8. Baktérie
9. Ako baktérie spôsobujú ochorenie
10. Vírusy
11. Vírusové ochorenia
12. Role-play aktivity
13. Prezentácia na voľne zvolenú tému
Odporúčaná literatúra
• CHABNER, David-Ellen: Medical Terminology: A Short Course, Saunders, 2009, s 413, ISBN: 9780323824484
BENSON, Paul; JEŽKOVÁ Lenka, KELLY Milena; Say it in English, SPN, 2012 s 384, ISBN: 978-80-10-02252-6
GRÉSEROVÁ, Gertruda: Angličtina pre študentov UVL Košice, 1993, s 154, ISBN:80-85569-21-3
HEWINGS, Martin: Advanced Grammar in Use, Cambridge University Press, 2013, s 294, ISBN: 9781107697386
MURPHY, Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2019, s 390, ISBN 9781108457651
O’SULLIVAN, Neil; LIBBIN, James D; Agriculture, Express Publishing, 2011, s 121, ISBN 978-1-78098-378-3
Journals and Internet articles
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Priebežné testy: 1až 2 za semester.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent sa musí aktívne zúčastňovať cvičení, pričom môže mať maximálne tri absencie, z ktorých jednu si nemusí nahrádzať. Zvyšné dve si musí študent nahradiť, ak je to v daný týždeň ešte možné, a to tým, že sa zúčastní paralelného cvičenia s inou skupinou. Týmto sa mu absencia nezapočíta. V prípade, že sa študent nemôže zúčastniť cvičenia s inou skupinou, je potrebné, aby si dohodol osobnú konzultáciu s vyučujúcim.
Aktívna účasť je tiež podmienená ústnou prezentáciou na ľubovoľnú tému týkajúcu sa potravín, krmív, zdravia a pod. V priebehu semestra budú jedna až dve písomné previerky, kde študent musí získať minimálne 51% z celkového počtu bodov.
Záverečné hodnotenie:
Zápočtový test s min. 51% úspešnosťou.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 14.10.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content